Четвъртък, 09 Юли 2020

Петък, 24 Април 2020 21:25

Втора заплаха към журналист днес - този път на прицел е bTV, а агресорът е кмета на Симитли

bTV изразява пълна подкрепа към кореспондента си в Югозападна България Ирина Жерева.

В сряда кметът на Симитли Апостол Апостолов за пореден път обиди журналиста по време на работа в града. В четвъртък той използва информационния портал на общината, за да изсипе нова доза обидни твърдения срещу нея, съобщиха от bTV.

bTV счита за абсолютно недопустимa всякаква форма на агресия към журналистите на медията, които работят според най-високите стандарти в професията, докато търсят отговори в името на истината.

След излъчване на репортажа с обидата в ефир, от СБЖ в Благоевград излязоха с позиция в подкрепа на журналиста. На сайта на организацията е публикувано и искане за оставката на кмета.

bTV изразява пълна подкрепа към кореспондента Ирина Жерева - bTV ...

Позицията по случая излази и Асоциацията на европейските журналисти се казва: “Този случай освен, че е недопустим, разбрахме и че е поредна подобна проява на кмета и държим да подчертаем, отговорност трябва да потърсят както неговите избиратели, така настояваме всички основни политически партии да се разграничат от него и да поискат неговата оставка“.

Това поведение на кмета не е изолиран случай.

Миналата година Апостол Апостолов се кандидатира за кмет от „Партията на Зелените“, в предишните три мандата е издигнат от местна коалиция "Бъдеще за община Симитли“.

Тази вечер от ГЕРБ излязоха също с позиция: „ИК на ГЕРБ се запозна със случая, в който кметът на Симитли Апостол Апостолов е обидил кореспондентката на bTV в Благоевград Ирина Жерева по време на изпълнение на служебните ѝ ангажименти. Въпреки че кметът Апостолов е избран с листата на "Партия на зелените", на последните избори той беше подкрепен и от ГЕРБ. Поради тази причина членовете на ИК на партията проведоха разговор с него.

От ПП ГЕРБ смятаме, че подобно поведение не е присъщо за представител на местната власт и не съответства на етичните стандарти. Затова членовете на ИК на ГЕРБ призовават кмета Апостолов да поднесе своите извинения на журналистката Ирина Жерева“.

По-рано днес пък нашата медия беше заплашвана от вече бившия общински служител в Стара Загора Александър Чалъков. Благодарение на разкритията на нашите журналисти вчера служителят бе отстранен от поста началник звено „Паркинги и гаражи“ в общината.

Сплашване, телефонни обаждания с нецензурен език и целия възможен арсенал от обиди и заплахи използва корумпираният бивш общинар днес. Няколко пъти той се обади в редакцията, обещавайки отмъщение на всички работещи в сайта, включително заплашвайки техните семейства. Не го спря дори предупреждението, че ще бъде сезирана прокуратурата.

Чалъков заяви по телефона, че „държи местните прокурори в ръцете си“ и може да прави каквото пожелае. Чалъков не пожела да представи доказателства, които да опровергаят нашите публикации, което за пореден път доказва, че разследванията ни попаднаха точно в целта.

Ние като журналисти сме силно обезпокоени от факта, че България е на 111 място по свобода на словото. Но очевидно няма как да бъде по-различно, щом разобличените нарушители си позволяват да заплашват журналисти. Призоваваме прокуратурата да вземе мерки, за да докаже, че в България може да има справедливост за гражданите и адекватно правораздаване за нарушителите.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар