Събота, 04 Юли 2020

Понеделник, 12 Септември 2016 18:07

Пеевски гони чужд инвеститор

Британска фирма съди депутата за 2 млн. евро неплатен наем от веригата му "Техномаркет"

 

Британският инвеститор "Ист Болкън Пропъртис" (East Balkan Properties) и неговото българско дружество "Глориент инвестмънт" са завели 19 дела срещу веригата, свързвана с депутата Делян Пеевски – "Техномаркет", съобщи Майкъл Юхлер, изпълнителен директор на "Ист Болкън Пропъртис".

Претенциите на инвеститора за дължимия досега наем от "Техномаркет" са за около 2 млн. евро, като сумата нараства с 300 000 евро всеки месец, поясни Юхлер пред Mediapool.

Наемът е дължим за общо 14 обекта, в които се помещава веригата за електротехника – 13 магазина и един логистичен офис.

В началото на годината чрез компанията си "НСН Инвестмънт" Делян Пеевски стана мажоритарен собственик на "Техномаркет". Приблизително по същото време наемодателят на магазините е спрял да получава дължимия месечен наем.

"От февруари насам нямаме никакъв контакт нито с акционерите, нито с мениджърите на "Техномаркет". Оттогава всякакви обичайни бизнес контакти и комуникации са блокирани", поясни Юхлер.

Британците инвестират в "Глориент" 29 млн. евро преди десет години, като оттогава насам компанията се занимава с покупка или строителство и впоследствие – отдаване под наем, на складове и търговски площи на вериги от магазини на дребно или на различни производства. Нейни клиенти са фирми като "Практикер", "Лили", "Хоуммакс", "Била", "Кей Еф Си", "Медина мед", "Карго партнър" и др.

До неотдавна "Глориент Инвестмънт БГ" беше мажоритарна собственост на екстрадирания в Италия за укриване на данъци Николай Китов. През август 2015 г., няколко дни след като Италия иска екстрадирането на Китов, той прехвърли дела си на Христо Кусев, който след това получи 57% от акциите и към момента управлява фирмата.

Още преди няколко месеца от "Глориент" се оплакаха, че новите собственици на "Техномаркет" на практика се опитват да си присвоят собствеността им, като са завели седем дела за обявяване на нищожност на договорите за покупка на имотите от 2006 г. – в София (2 дела), Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково. От "Глориент" твърдят, че оспорването е абсурдно, защото те разполагат с договори за покупка на имотите, документи за направените плащания по сделката и нотариални актове за собствеността, които са вписани в Имотния регистър.

"Сделките ни са законосъобразни. Получавали сме наеми от имотите в рамките на десет години, плащали сме данъци и никой не може да оспори собствеността ни", заявяват от "Глориент Инвестмънт БГ". "Техномаркет" обаче продължава да не освобождава магазините и да не плаща наем за тях, твърди наемодателят.

Британският инвеститор посочи още, че редица посолства у нас вече са запознати с проблема. Това са мисиите на Великобритания, САЩ, Франция, Холандия и Финландия. Следващите стъпки ще бъдат да се търсят срещи с политиците за разрешаването на случая. "Международната общност показа силен интерес към нашия случай", коментира Майкъл Юхлер.

"Загрижени сме и нееднократно сме намеквали на българското правителство за това, че подобни случаи поставят въпроса дали изобщо България е сигурно място за инвестиции", посочи председателят на Британско-българската бизнес асоциация Дейвид Хемпсън. Той попита как е възможно да се развали една сделка, която е направена преди десет години.

Майкъл Юхлер все пак поясни, че до момента компанията му не е имала проблем с правосъдието по всичките общо 27 дела по спора, заведени както от "Глориент", така и от "Техномаркет". На този етап обаче процесите са още на ранна фаза, добави бизнесменът. Той дори благодари на Софийския градски съд, че бързо насрочва делата.

От "Техномаркет" до момента няма официална позиция по изявлението на "Глориент".

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар