Петък, 14 Август 2020

Петък, 10 Юли 2020 08:53

Иван Гешев: Президентът нещо се е объркал. Няма да има двоен стандарт

Прокуратурата работи по доказателства и не се съобразява с политици и олигарси, заяви главният прокурор. Очаквам, може би, ГЕРБ да организира протест

 

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма намерение да подава оставка след снощния протест срещу действията на прокуратурата в президентството и ареста на двама президентски секретари.

"За какво да подам оставка? За това, че си върша работата? За това, че телефонните измами изчезнаха, че намалява битовата престъпност, че няма недосегаеми, че задържаме министри и кой ли още не?!", попита Гешев в интервю за "Здравей, България" по Нова ТВ.

По думите му, Върховната административна прокуратура назначава проверка на министъра на културата Боил Банов. Тя е заради документи, издадени от ведомството за строителството на небостъргач, който се издига на метри от културен паметник.

„Не съобразяваме действията на прокуратурата с изявления на политици или с политически последствия. Не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната власт”, каза още Гешев.

Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в Президентството е дошла веднага след като Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски.

„Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката”, коментира Гешев и добави, че според него държавният глава се „катери върху гърба на прокуратурата, за да постигне някои елементарни, дребни политически успехи преди предстоящите избори”.

Гешев определи като „откровени лъжи, манипулации, хибридни атаки” твърденията, че прокуратурата може да се организира и да извърши подобна акция за броени часове. И отбеляза, че едно от разрешенията за претърсванията на „Дондуков” 2 е издадено още в неделя, а останалите – в понеделник или вторник.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Обвинител номер 1 бе категоричен, че докато той е на този пост, „прошка няма да има за никого, нито двоен стандарт”.

„Ние не съобразяваме действията си с политическите последствия и ще продължим да не ги съобразяваме. Поласкан съм от твърденията, че са откровени лъжи, че прокуратурата има потенциала да се организира на три часа, никоя прокуратура не може да го направи“, коментира той вчерашната акция в президентството.

„Не ме интересува какво говорят политиците“, подчерта Гешев.

„Ние бяхме безпрецедентно открити към обществото. Нормално ли е да лобираш за чужд гражданин, дали е нормално да изпращаш договор на брат си за консултантска дейност за 5000 лв. всеки месец. Задайте си въпроса какво би се случило в една страна от ЕС? Тук се случи, казаха, че не е проблем“, продължи Иван Гешев.

„Няма да има прошка и двоен стандарт. Ние не се страхуваме и срамуваме, държим гражданите да знаят истината“, още веднъж се зарече Иван Гешев.

„Мога да кажа какво се е случило, не мога да отговарям, че един съветник по сигурността, да заявява, че е получил от ДАР държавна тайна и я е предоставил на президента. После променя показанията си казва, че си ги е намерил в касата. Не може президентството да прехвърля грешките в кадровата си политика върху прокуратурата“, коментира Гешев и случая със съветника на Радев – Илия Милушев.

„Тези действия на президента са тъжни. Той се нареди в редицитата на Иван Костов, върви по техния път – пътят на тези, които откраднаха създаденото от българския народ и нарязаха заводите“, допълни Гешев.

Той отново изтъкна, че прокуратурата работи по безпрецедентен начин независимо дали става въпрос за министър или заместник-министър. „Нашата работа е да повдигаме обвинения и няма да се съобразяваме с политици, олигарси, ще прекъснем връзката между олигарси и политици!“, отсече главният прокурор.

„Обвиняемият Бобоков трябва да отговори какво правят тонове отпадъци край Плевен. По-евтино е да дадеш нещо на някоя фирма и да кажеш, че разполага с капацитет и да копаеш и да тровиш българските деца с олово. Да, от това печелиш 2-3 млн. евро. По-лесно е да копаеш и да тровиш българите“, заяви още главният прокурор.

„Заставам на страната на българските граждани, на нормалните граждани, които искат справедливост и в затворите да влязат тези, които окрадоха българската държава и си мислят, че са недосегаеми. Прокуратурата не раздава присъди, само повдига обвинения. Ще дадем всичко от себе си“, зарече се за пореден път Гешев, че прокуратурата ще продължи да работи активно.

„Длъжни сме да издържим, време е страницата на грабежи и кражби да се затвори, време е да възродим страната си, България отново да бъде силна“, завърши темата с работата на прокуратурата.

„За какво да подавам оставка? Затова, че си върша работата? Затова, че десетки олигарси са в арестите или се укриват в чужди държави?“, отговори Гешев дали ще си подава оставката.

„Не ми е известно съветници на президента да имат имунитет. Ще се съобразим с решението на Конституционния съд“, заяви още Иван Гешев.

Очаквам, може би, ГЕРБ да организира протест.

Прокуратурата ще внесе данни за извършени престъпления от министър Банов за „Ай тауър“. Очаквайте всичко от нас, което е в рамките на закона“, завърши Иван Гешев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар