Понеделник, 10 Август 2020

Понеделник, 23 Март 2020 16:01

НС подкрепи частичното вето на президента върху Закона за извънредното положение

Парламентът подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. На извънредно заседание, след бурни дебати, депутатите отхвърлиха спорните текстове, след като държавният глава върна за преразглеждане разпоредбите за спекулата и разпространението на невярна информация за заразата. Така те на практика отпадат от закона, предаде БНР.

„За“ гласуваха 118 народни представители, 14 поискаха повторно гласуване на текстовете, а други 56 се въздържаха. При гласуването на ветото управляващите се разделиха.

От ГЕРБ 35 депутати подкрепиха ветото, двама искаха текстовете да се приемат въпреки волята на президента, а 53 - се въздържаха.

Мнозинството от депутатите от „Обединени патриоти“ - 12 - искаха текстовете да бъдат приети отново въпреки ветото. Трима патриоти го подкрепиха.

БСП и ДПС единодушно подкрепиха ветото на президента. Депутатите от „Воля“ не бяха в пленарната зала.

Разгорещеният дебат по-рано днес стана заради лични нападки между Спас Гърневски от ГЕРБ и Александър Симов от БСП

Всички политически сили изразиха позициите си по ветото. Различава се единствено тази на ВМРО - те няма да подкрепят върнатите текстове.

Опозицията обаче ще подкрепи ветото. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че цялата отговорност за кризата ще носят управляващите от ГЕРБ:

"Очакваме, след като не приемате нашите предложения, да дадете ваши. Трябва да е ясно, дори и в извънредно положение, вие управлявате държава, вие носите отговорността за днешния ден и за последиците от кризата. Предложете план за действие! Нямате такъв! Само рестрикции, без стимули".

Изправени сме пред предизвикателство в световен мащаб, заяви председателят на групата на ГЕРБ  Даниела Дариткова. Тя призова своите колеги  от ГЕРБ да гласуват в подкрепа на ветото и да демонстрират мъдрост:

"Няма как да се забрави, че преди месец държавният глава неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март също е ярък. Фактът, че предложеният текст за параграф 12 е на БСП и ние го подкрепихме, след първоначално, отхвърляне заради желанието да се приведе по-бързо в действие Законът за извънредното положение. Но анализите ще оставим за бъдещето. Сега е време за незабавни и решителни мерки, за да дадем пример. Бог да пази България!"

Александър Симов от БСП заяви, че не може в такава ситуация журналистите да бъдат поставяни под риск:

"Винаги е време за свобода на словото и заради това, поздравявам ви, че ще се откажете от това правило. Това е стъпка напред към подобряване на ситуацията в България. Не е достатъчна, тепърва ще има да се борим с много други заплахи, но смятам, че свободата на словото е основна. Независимо от пандемии, независимо от опасности, хората трябва да имат правото да казват, каквото си мислят. Журналистите трябва да имат правото да се изразяват. Всички трябва да сме свободни, а не постоянно да чувстваме някаква заплаха от полицейска кубинка или репресия".

Александър Сиди от "Обединени патриоти" не отрече активността на президента, но заяви, че групата им няма да подкрепи ветото:

"Във време на криза, на извънредно положение, каквото не е имало от Втората световна война насам, да се опиташ да извлечеш политически дивиденти, най-малкото не е мъдро. Това правим ние всички последните три дни - и политиците в тази сграда, а и тези извън нея. Няма как да подкрепим ветото в частта му за борбата с фалшивите новини. Фалшивите новини са изключителен бич за съвременното ни общество".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 23 Март 2020 16:01
  Румен Радев: Надявам се да не се превърнем в полицейска държава

  „Нaй-вaжнoтo e дa нямa пoлицeйcкo нacилиe“. Тoвa кaзa прeд БНР прeзидeнтът Румeн Рaдeв, кoйтo рaзгoвaря c грaждaни прeд cгрaдaтa нa "Дoндукoв" 2.

 • Понеделник, 23 Март 2020 16:01
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Понеделник, 23 Март 2020 16:01
  Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко

  В Бояна представиха първата част на своеобразна програма на президента за излизане от всеобщата криза.

  "Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулусните договорки". Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

Оставете коментар