Сряда, 27 Май 2020

Сряда, 08 Април 2020 09:17

32 медици у нас с COVID-19. Борисов нареди масово тестване за медиците

Общо заразените у нас са 581 към 8 ч. на 8 април

 

581 са заразените с коронавирус у нас. Има 16 новооткрити случая, приети в болница са 6. Увеличението спрямо вчерашния ден е 2,8%. Излекувани са 42 случая. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 496 са изследваните проби.

В София 11 случая, Стара Загора – 3, Кърджали-1, Пловдив-1. "В болница са 213, от тях 21 са в интензивно отделени", каза проф. Мутафчийски.

Медицинските лица, заразени с коронавирус, вече са 32 души. Новият случай е жена на 64 години, която е рентгенов лаборант в София.

Банско

"Тъй като имаме данни за развитието в Банско, за това по разпореждане на премиера ще се направи изследване, за да се види имат ли хората изграден имунитет и дали са били контактни със заразени", обясни Кантарджиев.

"Може би ви прави впечатление колко бързо става всичко. Много труд положихме. Щабът съм го назначил аз. Те дават съвети, правителството взима решения. Разпоредил съм днес да се правят масови тестове в Банско". Това съобщи по време на брифинга в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

"Приемаме, че Банско е огнище. За това ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват имате ли антитела", добави премиерът.

Нападки и скандали по време на брифинга

По време на брифинга стана скандал между репортери Борисов заплаши нетърпелива журналистка, че ще я изгони от залата, защото се опита да прекъсне свой колега, който зададе няколко неудобни въпроса.

Борисов обаче отново нападна президентът Румен Радев.

„Няма да слушам, че някой искал да ме пита нещо и аз като Радев съм се обърнал и съм избягал“, заяви той.

На въпроса защо за депутатите и министрите имаше тестове, а за медиците на първа линия – не, премиерът отговори, че не му е известно колегите му от Министерския съвет да са изследвани.

„Аз бях тестван, защото нося лична отговорност за всичко, което се случва в държавата. Със сигурност вземам по-тежки решения и от хората на първа линия“, добави той.

 „Аз толкова пари дарявам от заплатите си, че ако за един тест ви се свиди... Не е ли редно, след като ходим на различни места, да знаете дали съм здрав или не?“, попита Борисов.

„Ако Мутафчийски и щабът не са тествали или не са осигурили на хората на първа линия необходимото, което съм казал да направят, нека той да си отговори“, призова той.

"Всички мерки, които в Европа се взеха, бяха взети и от България. С доц. Мангъров сме добри приятели, в обществото се създава обратно. Германия - най-мощната икономика, сега си произведе тест, който Бавария тества само на лекари на първа линия. 150 евро струва едно тестче. Направени са толкова тестове, колкото в Централна Европа. САЩ мисля, че въздишат и ги е яд, че се забавиха с мерките. Това, че от Европа успяхте да дадете само един пример, и то Бавария, която има БВП, колкото Балканите, а не България, само ме радва", заяви Борисов.

Ген. Мутафчийски увери, че в неделя първата група от медици са тествани във Видин.

Първи по въведени мерки

"Ние първи въведохме строгите мерки, след това бяха въведени в Европа. Не, че обвинявам моите колеги. Гледам и състоянието на моя колега Борис. Той беше най-смел. Някъде започнаха да говорят за отслабване на мерките, но то, искам дебело да подчертая, защото всеки ден говоря с тези канцлери, Курц каза, че евентуално след 2-3 седмици може да пусне магазините. 2-3 седмици е обозримо бъдеще. Себастиян каза, че ще отвори малките магазинчета. Само, че в България ние не сме ги затваряли. Ние сложихме много строги мерки, българският народ беше много дисциплиниран, можем да се мерим само с Германия. Само, че те имат 4 млрд. евро БВП.  Давам тема за размисъл - какъв ред и дисциплина да въведем, за да можем да ползваме големите планини, парковете, но да не създадем това масово струпване? Дали да е на часове, както направихме с магазините, по възрастови групи? Само заедно можем да оцелеем. Да, не сме тествали много, но смъртните случаи не могат да се скрият", заяви Борисов.

Цветница и Великден

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика. Ние не сме на платото, вървим бавно нагоре. Много малки фризьорски салони си направиха ред. Ключовата дума е лекарство, имаме ли го, въобще няма да питам Щаба. Заповедта я издава министърът на здравеопазването. Ние сме свързани с големите икономики. Там не се ли подобри положението и при нас няма. Ние сме част от глобалната икономика", каза още премиерът.

Той обясни, че в сряда ще се срещне с представители на Светия Синод, за да обсъдят мерките, които ще се вземат по празниците.

"Нека ме намразят и да не искат да ме виждат, но нека бъдем дисциплинирани. Разчитаме на самосъзнанието и дисциплината на хората. Всеки може да заобиколи барикадата, направи го, браво, герой си. Така ще заразиш своите близки", призова Борисов.

Тестове в Спешна помощ

Днес започват и  бързите тестове на всички работещи в столичната Спешна помощ. Вчера там беше регистриран 8-ми случай на заразен с коронавирус. Закупени бяха хиляда теста, за да изследват над 900 служители на Центъра, които са на първа линия на заразата.

Ако някоя от пробите при бързите тестове излезе положителна, ще бъде направено и лабораторно изследване за потвърждение. Засега в центъра имат необходимите запаси от костюми и предпазни средства. Медиците от Спешна помощ призоваха всеки, който се обажда на телефон 112, да дава точни данни за симптомите си.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар