Сряда, 23 Септември 2020

Петък, 12 Юни 2020 12:13

Борисов: Срещу глупостта не можем да направим нищо, ваксината за COVID-19 ще е доброволна

Правителството провежда присъствено заседание днес в сградата на Министерския съвет, на което се обсъжда проектът на протоколно решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД, предаде репортер на Novini.bg

,,Това беше последното изискване, за да бъде гарантирана стабилността на тази банка. И преди да дам думата на министрите, искам да кажа нещо, тъй като няколко дни подред циркулират различни тези в публичното пространство. И това е, че няма да затваряме повече градове и села, направили сме всичко да укрепим болниците си. Силата на коронавируса вече не е толкова мощна, каквато беше. Направихме всичко да си укрепим болниците, да се третират болните с медикаменти веднага. Проблемите в момента са, че уж интелигентни хора са болни, а седят и се мъчат. Не можеш да чакаш една седмица да се мъчиш и гърчиш и да не отидеш в болница да те излекуват. На практика всичко е отворено в момента в България, като целта е до 30 юни да разхлабим всичко, но срещу глупостта не можем да направим нищо'', коментира Борисов в началото на извънредното заседание на кабинета.

Разбирам, че всеки иска да се направи на интересен, но не може такива ключови държави да вземат едни и същи мерки и то много по-тежки от нашите. Колко стотици милиони даваме на здравните каси на Австрия и Германия за лечение в чужбина?! При тях мерките са по-сложни, тежки и дълги в сравнение с тези в България. Сега когато техните доктори казват едно, ние казваме, че няма да го спазваме. Извинявам се на тези специалисти, но как така очакват да тестуваме всички. Какво ще ни донесат тези тестове? Ще ни кажат, че всички са си навън... тезата на тези с тестуванията върви само ако има лекарство и ако всичко е затворено. Иначе какво донася тестът? Че пет процента имат антитела, а другите 95 процента нямат и ние трябва да стоим затворени. Е, това няма как да стане. Вирусът няма да изчезне скоро, а пък вече имаше протести срещу ваксинирането за COVID-19, обясни още премиерът Борисов.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

,,Европейската комисия иска предварително да капарираме за ваксини, за да може, когато излезе ваксината да ваксинираме целия ЕС. А в София вече има протести, няма ваксина, но има протести. Ваксината е доброволна - само който иска'', посочи министър-председателят.

Иначе по темата за протоколно решение относно предприети от Българска банка за развитие действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на ПИБ министърът на финансите Владислав Горанов разкри какво е направено, за да се извърши последната стъпка по изпълняването на критериите за влизането ни в Еврозоната.

Горанов обясни, че се предлага за гласуване доклада на ББР за придобиване на акции от ПИБ, което е по повод заявката на БНБ пред ЕЦБ за включване в банковия съюз.

Изпълнението на плана за осигуряване на допълнителни капиталови буфери остана последното действие, което да изпълним от този цикъл, след като променихме закони и направихме и доста друго реформи, уточни той.

Финансовият министър подробно започна да обяснява всичко, но премиерът Бойко Борисов го прекъсна и каза, че това ще го съобщи след малко.

,,Министрите Кралев и Младенов знаят, че Еврозоната ще донесе само позитиви на България'', отбеляза Борисов.

Тогава Горанов прочете какво ще бъде решено точно на извънредния Министерски съвет.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар