Петък, 07 Август 2020

Неделя, 28 Юни 2020 12:13

Началниците от ГДБОП покривали наркотрафика от 2014 г.

Говорителят на главния прокурор с подробности за наркобандата и арестуваните шефове от ГДБОП

 

Арестуваните висши шефове в ГДБОП са искали между 5 и 10 000 лв. подкупи, за да пазят наркогрупи, обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"От началото на 2017 г. до неутрализирането в петък е действала организираната престъпна група. Безпрецедентно е разкриването на корупция на служители, чиято професионална дейност е свързана с противодействието на накротрафика у нас и в чужбина. Недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност", заяви Сийка Милева, цитирана от "Монитор".

Тя разкри, че Цветан Панков и подчиненият му Кирил Ванков са действали по няколко направления.

Първото е  получаване на подкупи от наркогрупи с оглед да не бъде възпрепятствана дейността й, да се покровителства, да се прави чадър.

Второто е да получават подкупи с цел неутрализиране на конкуренти в наркопазара - след получаване на подкупи е започвало образуването на оперативни дела и преписки срещу конкретни лица.

Третото направление е да се предоставя  изпреварваща информация за предстоящи действия срещу дадени бандити. Исканите рушвети били между 5-10 хил. лв. Панков и Ванков демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си сред криминалния контингент. Единият фиктивно изготвял справки срещу бандити, а другият им обещавал помощ и съдействие срещу пари. Това са служителите, които са държали връзката и с международните ни партньори.

Шефът на Вътрешна сигурност Стефан Банков пък заяви, че единият правел уж проблеми на определени наркогрупи, а другият предлагал да ги спасява.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Панков и Ванков, както и полицайката от ГДНП Фикерлийска са работили по оперативни данни от 2014 г. Провалили са редица операции както у нас, така и в чужбина. Шефът на Вътрешна сигурност дори сподели, че са осуетили през 2017 г. и разследване на самата Вътрешна сигурност.

Въпросният бандит от наркобанда, който даде рушвета на Цветан Панков под моста на Захарна фабрика, е бил на средно ниво в наркоструктурата. Давал е многократно подкупи на антимафиотите. На въпрос с какво се занимава, Банков заяви "Не е преподавател в университет за всеки случай".

Той потвърди и че ареста на антимафиотите е свързан със заловения кокаин в Студентски град, но отказа да даде повече подробности. "Те са изключително нагли и арогантни", отсече Банков. Милева пък благодари на Вътрешна сигурност и на спецпрокуратурата от името на главния прокурор Иван Гешев.

"Антимафиотите са преминали на грешната страна. Ще се проверява дейността им и назад. Има оперативни данни, които са предадени на прокуратурата, че са действали от 2014 г.". Ролята на третият служител - полицайката от "Автокражби" в ГДНП е била на касиер-счетоводител. тя е присъствала и на даването на подкупи в много случаи, стана ясно на брифинга. Четвъртият арестуван е цивилно лице, представял се е за служител на ДЕА. Той е с мярка за неотклонение - гаранция.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар