Понеделник, 13 Юли 2020

Сряда, 22 Април 2020 14:29

БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина (видео)

Искането е подписано от 63 народни представители от левицата. Първият подпис под него е на председателя на БСП Корнелия Нинова

 

„Днес внасяме в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност  на текстове, които позволяват на МВР да проследяват чрез мобилните им телефони  граждани, обект на ограничителни заповеди по Закона за здравето. Пороците на тези текстове са много, но големият риск е, че те отварят широко вратата за злоупотреби и за масово проследяване на голям брой хора.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред медиите. Той, заедно със зам.-председателя на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски и секретаря на ПГ на левицата Филип Попов, входира жалбата в съда. 

"Под благопривидния предлог за защита на общественото здраве, ГЕРБ и Обединени патриоти позволиха на МВР да проследява мобилните телефони без предварително съдебно решение. Освен това, то не е ограничено за времето на извънредното положение, а ще важи и занапред.”, подчерта Зарков. 

Социалистът обясни, че този законопроект е бил направен по един класически за управляващите стил- между първо и второ четене и без предварително обсъждане: "Този текст засяга базисни, изконни, конституционно защитени права на хората, каквито са неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията.” 

Крум Зарков обяви, че БСП  ще помоли  КС да се произнесе писмено и  по въпроса- до каква степен предложения между първо и второ четене могат да се правят, без да имат каквато и да е връзка с приетия на първо четене законопроект и уточни, че много от лобистките поправки и законодателните недомислици се случват именно по този път. Той припомни, че левицата  непрекъснато алармира за този проблем, но законодателната арогантност на мнозинството достига такива размери, че Конституционният съд е длъжен да се произнесе и по този въпрос. 

„Днес, когато управляващите саботират парламентарния контрол, когато медии и гражданско общество са притиснати до стената, Конституционният съд има особено важна роля за защита на демократичните устои на нашата държавност. Затова сме тук- за отмяната на този опасен законопроект.”, завърши Крум Зарков.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар