Сряда, 27 Май 2020

Петък, 03 Април 2020 09:12

Караянчева: Вдигаме си заплатите, за да можем да даряваме!

Макар че се надпреварват да правят дарения, включително и с отпусканите им от държавата субсидии, засега основните партии подминават тихомълком въпроса за замразяването на заплатите на своите депутати. Възнагражденията им растат на всеки три месеца и поредното увеличение дойде точно сега – на 1 април, в разгара на кризата, причинена от COVID-19, която вкара в тежко положение публичните финанси и частния бизнес, и доведе до рязък скок на безработицата в страната.

Пред БТВ председателката Цвета Караянчева защити ситуацията: “Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители. Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства". Тя допълни, че така нужното вдигане на заплатите няма да е от 1 април, а от 1 май.

От ГЕРБ обявиха, че няма да коментират пред „Сега” въпроса за евентуално замразяване на депутатските заплати. Междувременно партията поднови пиар кампанията си с обещание, че депутатите й ще даряват по 1/3 от месечните си възнаграждения за борба с коронавируса в своите избирателни райони. Това обаче е партийно решение, за което обществеността няма как да знае дали реално ще се изпълнява или не.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Скандалното изявление на Караянчева, с което детронира в политическата история Мария-Антоанета и нейното Яжте пасти, предизвика искане на оставката й. В интернет вече има онлайн петиция 

По-благосклонна към идеята е опозицията. Депутати от БСП напомниха пред „Сега”, че левицата на три пъти е предлагала да се фиксират заплатите на народните представители, но винаги се натъквали на съпротивата на управляващите и на останалите парламентарни сили. Засега обаче парламентарната им група не е засягала въпроса.

По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие. В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение.

Това не е всичко – допълнителни пари се полагат на членовете на комисии (15 на сто), зам.-шефовете на комисии (25 на сто), председателите на комисии и на парламентарни групи (35 на сто). Шефът на Народното събрание получава с 55% отгоре от редовите парламентаристи, а заместниците му – с 45% повече. И, разбира се, има начисления за трудов и професионален стаж (по 1 на сто за всяка прослужена година), за научни степени и дори „при реализиране на приоритетни за страната задачи” – без да се пояснява в правилника какво означава това. Депутатите се ползват и с допълнителни привилегии по отношение на сътрудници, транспортни, квартирни и други разходи.

КОНТРАСТ

Преди две седмици албанският премиер Еди Рама обяви, че заплатите на депутатите и министрите в неговата страна ще бъдат намалени наполовина "до края на войната с коронавируса". Макар че не беше длъжен, същото заяви, че ще направи за собственото си възнаграждение и президентът Илир Мета. Спестените средства ще бъдат пренасочени към секторите, които се борят със заразата, обещаха албанските власти.

Източник: Сега

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Април 2020 09:12
  Црънчани благодариха на Делян Пеевски за подадената ръка

  Общественият съвет за развитие на Црънча и фондацията за бъдеще за Црънча с участието на ръководствата и други представители на читалище "Просвета", Пчеларско дружество -Црънча, Футболен клуб "Бенковски", Спортен клуб "Спартак" и други активисти и общественици излязоха с разширено становище по повод полученото дарение от "Интръс" АД

 • Петък, 03 Април 2020 09:12
  Депутатите ще избират омбудсман

  Единственият кандидат, предложен от ГЕРБ, е настоящият граждански защитник Диана Ковачева

 • Петък, 03 Април 2020 09:12
  Рецесията при Covid-19: поуки от минали и тежки кризи

  Микроикономическата логика подсказва, че намаляването на възнагражденията може да помогне на компаниите да оцелеят в криза. Когато обаче нивото на номиналната работна заплата в дадена страна намалява, нивото на цените също ще намалее и ще се задейства дефлация. Добър пример за това е Голямата депресия

Оставете коментар