Неделя, 20 Септември 2020

Вторник, 19 Май 2020 17:08

Хазната на минус с 3,5 млрд. лв., не се обсъжда оставка на Горанов

Премиерът Борисов заяви, че до средата на юни ще стане ясно ще "изплуваме ли от кризата", от 1 юни отваря закритите ресторанти

 

 

В средата на юни ще знаем дали ще можем да "изплуваме" от кризата заради коронавируса сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов след участието си във видеоконферентната среща на премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия, на която бе обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Загубите за българската икономика са в липсата на приходи. Към 3,5 млрд. лева, мисля, че са към момента, но по последни данни на митници, на приходните агенции, в средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит, каза Борисов, цитиран от Дир.бг.

Той съобщи още, че се очаква от 1 юни ресторантите в закритата им част да започнат да работят.

Мисля, че след като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим и ресторантите на закрито, допълни той.

Премиерът съобщи, че ще има среща с протестиращите превозвачи. С всички се срещаме и тези мерки - което всеки ден правим, то е свързано и с тях, защото в един момент какво се получава - всички системи трябва да бъдат захранвани със стотици милиони и милиарди, каза Борисов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В отговор на твърдения, че парите ще дойдат от ЕС, Борисов изтъкна, че те не идват от Общността, като напомни, че страната ни има "огромни вноски", ЕС все още няма приет бюджет и ако се тегли заем от ЕС, всяка една от страните - членки, трябва реципрочно да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 млн. евро. Това трябва да мине през парламента, да го одобрят, и тогава да се включим и ние в тези проекти, допълни премиерът.

Той напомни, че европейската препоръка е да ползваме ресурс от програмите за следващия програмен период, както и от "Зелената сделка", за да си оправим централите.

Ние сме доволни от това, което ЕС казва, но все пак ги чакаме, нещо по-простичко, другото е малко игра на думи, игра на хартия. Да, много ни се развързаха ръцете, но все пак става въпрос за нашите пари по програмите, а не за допълнителни пари, каза премиерът.

Борисов напомни, че все още чакаме един милион тестове за коронавируса, като изтъкна, че въпреки недостига, броят на тестваните в България отговаря на средноевропейските равнища.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Гечев: Борисов е взел 30 млрд. заеми

  Нoвият външeн дълг oт 5 милиaрдa лeвa, кoйтo прaвитeлcтвoтo взe нямa нищo oбщo c кризaтa c КOВИД -19, кaктo упрaвлявaщитe твърдят.

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Прокуратурата отговаря до дни на комисията LIBE за записите на Борисов

  Прокуратурата ще отговори на въпросите на комисията „LIBE“ между 25 и 28 септември. Два от въпросите са свързани с това дали се извършва разследване за записите, които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов, коментира заместник главният прокурор Даниела Машева в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ

  По думите ѝ прокуратурата не прави разграничения относно политическата принадлежност на лицата, към които се реализира наказателна отговорност.

  „За имотите в Барселона нашият отговор се подготвя. Извършва се проверка, назначени са данъчни ревизии. От месец юли е изискана информация от испанските власти по тяхното твърдение, че там се води разследване. Ако там са събрани някакви доказателства, по линия на международно-правното сътрудничество бихме желали да получим тези доказателства, за да се направи преценка оттук-нататък, съобразно събрания материал, как ще се процедира – дали има данни за извършено престъпление, коментира Митева.

  Общото събрание на прокурорите избира днес и следващата събота член от своята квота, който ще смени Машева във ВСС, след като тя зае поста на заместник главен прокурор.

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Борисов на среща на високо равнище на ООН: Обявеното Десетилетие на действието до 2030 ще бъде и Десетилетие на възстановяването

  Премиерът постави акцент върху подобряване на качеството на образованието и здравеопазването и от необходимост от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата

   

Оставете коментар