Сряда, 27 Май 2020

Събота, 04 Април 2020 14:46

Главният прокурор сезира ЕК за системата за случайно разпределение на делата

10 000 евро струва делото да попадне при конкретен съдия, възмути се Иван Гешев

 

Главният прокурор Иван Гешев ще сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата, стана ясно от участието му пред Нова телевизия.

Одит на системата показа, че тя е компрометирана. 10 000 евро струва делото да попадне при точно определен съдия. Такива слухове се носели в съдебните среди. Обвинител номер едно сподели, че се надява това да не се окаже вярно.

Смущаващите данни за разпределението на делата излезли наяве след одит, поръчан от самия Висш съдебен съвет.

„Това дали е била пробита системата, ще каже с категоричност назначената в хода на досъдебното производство компютърно-техническа експертиза. Защото на възложения IT одит на определена фирма е представен частичен достъп до централизираната система. Точно това наложи колеги от Съдийската колегия на ВСС и един представител на Прокурорската колегия да сигнализират прокуратурата. В резултат на това беше образувано досъдебно производство в СГП. Но това, което прочетох от доклада на одитиращата фирма, се констатира и потвърди изцяло", заяви Гешев.

По думите му, това означава, че все едно ние не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години. "По същество - все едно не сме имали правосъдие. Това може да бъде сравнено като коронавирус в съдебната система”, коментира главният прокурор.

Гешев хвърли обвинения към конкретни лица. Калин Калпакчиев и Христо Иванов като министър на правосъдието натискали без обществена поръчка системата за случайно разпределение на делата да се поеме от конкретна фирма, която не е известна в IT средите.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Защо хора, които говорят за конституционна реформа, за съдебна реформа, за справедливост, за истина и за какво ли още не, като г-н Калпакчиев и като г-н Христо Иванов са натискали без обществена определена фирма да създаде тази система. Защо тази система е функционирала без техническа експертиза за нейната сигурност в продължение на 4-5 години? Без IT одит! Защо тази фирма – незнайно защо, осъществява дейност, не иска пари за поддържането на тази система. По същество – безвъзмездно е поддържала системата”, попита Гешев.

„Интересно ми е защо г-н Лозан Панов и присъдружните му дами от ВСС, доколкото чета протоколите през 2019 г., са се хвърляли като Матросов на амбразурата срещу това да се извърши техническа експертиза  на тази система за случайно разпределение на делата”, запита още главният прокурор.

И тъй като сме били под мониторинг от страна на Брюксел, когато е въведена, главният прокурор се закани: „Ще сезирам Европейската комисия“.

Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната ни система, подчерта той. Това е трагедия, по думите му, защото се засягали хиляди съдби. Гешев изтъкна, че тази фирма явно е филантроп, защото не искала пари за поддръжка.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар