Петък, 07 Август 2020

Събота, 21 Март 2020 13:22

Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година!

Възможно е да се учи и в събота. Песимистичният вариант е великденската ваканция да продължи до май месец, родителите да не правят планове за почивки до юни, препоръчва министърът на образованието

60% процента от материала за учениците е преподаден, няма да има нулева учебна година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването  „Седмицата“ по Дарик радио. Няма да има нулева учебна година, категоричен бе министър Вълчев и допълни, че е вероятно да бъде удължена ваканцията до Великден, но това е оптимистичен вариант.

Песимистичният сценарий е ваканцията да продължи до май месец и тогава ще има по-сериозно преструктуриране и ще се взимат решение в момента, когато има повече информация.

Във всяка една учебна програма има около 40 процента време за затвърждаване на материала и упражнения, тук има резерви, посочи министър Вълчев.

Възможно е да се учи в събота, това е вариант за наваксване на учебния материал.

Близо 95 процента от училищата водят пълна форма на дистанционно обучение. Много учители помогнаха на други учители и на учениците, малко са тези учители, които не могат да се справят заради липса на техническа възможност, каза министър Вълчев.

Около 5 процента от децата нямат компютри или таблети вкъщи, допълни министър Вълчев.

Препоръчахме и асинхронна форма на обучение, което означава, че учениците могат да не стоят през цялото време пред компютъра, могат да получават задачи по мейл и да ги изпълняват през останалото време.

Ще се промени ли образованието след края на епидемията?

Според министър Вълчев и след кризата ще продължи да се ходи на училище, независимо, че всички виждат, че е възможно обучение и от дистанция. Но е важна социализацията, подчерта той. И след кризата ще се ходи на училище.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Но кризата е възможност да са направи голяма крачка и да видим какво учат децата, ще има промени.

Датите за матурите засега се запазват, но няма да се включва целия материал, има вероятност да се съсредоточим само върху материала от първия срок. Мисли се и за изместване на датите, посочи министър Вълчев.

Предизвикателството пред нас е да подобрим електронното обучение и то да стане по ефективно.

В разговора стана въпрос и за обучението, което се извършва и по телевизията, и това не е само страната, но в чужбина се предприема такъв подход. Това подпомага дистанционното обучение и е в помощ на децата които пък нямат достъп до това обучение, посочи министър Вълчев.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар