Неделя, 31 Май 2020

Вторник, 31 Март 2020 16:09

Корнелия Нинова свиква извънредно заседание по актуализацията на бюджета (допълнена)

Лидерът на БСП и депутати от левицата проведоха на работна среща с две асоциации на заведенията

Председателят на БСП Корнелия Нинова свика от 16.30 ч. днес извънредно заседание на Изпълнителното бюро на партията. То се проведе съвместно с ръководството на ПГ на "БСП за България" и депутатите от комисиите по бюджет и финанси, по икономика и туризъм и по енергетика.

На него ще се анализира предложената от правителството актуализация на бюджета и ще се изработи позиция на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.

Корнелия Нинова заедно с евродепутати и народни представители от левицата от комисиите по бюджет и финанси и икономика и туризъм се срещнаха с представители на Българска асоциация на заведенията  и Сдружение на заведенията в България. Тази среща е част от започналите консултации на БСП с представители на различни сектори за нужните мерки от овладяването на икономическата криза, породена от извънредното положение в страната. 

Ричард Алибегов: Мерките на правителството са неприложими за малкия и среден бизнес 

„Хотелиерският и ресторантьорски бранш е най- засегнатият от тази криза, на практика той е заличен. Мерките на правителството звучаха  добре, но на практика са неприложими за малкия и среден бизнес.” Това каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. По думите му  обявената от  правителството мярка 60:40% не е реална: „Мярката не е 60:40 Характерната за бранша заплата е 610лв, т.е работодателя получава получава 360лв, а трябва да върне под формата на осигуровки 250 лв. Така помощта е от 110лв.”  Той подчерта и че заведенията имат загуба от 2 милиона и 200 хиляди лева от изхвърлена стока, върху която ще трябва да се плати и ДДС. 

„Ако кризата продължи до юли,  повече от половината заведения няма да могат дори да отворят отново. Няма да отворят, защото няма да издържат дотогава, изхвърлили са и цялата си стока, която не могат да купят наново, а също и защото не се взеха мерки относно наемодателите, а образуваните разходи за февруари като ток, вода и наем няма да спрат. В момента се случва огромна междуфирмена задлъжнялост.”, каза Алибегов. Той изрази мнение, че тези мерки работят само за големите бизнеси, и че идеята да се съхрани целият персонал не работи : „Фирмите могат да задържат от 5 до 8% персонал. Не можем да разберем как взимането на заем ще помогне на хора, които не работят. 

Корнелия Нинова : На едно мнение сме, че предложените от правителството мерки не работят 

„Изводите от чутото от вас са тежки. Първият е, че нито една от мерките не обслужва малкия и среден бизнес. Тези мерки са направени, за да отидат парите при близките до властта фирми“ заяви Корнелия Нинова. Тя подчерта, че  този бранш не иска пари от държавата, а протегната ръка, за да не фалират и хората да не останат без работа. Нинова информира, че БСП отново ще предложи в парламента исканията на малкия и среден бизнес,които съвпадат с политиката на БСП най-вече за помощ на тези близо 500 000 работници, заети в бранша. Тя подчерта, че левицата няма да се откаже от борба със спекулата и отново ще предложи мерки за справяне с нея: „Според официални данни на Стокови борси и тържища всяка седмица цените растат, като страната ни е на първо място по поскъпване на храните в цяла Европа. След спекулата с маските, тя ще започне и при храните. Ние няма да се откажем от тази тема”. 

Жельо Бойчев : Мерките на правителството са неработещи 

„Подходът да се предлага една мярка за всички сектори е неработещ. Този сектор буквално е спрял своята работа. Те не работят и нямат никакви приходи – няма как да плащат дори и 40% от заплатите плюс социалните осигуровки. Това каза народният представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм Жельо Бойчев. Той обясни, че подходът на управляващите трябва да бъде спрямо всеки бранш и щетите, които той търпи: „Ще предложим мерки, за да помогнем на малкия и среден бизнес.

 

Приеха част от мерките на БСП – Бургас за защита на гражданите и бизнеса

 

Междувременно, част от мерките, които общинските съветници на БСП предложиха за защита на бургазлии и на бизнеса във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, бяха приети на днешното редовно заседание на Общински съвет – Бургас. Приети от местния парламент бяха следните мерки, предложени от социалистите: 

Финансово стимулиране на медицинския персонал, работещ на територията на община Бургас.  ъздаване на общинско анализаторско звено със следните функции: - Постоянен мониторинг за наличие на стоки и запаси в случай на затваряне на региона – храна, горива, медицински консумативи; - Създаване на доброволческа структура като резерв в случай на необходимост от подпомагане на нуждаещи се във всяко естество и тяхното обезпечаване с помощни средства. И в случай на необходимост за подпомагане на органите за спазване на мерките и обществения ред; - Разглеждане на различните сценарии при развитие на кризата и набелязване на мерки за тези случаи. Мерки при постъпателно излизане от извънредното положение. 

Групата съветници на БСП предложи средствата по тези точки да бъдат осигурени за сметка на редуцирана капиталова програма на община Бургас за 2020 г. Относно предложението им за намаляване цената на годишния стикер за Синя и Зелена зона за срок от 12 месеца стана ясно, че гражданите, които имат платен стикер по местоживеене, няма да им се таксува за времето на действие на извънредното положение. Така генерираната сума ще бъде приспадната от сумата за следващия абонаментен период. Възприе се идеята мярката, която предложиха съветниците на БСП за освобождаване от такса битови отпадъци на неработещи офиси и предприятия, за периода на действие на извънредното положение, да бъде анализирана и входирана на следващата сесия на Общинския съвет.

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар