Четвъртък, 28 Май 2020

Неделя, 22 Март 2020 12:39

Нинова към италианския си колега: Без паника! С разум ще се справим с предизвикателството

Никола Дзингарети - лидерът на социалдемократите в Италия, който е болен от коронавирус, с писмо до Корнелия Нинова. Тя му отговаря окуражаващо

"Всички държави членки се намираме в една много трудна и сложна ситуация, породена от разпространението на коронавируса. Тази ситуация изисква правителствата, местните власти и здравните организации, да предприемат извънредни мерки и усилия, насочени към ограничаването на разпространението на вируса, като същевременно се осигури безопасността на най-уязвимите социални групи и се предпази икономическата система." Това пише лидерът на италианските социалдемократи Никола Дзингарети, който също е болен от коронавирус, в писмо до председателя на БСП Корнелия Нинова.

Той отбелязва, че поради продължителната кризисна фаза на епидемията в Италия са въведени строги рестриктивни мерки, които засягат гражданската мобилност, социалния и работен живот.

"Италианското правителство започна решителната борба срещу тези явления. Към първия пакет от мерки биват включени данъчни облекчения и икономическа подкрепа. За да бъдат избегнати дълготрайни негативни последствия върху трудовата заетост и производствеността, ще бъдат приети още допълнителни и извънредни мерки, чиято цел същевременно ще бъде насочена към стимулиране на икономиката и към предпазване на секторите, засегнати от кризата", казва Дзингарети в писмото си до Нинова.

"Затова аз считам, че е важно всички наши партии да застанем заедно пред глобалното предизвикателство, което може да предизвика сериозни последствия и да даде отражения на всички нива, никой човек, нито територия или държава, не бива да се чувстват изолирани при своята борба със справянето с тази безпрецедентна ситуация. Същевременно в икономическата сфера имаме нужда от бързи и ефективни европейски решения. Като членове на социалдемократическото семейство трябва да демонстрираме - солидарност, разбиране и гъвкавост на европейско ниво като работим заедно и координираме и споделяме всички необходими общи действия", пише още Дзингарети до Корнелия Нинова.

Той отбелязва необходимост в общоевропейския контекст държавите да предприемат извънредни мерки, които да помогнат на производствения сектор, както и на тези сектори (като туризма и транспорта), които най-вероятно ще бъдат засегнати. По същия начин, според него, трябва да се помогне на работниците и предприятията, които имат финансови затруднени, като им се осигури достъп до кредитиране.

"Промяната е възможна по време на големи предизвикателства и именно чрез тези промени нашият глас трябва да се чуе ясно и силно. Като препотвърждавам своите и нашите усилия, бих искал да Ви благодаря за отделеното време и да Ви отправя братски поздрав", завършва Никола Дзингарети.

Корнелия Нинова от името на ръководството на Българската социалистическа партия и от свое име изрази в писмо да Дзингарети своята искрена подкрепа към него и към италианския народ при борбата с разразилата се епидемия на COVID-19.

"Фактът, че всички ние сме засегнати под една или друга форма от тази криза показва, че повече от всякога се нуждаем от солидарност и колективни действия, за да може заедно да преодолеем предизвикателството, пред което сме изправени. Като част от европейската общност ние сме съпричастни с всички пострадали и считаме, че в момента са нужни единни, координирани действия между държавите членки. Считаме, че общоевропейските мерки ще спомогнат за своевременното справяне с проблема. В тези моменти на несигурност и неяснота не бива да забравяме, че на първо място стои здравето на хората. Здравето на нашите семейства и близки трябва да бъде опазено чрез спазване на превентативните мерки, чрез подкрепа на научноизследователската общност, както и чрез всякакви други методи, които осигуряват защитата на гражданите", пише Корнелия Нинова.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Тя откроява и други важни теми, които трябва да се изведат на преден план.

"Европейските политици не бива да неглижираме и икономическите и социални последици, пред които ще се изправим в резултат на кризата с коронавируса. Изключително важно е още от сега, на национално и европейско ниво, да обсъдим и вземем решителни мерки срещу потенциалните негативни последствия от епидемията, защото една финансова криза би довела до по-голямо разделение между бедни и богати в Европа. Ние настояваме пред нашите колеги в българския парламент за отлагане на плащането на битовите сметки на гражданите, както и да не се начислява лихви по време на извънредното положение, в което е нашата страна към момента. Също така считаме, че от Държавния резерв трябва да бъдат подпомогнати болниците, домовете за социални грижи, както и хората, които вследствие от кризисната ситуация са съкратени от работа", казва Нинова в писмото си.

"Скъпи Никола, бих искала да Ви пожелая бързо възстановяване от болестта. Смелостта, която проявявате може само да служи за пример на всички, засегнати от коронавируса. Споделям Вашето мнение, че не трябва да се поддаваме на паниката, а обратното - да запазим здрав разум и задружно да се изправим пред предизвикателството. Моля още веднъж ми позволете да Ви пожелая здраве и кураж. Надявам се, че всеки нов ден ще Ви носи подновени сили и по-бързо оздравяване", завършва писмото си до Дзингарети лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 22 Март 2020 12:39
  Корнелия Нинова: Краят на войната по пътищата зависи единствено от нашата отговорност

  Можем да се справим с войната по пътищата, ако бъдем отговорни

 • Неделя, 22 Март 2020 12:39
  БСП: Българската армия марширува на едно място

  Закупуването на самолетите F-16 не е оправдание за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

 • Неделя, 22 Март 2020 12:39
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

Оставете коментар