Неделя, 05 Юли 2020

Петък, 05 Юни 2020 11:56

Депутатите приеха създаването на „Държавна петролна компания“

Петър Кънев: Държавните бензиностанции са предложение на БСП от 2015 г.

 

Със 143, 1 против и 4 въздържали се, народните представители приеха създаването на „Държавна петролна компания“ чрез промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси.

Управляващите предвиждат създаването на около 100 бензиностанции, които ще бъдат разположени върху земя, която е публична собственост – държавна или общинска, а за изграждането им няма да бъдат използвани пари от държавния бюджет, а привлечен капитал. Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени на места, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или еднакви цени на горивото.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че идеята на тези бензиностанции не е само да формират цена на гориво.

„Идеята е много по-мащабна от това, което си говорим целта ни е да изградим инфраструктура, целта ни е през тези бензиностанции да формираме една реална цена, а не когато стане такъв дисбаланс между цените и ни задават въпроси защо цената на горивата в България не пада, ние трябва да питаме всички и да чакаме 20 дни да получим отговор”, каза той и подчерта, че основната политика тук са данъчните складове.

„През данъчните складове ще влязат и повече участници, ще имаме повече и бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво”, смята министърът на икономиката.

Петър Кънев: Държавните бензиностанции са предложение на БСП от 2015 г.

„Нашата парламентарна група ще подкрепи Законопроекта за създаване на държавни бензиностанции. Държавният монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е частният монопол. С този закон държавата трябва да ограничи монопола на няколко много сериозни структури в България. В същото време предлагането на този закон е една негативна оценка на работата на регулаторите – на КЗК и на КЗП“. Това каза Петър Кънев, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на икономическата комисия в НС, от парламентарната трибуна.

„Това всъщност е и едно от нашите предизборни предложения от нашата икономическа платформа от 2015 г. – създаване на верига държавни бензиностанции. Поздравявам вносителите на този законопроект, че ползват нашето ноу-хау“, коментира Кънев.

Той посочи, че подобни държавни петролни компании, освен в Норвегия, има в Италия, в Австрия, в Унгария, в Гърция, с различни степени на държавно участие в тях. „Да се коментира, че държавата няма място в този бизнес не е правилно“, смята депутатът от левицата.

Въпреки това Кънев изрази песимизъм какво може да направи държавата като регулатор със 100 бензиностанции, при положение че пазарът отдавна е пренаситен с над 3200 бензиностанции. „Големият успех на този закон са данъчните складове“, каза той.

Според Петър Кънев със създаването на тази публична компания и на цял нов държавен отрасъл трябва да се намери някаква форма на участие на опозицията, независимо кой е на власт. „Опозицията трябва да има контрол върху държавните дружества. В много държави това го има – във Франция и Унгария по правилник комисиите и подкомисиите по контрол на бюджета се дават на опозицията“, каза още Кънев.

Таско Ерменков: БСП винаги е подкрепяла регулации от държавата

„Изхождайки от това, че е нужна повече държава и по дейността на военно-временни запаси и резерва, от БСП казваме, че това е едно добро решение и стъпка към гарантиране на енергийната сигурност на държавата, като елемент на цялата национална сигурност." Това заяви от трибуната на НС народният представител от „БСП за България” Таско Ерменков. Той поясни, че левицата има притеснения по този закон, но БСП ще го подкрепи заради философията на закона за повече държава. „От БСП винаги сме смятали, че повече държава е по-добре и съвременната обстановка в света показва, че това е практика, която повечето страни използват. Доказано е, че държавата трябва да поеме совите регулаторни и икономически функции”, завърши Таско Ерменков.

Румен Гечев гласува против

Румен Гечев каза, че като се присъединява към всички аргументи за евентуалните положителни ефекти на държавна собственост в този сектор, е гласувал против, тъй като е нарушен правилника Народното събрание. “В мотивите на вносителите няма нито едно число.

"В момента вие подписахте празен чек, че ще се прави някаква фирма незнайно с колко пари, незнайно с какви икономически ефекти”, заяви проф. Гечев.

„ПГ на “Воля” подкрепи законопроекта. От името на Веселин Марешки – собственик на бензиностанции, депутатката Боряна Георгиева заяви: „Идеята за държавна верига бензиностанции, която да осигури справедливи цени на горивата за българите, е на нашия лидер Веселин Марешки още от 2017 г.”.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 05 Юни 2020 11:56
  Корнелия Нинова: Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте

  Поздравявам Младежкото обединение за енергията, която вложихме заедно в последните четири години в политиките за социална справедливост и грижа за младите хора. Четири много наситени години, с десетки срещи, кампании, протести, международни прояви в отстояване на семейно подоходно облагане, грижа да децата, културен чек, младежка заетост, помощ на възрастните хора. Настоящето ни изправя пред новите предизвикателства на високите технологии, изкуствен интелект и екологичните проблеми. Това са теми на бъдещето. Знам, че работите по тях и сте готови за тези предизвикателства. Радвам се, че с промените в БСП дадохме възможност на младите да участват активно в политиката и да прилагат нашите идеи на практика като кметове, общински съветници, депутати и евродепутати. Сега имате и собствено младежко предаване в Българска свободна телевизия. Изпълнете го със съдържание за проблемите на младите и грижа за тяхното бъдеще. Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте.

 • Петък, 05 Юни 2020 11:56
  Корнелия Нинова: Предлагам консолидация в интерес на хората, а не част от статуквото за собствен интерес

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на общинската организация на БСП–Плевен заедно с депутатите Румен Гечев и Стефан Бурджев. Каквото и да се говори, фактите за последните четири години показват едно - БСП повишава доверието в себе си на всички избори

 • Петък, 05 Юни 2020 11:56
  БСП: Истината за чумата се разбра. Сега търсим справедливост

  Вигенин и Нинова ще осигурят юридическа подкрепа на животновъдите, които ще заведат дела за нанесените им вреди

Оставете коментар