Понеделник, 13 Юли 2020

Четвъртък, 14 Май 2020 16:46

Конституционният съд образува дело заради обявяването на безсрочна епидемична обстановка

Президентът смята, че с определи текстове от Закона за здравето може да ограничат граждански права

 

Конституционният съд образува дело (№ 7/2020 г.) по искане на президента за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето. Докладчик по делото е съдия Павлина Панова.

Припомняме, че още вчера държавният глава Румен Радев обяви намерението си, а по-рано днес сезира Конституционния съд за нови текстове от Закона за здравето.

Президентът смята, че обявяването на безсрочна епидемична обстановка може да ограничи граждански права. По тази причина той оспорва начина, по който управляващите ще преценяват въвеждането на епидемична обстановка и срокът й на действие.

Според Румен Радев се допускат ограничения на основни права на придвижване и труд, без да се посочва докога важат ограниченията.

Законодателят абдикира от конституционната си отговорност, а депутатите недопустимо дават на изпълнителната власт повече правомощия, отколкото допуска основният закон.

Противоречие с Конституцията Радев вижда и при разпоредбите, свързани с хипотезите, при които държавният главен инспектор оценява епидемичния риск.

Според президента законът допуска оценката да е формална, изводите да не следват експертно становище, а да бъдат сведени до предварителен списък от констатации, без да се държи сметка как се засяга животът и здравето на гражданите.

Мотивите на президента може да видите ТУК.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар