Вторник, 04 Август 2020

Вторник, 19 Май 2020 17:08

Хазната на минус с 3,5 млрд. лв., не се обсъжда оставка на Горанов

Премиерът Борисов заяви, че до средата на юни ще стане ясно ще "изплуваме ли от кризата", от 1 юни отваря закритите ресторанти

 

 

В средата на юни ще знаем дали ще можем да "изплуваме" от кризата заради коронавируса сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов след участието си във видеоконферентната среща на премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия, на която бе обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Загубите за българската икономика са в липсата на приходи. Към 3,5 млрд. лева, мисля, че са към момента, но по последни данни на митници, на приходните агенции, в средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит, каза Борисов, цитиран от Дир.бг.

Той съобщи още, че се очаква от 1 юни ресторантите в закритата им част да започнат да работят.

Мисля, че след като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим и ресторантите на закрито, допълни той.

Премиерът съобщи, че ще има среща с протестиращите превозвачи. С всички се срещаме и тези мерки - което всеки ден правим, то е свързано и с тях, защото в един момент какво се получава - всички системи трябва да бъдат захранвани със стотици милиони и милиарди, каза Борисов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В отговор на твърдения, че парите ще дойдат от ЕС, Борисов изтъкна, че те не идват от Общността, като напомни, че страната ни има "огромни вноски", ЕС все още няма приет бюджет и ако се тегли заем от ЕС, всяка една от страните - членки, трябва реципрочно да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 млн. евро. Това трябва да мине през парламента, да го одобрят, и тогава да се включим и ние в тези проекти, допълни премиерът.

Той напомни, че европейската препоръка е да ползваме ресурс от програмите за следващия програмен период, както и от "Зелената сделка", за да си оправим централите.

Ние сме доволни от това, което ЕС казва, но все пак ги чакаме, нещо по-простичко, другото е малко игра на думи, игра на хартия. Да, много ни се развързаха ръцете, но все пак става въпрос за нашите пари по програмите, а не за допълнителни пари, каза премиерът.

Борисов напомни, че все още чакаме един милион тестове за коронавируса, като изтъкна, че въпреки недостига, броят на тестваните в България отговаря на средноевропейските равнища.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Остава блокадата на три възлови точки в София

  И днес три кръстовища на София са блокирани, а на място са разпънати палатки. Това са кръстовището на Орлов мост, на Ректора и Ларгото.

  Недоволните, които вече над 20 дни излизат по улиците, дори възнамеряват да внесат искане до общината пространството от Ректората до Орлов мост да се прекръсти на улица Протестна, предаде БНТ.

  Иначе протестиращите се готвят за днешната си демонстрация, която ще бъде 27-а по ред. А заради блокадите движението в София продължава да е затрудено.

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

  Сегашният протест е исторически, не е за пари или от глад, а от отвращение, казва политологът Евгений Дайнов

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Управляващите вдигат с 30% заплатите на администрацията си

  Животновъдите пък получават над 80 милиона

   

Оставете коментар