Четвъртък, 09 Юли 2020

Петък, 17 Април 2020 14:20

Напрежение и протест във „Факултета” след затварянето на квартала

Фандъкова: Не става дума за дискриминация във "Филиповци" и "Факултета"

 

 

Жителите на столичния квартал „Факултета” излязоха към обед на протест.  Късно снощи в социалните мрежи бяха разпространени кадри от сблъсъци между полицаи и живеещите в една от най-големите ромски махали.

До напрежението се стигна, след като в сряда мерките за влизане и излизане от квартала бяха затегнати, а на входовете бяха поставени КПП-та.

По последни данни в двата квартала има голям брой заразени, а част от тях са в тежко състояние.

„От вчерашните проби, които взехме и от онзи ден, в двата квартала от бързия тест 50 % от тях на PCR излязоха положителни. На терен в двата квартала в момента са два екипа с повече от 10 човека”, обясни д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.

„Особено впечатляващи съсредоточавания на случаи. Включително и едни от най-тежките случаи, които са в болници в момента са от там”, обясни ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

"Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме заразата и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи, апелирам да се подкрепят тези мерки". Това заяви пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова в коментар на създалото се напрежение в двата столични квартала "Филиповци" и "Факултета".

Кметът Фандъкова подчерта, че мерките са наложени заради големия брой заразени с Covid-19 в тези квартали: "Открити бяха семейни огнища на заразата, които имат много голям брой контактни лица", посочи тя.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Тя коментира обявената в социалните мрежи нагласа за протести в блокираните "Филиповци" и "Факултета": "Имаше напрежение снощи, но ситуацията се успокои в разговори и контакт с хората".

Йорданка Фандъкова заяви в предаването "Хоризонт за вас", че Общината заедно с БЧК имат готовност за раздаване на хранителни пакети на хората в кварталите "Филиповци" и "Факултета", за които има ограничаване да се придвижват в града.

"Ще бъдат предоставени хранителни пакети след празниците чрез кмета на район "Красна поляна", уточни тя.

В София ще бъдат допускани само хора, които доказват с документи, че работят в столицата, категорично заяви кметът Фандъкова.

По думите ѝ всеки конкретен случай на завръщащи се в София хора ще се решава от представителите на реда на пропускателните пунктове, в координация с техните началници.

Тя призова да се уважава трудът на лекарите и полицаите.

източници: БНР, Нова ТВ

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар