Неделя, 20 Септември 2020

Вторник, 19 Май 2020 12:41

Главният прокурор Иван Гешев: НПО-тата на Прокопиев се занимават с манипулативна пропаганда в Европа!

„Българският главен прокурор се занимава с методическо ръководство. Тоест, да определя стратегиите и визиите за развитие на прокуратурата, а конкретните досъдебни производства се наблюдават от конкретните прокурори. За този Антикорупционен фонд, който звучи добре, развива теорията, че българският главен прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства, тоест е всевластен. Такава е тезата, която развиват и доносничат в Европа НПО-то на г-н Прокопиев и този Антикорупционен фонд".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос дали е получил сигнал от въпросното НПО на Николай Стайков. Иван Гешев бе категоричен, че главния прокурор не е недосегаем и е абсурдно да се говори за намаляване на правомощията.

"Тя такава не съществува, това е пропаганда. От друга страна ме сигнализират мен и искат от мен да взема отношение по този случай. До някаква степен те са шизофренно разделени и трябва да си отговорят въпроса, коя от двете тези, които излагат, е истина", заяви още обвинител номер 1.

"Това което се случва е поредна серия, която съм я гледал няколко пъти. Това, което се случва е което направи и подсъдимият Цветан Василев. Това прави и обвиняемият Божков.

Първото е да се опита да се дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него ще му свърши работа. Това съм го казвал и за Цветан Василев, който се опитва да пренареди политическата система, за да постигне добър за него резултат.

Второто което Василев успя да постигне и се надявам Божков да не го направи е, че в държави извън ЕС като изключим ЕС и още няколко процедурите по екстрадиция имат известен политически елемент. Колкото и добре да си е свършила работата българската съдебна власт, решението се взима от политиците в съответната държава. По думите на Гешев държавата не е била достатъчно активна за връщането на Цветан Василев.

Главният прокурор заяви, че все пак Васил Божков е невинен до доказване на противното в българския съд.

„Ако г-н Божков има нещо да каже е добре дошъл, ние сме страна членка от ЕС, стандартите на правата на човека са най-високи в ЕС, от целия свят, смъртно наказание няма. Може да дойде да разкаже каквото иска. А иначе всички сигнали на НПО-та гравитиращи около г-н Прокопиев, по медиите около него и Цветан Василев ще бъдат проверени, ако прецени наблюдаващия прокурор. А това, че тези НПО-та се опитват да канонизират г-н Божков, това е поредния сериал. Просто те се обединяват по интереси, не се харесват, но общия им враг е прокуратурата“, заяви още обвинител номер 1.

Той допълни, че положението в което се намира Левски не е работа на прокуратурата и цитира думите на Наско Сираков, че това е подигравка с името на Апостола. Иван Гешев заяви, че министър Владислав Горанов е разпитван по дело номер 1 на Васил Божков. „Българският главен прокурор е административен висш ръководител, каквото и да говорят и да внушават НПО-та и медии близки и гравитиращи около подсъдими лица“, заключи Иван Гешев.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Май 2020 12:41
  Чернева: Отношението на ЕС към българското правителство ще бъде променено

  Коментарът направи пред БНР Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика

  “Отношението към българското правителство и към българския премиер, към начина на правене на политика в България ще бъде променено на следващия съвет на европейските лидери идния четвъртък. Това ще бъде и видимо. Това идва в момент, в който ще се говори за детайли по бюджетната рамка, по възстановителния фонд, по зелената сделка, момент, в който Гърция и Турция са в напрегнат конфликт. В този момент България влиза като проблемна страна, отколкото като страна, която може да допринесе за намиране на решения“.

  „С речта си Урсула фон дер Лайен оправда очакванията за поглед напред. Европейците искат много повече наднационални действия по отношение на външния свят, по отношение на трети страни, но тези действия да бъдат в смисъла на защита, а не толкова Европейският съюз да излиза напред и да се опитва да променя други региони. От това до каква степен ЕС може да защити гражданите си през здравеопазване, през нови икономически политики и през нови климатични политики ще зависи успехът на геополитическият дневен ред“, допълни Чернева.

  Според нея проблемът на ЕС с недемократичните режими вътре в него ще трябва да бъде оправен.

  „Дори това да не стане през фонда за справяне с коронакризата, това ще стане през многогодишната бюджетна рамка“.

  Чернева допълни: „Европейският бюджет е механизъм за преодоляване на различията. Правителствата трябва да намерят общия модус и подпечатвайки това съгласие с един много голям бюджет, е възможно Европа да направи голяма крачка напред по отношение на икономиките си и социалните си политики. Бюджетът е по-скоро лечението. В момента диагнозата за разделението е по отношение на върховенството на закона и по отношение на лидерството на Европа – кой ще поеме лидерството след Ангела Меркел. И до каква степен то може да продължи да укрепва интеграцията в рамките на Съюза или ще задълбочи разделителната линия“.

  Според Весела Чернева премиерът Бойко Борисов е централизирал външнополитическите решения в себе си и разчита силно на персонализиране на отношенията си с другите страни.

  „Това, че Ангела Меркел си отива, ще покаже защо външна политика така не може да се прави и защо никой не прави такава външна политика… В момента, в който Меркел си тръгне, отношенията с другите страни в ЕС ще продължат да вървят по една сравнително стабилна линия“, каза тя.

 • Вторник, 19 Май 2020 12:41
  Гешев: Прокуратурата трябва да отстоява своята независимост в интерес на българските граждани

  Главният прокурор Иван Гешев коментира в Туитър предстоящия избор на член на ВСС от квотата на прокурорите, който се провежда днес

  Ето какво написа Гешев:

  Днес се провежда Общо събрание на ПРБ за избор на член на ВСС от квотата на прокурорите. Изборът е от съществено значение в момент, в който Прокуратурата трябва да отстоява своята независимост в интерес на българските граждани. Желая ползотворна работа на колегите!

 • Вторник, 19 Май 2020 12:41
  Прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимите за атентата в Сарафово

  По делото обвинени в тероризъм са двама чужденци, които се издирват в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина

   

Оставете коментар