Петък, 18 Септември 2020

Четвъртък, 07 Май 2020 15:27

БСП с резерви към новите правомощия на министъра на здравеопазването

Крум Зарков: В закона има съществени липси и ще направим конкретни предложения за подобряването му

 

„Предвижда се епидемично извънредно положение да се обявява от здравния министър, по предложение на главния здравен инспектор. Тежка отговорност са тези решения, г-н министър, и съвсем не е ясно дали конституционно имате право да ги поемате”, обърна се зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Зарков отчете, че има добри неща в закона, които трябва безспорно да бъдат направени, но има и значителни липси. Народният представител подчерта, че една от малкото мерки, които няма да бъдат продължени и след извънредното положение е една от основните социални мерки, която в момента дава възможност на длъжници да не дължат неустойки и наказателни лихви, ако не могат да ги изплащат вследствие на кризата.

„Точно тази разпоредба ще спре действието си след края на извънредното положение. Не разбираме защо”, коментира Крум Зарков.

В отговор министърът на правосъдието се ангажира да проведе допълнителни консултации по този въпрос и че е възможно тази мярка да остане в сила.

„Продължава да няма нищо за големи групи хора – в принудителен неплатен отпуск, самоосигуряващи се. Ние ще направим предложение те да бъдат компенсирани", каза Зарков.

Той заяви, че от левицата ще се въздържат от подкрепа на  закона и ще направят предложения за подобряването му, ако бъде приет на първо четене.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар