Сряда, 27 Май 2020

Събота, 28 Март 2020 16:49

Емил Кало: Управленска немощ в условия на криза поражда само хаос и паника

Управленската немощ, породена от тоталната липса дори на елементарни знания и практически умения за управление на социални процеси в криза, не може да породи нищо друго освен хаос и паника.

Първото, което очебийно изпъква пред системно объркваното общество, е лутането при опитите да се събере адекватна информация за ситуацията. А именно това е отправната точка, базата за всички по-нататъшни действия. „Голямата“ новина за осигурени 1000 (хиляда) теста звучи нелепо ( на фона напр. на Италия – 24 000 дневно, Германия – общо над 130 000)

Второто, което е следствие от първото и е също толкова очебийно, е чисто ре-активното поведение, след като всички познати практики и здравият разум изискват про-активно такова.

Трето. Проактивното поведение в условията на криза безусловно изисква наличие на стратегия. И ако тук крайната цел е априорно ясна – минимизиране, клонящо към нула на броя на заразените, то още в първия ден на извънредното положение трябваше да бъдат разписани ясни и достъпни процедури, каквито и до ден днешен няма ако не броим „стойте си у дома“ и „мийте си ръцете“. И всичко това, при наличие на 4 (четири) властови източника.

Четвърто. При наличието на първите три, постояването на матрицата „последствия – мерки“  би предотвратило лутането и малко ефективното подскачане от проблем на проблем.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар