Сряда, 27 Май 2020

Сряда, 08 Април 2020 10:26

Правосъдният министър очаква вето на мерките в Закона за извънредното положение

Данаил Кирилов смята, че ветото на Радев е загубило правния си и политически смисъл и му е трудно да прогнозира „какво ще измислят от Президентството“, но бил сигурен, че „опитват да контролират контратеза“

 

"Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение. Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, но съм сигурен, че опитват да формулират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателният орган трябва да потвърди волята си“. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

 „Смятам, че откакто Румен Радев е президент инструментът като вето загуби правния си и политически смисъл и в тази връзка очаквам ново вето на държавния глава по Закона за извънредното положение. Трудно ми е обаче да прогнозирам какви мотиви ще измислят този път колегите от президентството“, коментира Данаил Кирилов.

Той е на мнение, че целта на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза.

,,Финалният резултат от това вето би следвало да бъде законодателният орган да препотвърди волята си. А целта на това вето е да се опонира и да се валидира една противна теза, но друг е въпросът доколко обоснована е подобна теза'', добави той.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Кирилов коментира и излязлата преди дни информация в медиите за евентуална намеса в сървърите на системата за разпределение на делата във ВСС. Той посочи и част от рисковете от такава намеса. „Докладът казва, че най-големият такъв е липса на валидация на КЕП (квалифициран електронен подпис). Следващият риск е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд и редакции на съдии от друго съдилище“, уточни правосъдният министър и даде пример с това, че от софийски съд може да се редактират имената на съдиите в хасковски и дори да ги пуснат в отпуск.

Кирилов каза, че е провел разговор с IT експертите на ВСС, които му обяснили, че не проверяват влизанията и записите в сървъра им. По думите му тези, които са влизали в системата, са имали възможност да редактират действията си. Той обясни, че няма въведени правила в законодателството за това дали манипулираните дела трябва да започнат наново.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар