Четвъртък, 13 Август 2020

Четвъртък, 09 Юли 2020 11:49

Гешев: Трябва да се спазват законите – те важат и за богатите, и за бедните!

Опитаха да установят работническо-селска власт пред Догансарай. Вътре не е Керенски и той е с гумена лодка, а не "Аврора", заяви главният прокурор по адрес на Христо Иванов

 

Какво правят политиците, мен не ме интересува. Политиците правят най-доброто, за да постигат политически ефекти. Политиците не ме интересуват, независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или президента, или за министър-председателя, прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства. Трябва да се спазват законите – те важат и за богатите, и за бедните! Това заяви главният прокурор Иван Гешев от Габрово, където се провежда съвместна акция с МВР.

„Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано", заяви главният прокурор.

„Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Керенски, той е с гумена лодка, а не с „Аврора“. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа", коментира Гешев морския десант на Христо Иванов до брега на парк "Росенец".

„Ситуацията, която видях вчера, беше смешна, а поведението на служителите на НСО - това е проблем на евентуална вътрешна проверка", подчерта той и обеща прокуратура да извърши проверка на всичко, което е от нейната компетентност, но обществото да не очаква от тях политически изказвания.

„Ако това са били служители на НСО, е проблем на вътрешна служебна проверка. Ако има данни за престъпления, това е проблем, с който се занимава прокуратурата. Така че това са проблеми на други институции", отбеляза още Иван Гешев.

По повод нахлуването на Спецпрокуратура, Военна прокуратура и СДВР в сградата на президентството, главният прокурор информира, че се претърсват два кабинета, свързани със съветници на президента.

„Това, което мога да кажа е, че до колкото съм запознат, се провеждат действия по претърсване и изземване по два обекта и два кабинета в сградата на президента, които се използват от негов съветник и секретар, заради търговия с влияние", разкри Гешев. Става въпрос за Пламен Узунов, който се разследва за търговия с влияние.

„Това е по две отделни досъдебни производства. Едното е на военно окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с влияние ”, обясни главният прокурор и допълни, че тези действия са предприети след разрешения от два съда.

„По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита с класифицирана информация. Трябва да се провери какво още има в касата, в която се твърди, че са намерени. Не знам за какво престъпление ще съберат доказателства и дали ще съберат доказателства. По другото досъдебно, оценката е на Специализираната прокуратура“, уточни главният прокурор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар