Петък, 18 Септември 2020

Вторник, 26 Май 2020 15:03

Доц. Мангъров: Отварянето на детските градини е правилна стъпка

Само 14% от децата, посещаващи градини в София, са отишли в първия ден от отварянето им

 

 

„Трябва малко по малко да минаваме към нормален ритъм на живот и това с отварянето на детските градини е една съвсем правилна стъпка“, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

„Децата са тези, които са най-малко застрашени от тази инфекция. Ммного хубаво, че родителите, които са успели да преодолеят страховете си, са пуснали децата на градина“, каза той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

„Тези, които не са ги пуснали, аз съм сигурен, че малко по малко ще успеят да преодолеят страховете си и да се върнат към нормалния ритъм на живот“.

По отношение обсъждането дали да се правят тестове на персонала, доц. Мангъров смята, че това не е нужно.

„Не е нужно да се правят, защото един тест може да бъде един ден – било положителен, било отрицателен и само след няколко дни човекът да бъде заразен, но в това няма нищо страшно“, коментира той.

„Мисля, че нещата вървят към приключване и много скоро ние ще се върнем изцяло към нормален ритъм на живот и ще си спомняме с умиление всички тези изпълнения, които ни се случваха, пред края на зимата и началото на пролетта“, посочи още той.

Дори да има втора вълна на епидемията, тя няма да е същата, смята доц. Мангъров.

„Да не забравяме, че става дума за заразени, а не за болни хора, защото тези, които са болни са много малко“, каза още доцентът, основавайки се на изнесените данни от Националния оперативен щаб.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Мисля, че няма да има втора вълна или ако има, тя няма да бъде същата, защото виждате, че всъщност тук нищо не се случи особено. Какво бихме могли да очакваме да се случи през есента или през  зимата – да дойдат нови хора от някъде – никой няма да дойде. Ние ще сме си пак същите, каквито сме си били“, заяви Атанас Мангъров.

Междувременно, от Столичната община съобщават, че само 14% от децата, посещаващи градини в София, са отишли в първия ден от отварянето им, при положение, че двойно повече родители бяха изразили желание в анкетите да ползват услугите на детските градини и ясли.

От днес в София работят 173 детски градини и 24 самостоятелни ясли. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да ги посещават.

Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Децата ще прекарват по-дълго време на навън в игра на детските площадки. Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар