Вторник, 22 Септември 2020

Неделя, 05 Април 2020 11:06

Намаляват от 5000 на до 1000 лева глобата за неспазване на ограничителните мерки?

Сега действащите глоби до 5000 лв. бяха направени по предложение на премиера Бойко Борисов при въвеждане на извънредното положение на 13 март. Правната комисия ще гледа днес на второ четене поправките в извънредния закон

 

Свиване до 1000 лева на  глобата за неспазването на ограничителните мерки, въведени със заповед на здравния министър, покрай епидемията от COVID-19. Това предвиждат предложения на ГЕРБ, внесени между първо и второ четене на закона за мерките при извънредното положение, съобщава „Монитор“.

Припомняме, че в момента действащите глоби са до 5000 лв. и вече са налагани за нарушаващи карантината. Предложението за глобата е на премиера Бойко Борисов и бе направено на заседание на Министерския съвет, с което се въведе извънредно положение на 13 март. Тогава Борисов изрично подчерта, че иска и промяна в още една насока - неспазващи карантината да бъдат издирвани от МВР и службите и те да ги принуждават да си седят вкъщи, както и армията да може да помага в тази задача.

Днес (неделя - б.р) правната комисия се събира на заседание от 14.00 часа, за да гледа промените в закона, които първоначално също бяха внесени от ГЕРБ. С тях се даваше възможност при извънредно положение държавни и местни органи да заседават от разстояние. Същото да важи и за съдебните заседания, като се дава възможност страните по делата да участват виртуално. Наред с това се предлагаше съдебната система тази година да няма лятна ваканция, прецизират се текстовете за неначисляването на неустойки и лихви при забавяне на вноски по кредити и лизинги, ще се разрешат и обществените поръчки. Удължава се срокът, в който лицата, заемащи държавни длъжности, трябва да внесат имуществените си декларации и тези за конфликт на интереси. Задължението досега бе до 15 май, а с промените се дава срок от още 1 месец след края на извънредното положение.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Промените бяха гласувани на първо четене в пленарна зала в петък. В събота обаче изтече срокът за предложения преди второ четене, като се оказа, че има внесени 9 предложения за допълнителни поправки от депутати от ОП, от БСП, както и от ГЕРБ.

Именно в тези текстовете е това за намаляване на глобата. В момента всеки, който наруши заповедта на здравния министър или тази издадена от местното РЗИ, се наказва с 5000 лева. Сега ГЕРБ предлагат това да е в размер от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение между 1000 и 2000 лева. Когато става дума за фирма глобата да е от 500 до 2000 лева, вместо досегашните 15 000 лева. При повторно нарушение от страна на търговец обаче санкцията вече стига до 5000 лева.  Не се пипат обаче глобите ако не искаме да отидем под домашна карантина или пък ако я нарушим.

Освен ГЕРБ, БСП и ВМРО също предлагат промени в размера на санкцията. Според социалистите глобата трябва да е от 500 до 1000 лева, а според патриотите от 500 до 5000 лева.

Иначе ГЕРБ имат още няколко текста. Сред тях е и анонсираната в петък идея - по време на извънредното положение партиите да не получават и да не им се начисляват субсидии.

Дава се възможност МС да прави допълнителни разходи за сметка на тази икономия от средства, но парите може да се ползват само за борба с коронавируса, за лечение на заразени или за ограничаване на последствията от пандемията.

Прецизират се и текстовете кои дела ще продължават, като се прилага и списък с производства по НК, НПК, АПК, ДОПК, ЗОП, закона за концесиите, указа за хулиганството, мерките за лишаване от свобода, закона за СРС-та. Включват и делата за упражняване на родителски права, за домашното насилие и други. Първоначалният вариант предвиждаше ВСС да определя кои дела да се гледат и кои срокове да текат.

Протоколите от делата от разстояние пък ще публикуват, а записите ще пазят.

При забава за плащане на задължения по договори за кредит, лизинг и други форми на финансиране, предоставени от банки и други кредитни институции не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не  може да бъде предсрочно изискуемо, не може да се изземват вещи.

Ако гражданин е под карантина, в болница или не може да се върне в страната, но не може да изпълни дадено задължение, то компетентният орган може да даде нов срок. Искането си пък съответния гражданин или представител на фирма може да представи с пълномощно дори и без нотариална заверка.

Освобождаването от резерва на запаси и болнично имущество ще става по искане на държавен орган, а не по предложение на щаба, както бе записано по-рано.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък е внесла свои промени, според които селското стопанство и тютюнопроизводителите ще могат да сключват краткосрочни трудови договори за сезонни работници за повече от 1 ден. Те няма да са длъжни да ги регистрират в НАП.

От БСП искат да отпадне следенето по телефона за нарушителите на карантината. Наред с това искат месечни субсидии, колкото една минимална заплата, за хората в неплатен отпуск и за самонаетите, които не могат да изпълняват дейността си. Търговските дружества пък да не плащат такса смет, тротоарно право и др. Тези от тях, които бракуват храни, да се освободят от връщане на ДДС в размер до 2000 лева.

НФСБ имат няколко предложения. Едното е възможността скъпите лекарства, изписани от лекар, в аптеката да могат да се заменят с генерици. Прецизират и текстовете за изплащането на възнагражденията на служителите при спряно производство и работа на фирмата. Сега работодателят се задължава да плати цялата заплата, дори и служителя да не полага труд.

Патриотите предлагат служителите да има право на обезщетение от НОИ по схемата 60/40, т.е. 60 % от осигурителния доход . Мотивът е, че много малко компании досега са се възползвали от тази схема и за тях е много по-изгодно да съкрати работника и да го прати на борсата. От НФСБ предлагат още лекари без специалност, биолози, биохмици, лаборанти също да могат да правят скринингови тестове за коронавирус, а аргументът е в това, че вирусолозите у нас са едва 60.

ВМРО пък предлагат да се намалят наемите или въобще да се освободят от плащането им засегнатите фирми и физически лица, които ползват държавни или общински имоти, съобщава „Монитор“.

Какво точно са предложили депутатите може да видите тук.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар