Неделя, 20 Септември 2020

Четвъртък, 21 Май 2020 14:14

Мониторингът над България остава, ЕК не вижда напредък в борбата с корупцията

Излъга ли Екатерина Захариева? По времето на предишния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер имаше обещания към София, че монигорингът ще падне. Новият председател Урсула Фон дер Лайен обаче не вижда напредък на страната ни

 

Европейска комисия не е доволна от напредъка на България в борбата с корупцията. Затова планира да запази Монторинга за сътрудничество и проверка. Преди месеци правосъдният министър Данаил Кирилов обеща да си подаде оставката, ако мониторингът се запази. По времето на предишния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер имаше обещания към София, че монигорингът ще падне. Новият председател Урсула Фон дер Лайен обаче не вижда напредък на страната ни.

Сегашната ЕК не е съгласна с българските управляващи по отношение на борбата с корупцията. В т.нар. Пролетен пакет с препоръки към отделните държави комисията заявява, че продължи наблюдението си върху България.

В един от документите се посочва, че страната ни е постигнала сериозен напредък в реформите по отношение на борбата с корупцията - констатация, повтаряна и в предишните редовни доклади на ЕК, които едновременно с това изтъкваха, че напредъкът не е достатъчен. Сега сме в почти същото положение - ЕК подчертава, че са нужни "солиден брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, за да се изгради доверие у обществото".

Комисията изброява още проблеми – криминалните разследвания, непропорционалната натовареност между отделните съдилища, както и повишаването на ефективността на прокуратурите по места.

Друг нерешен въпрос е прането на пари.

Засега никой в България не е коментирал позицията на ЕК. Не е ясно и дали правосъдният министър Кирилов е готов да се раздели с поста си.

 ➡️ПРЕПОРЪКА НА СЪВЕТА относно националната програма за реформи на България за 2020 г. и съдържаща становище на Съвета относно конвергентната програма на България за 2020 г.

Излъга ли Екатерина Захариева?

Късно снощи външната ни министърка Екатерина Захариева направи „някои уточнения по една “новина” във фейсбук профила си:

 1. Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.
 2. По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад. Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище".
 3. Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС.
 4. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО.

Всъщност, обаче, макар процедурата по вдигане на мониторинга да беше задвижена от Юнкер преди да напусне поста, решението на комисията от 2006 г., с което е въведено наблюдението (2006/929/EО)  си остава в сила, а според цитирания от Захариева позитивен за България последен мониторингов доклад, механизмът пада чак след отмяната на решението.

Припомняме, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов дори обещаваше да подаде оставка, ако мониторинга не бъде отменен до миналата есен.


Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 21 Май 2020 14:14
  Корупция в Министерството на транспорта

  Какви намерения стоят зад измененията на Наредба №37

 • Четвъртък, 21 Май 2020 14:14
  ЕК ще спира парите на корумпирани държави (на живо от ЕП)

  Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, обяви днес пред Европарламента  председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро - бел. ред) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

 • Четвъртък, 21 Май 2020 14:14
  Европарламентът пита Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов

  Правителството, прокуратурата и министерството на правосъдието трябва да отговорят на почти 30 неудобни въпроса

Оставете коментар