Събота, 08 Август 2020

Сряда, 22 Април 2020 20:18

ДАНС получи достъп до данните на всички студенти и ученици

Агенцията получава непрекъснат достъп до автоматизираните информационни фондове на МОН

 

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) получи непрекъснат достъп до данните на всички студенти и ученици в България, след като съвместният проект с Министерството на образованието и науката (МОН) беше обнародван в Държавен вестник вчера.

През август миналата година за обществено обсъждане бе публикувана инструкция, според която агенцията ще може да проверява непрекъснато данните на деца от предучилищна възраст, ученици и студенти. В мотивите й не беше посочено каква е целта на достъпа на службата до тази информация, а експерти в областта на сигурността коментираха тогава, че не могат да си обяснят защо е необходим такъв, пише "Дневник".

С обнародваната инструкция МОН осигурява на ДАНС онлайн достъп до:

- регистър за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация;
- регистър на завършилите студенти и докторанти;
- регистър на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления;
- национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование;
- информация за движение на децата и учениците.

В инструкцията пише още, че "достъпът се извършва с цел осъществяване на възложените със закон дейности на ДАНС", а в заключителните разпоредби - че "инструкцията се издава на основание чл. 30, ал. 3 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност". Въпросния текст от закона е доста общ и гласи: "Министерствата и ведомствата предоставят достъп до информационните си фондове на агенцията по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство".

И досега ДАНС имаше право да изисква данни за ученици и студенти, като това се правеше случай по случай с писмено мотивирано искане и понякога директно от учебните заведения, обясниха от просветното министерство пред "Дневник". Според ведомството сега процесът щял да бъде централизиран, контролът - по-силен, а до информацията достъп щели да имат само няколко служители.

С инструкцията ДАНС получава непрекъснат достъп до автоматизираните информационни фондове на МОН, за да може да следи за радикализация сред ученици и студенти.

Миналата година Деница Сачева, тогава зам.-министър на образованието, коментира, че смисълът на новата инструкция е да има по-голямо взаимодействие между институциите при превенция на радикализация, възрастта за която според експерти е спадала от 15 на 12 години. Наскоро в Пловдив беше предаден на съд непълнолетен ученик, който беше задържан по подозрение, че е вербуван от "Ислямска държава" и е подготвял атентат. На въпрос на "Дневник" как точно данните на министерството ще показват, че някой е рисков и ще се радикализира, от министерството обясниха, че това е в правомощията на ДАНС, а от ДАНС не са отговорили на въпроса.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар