Четвъртък, 13 Август 2020

Сряда, 15 Юли 2020 10:58

Депутатите на "БСП за България" скандират "Оставка" в пленарната зала

ПГ на "БСП за България" скандира "Оставка" в пленарната зала, предаде  Агенция "Фокус".

Причината бе декларацията на Тома Биков от ГЕРБ, който коментира вчерашните протести и обвини БСП, че волно или неволно съучаства в сценария на организирана престъпна група. Това предизвика напрежение в пленарата зала и депутатите от левицата скандираха "Оставка" и тропаха по банките.

От трибуната Тома Биков им каза, че не са на площада, а от своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева му направи забележка. Част от депутатите на БСП се отправиха към трибуната, но след това обстановката в залата се поускопои.

„Или го свалете от трибуната, или ще го свалим ние“, призова Георги Свиленски председателя на парламента Цвета Караянчева, съобщи БГНЕС. 

„Не наричам БСП организирана престъпна група. Наричам така групата на Васил Божков. Ако имате нещо против това, елате и го кажете. Това е организирана престъпна група, която цели едно нещо – да си върне България. Това го казва Божков в Дубай. Ако вие сте решили да съучаствате в това нещо, правите голяма грешка, голяма политическа грешка. Тук не става въпрос за битка между ГЕРБ и БСП. Става въпрос за битка между държавата и криминалната престъпност“, продължи да говори Биков.

Според него на вчерашните събития пред сградата на бившия Партиен дом няма жертви единствено заради „хладнокръвната работа на полицията“ и „благодарение на Господ“. Тома Биков подчерта още, че се прави „опит за овладяване на протеста на гражданите.

Реакцията на БСП не закъсня. „БСП е партията, която никога, по никакъв повод, не е давала основание да бъде обвинявана за връзки с мафията. БСП е партията, която и до днес, независимо от мястото, което заема в парламента, отстоява законността и реда в страната. Днес не може да си затворите очите пред причините за недоволството на българските граждани. Отговорът е изключително прост.

Кой струпа барута, г-н Биков. Не кой ще драсне клечката. Барутът го струпа вашето управление. Недоволството е резултат от вашето управление“, отвърна Валери Жаблянов.

Според него „липсата на посока и програма в управлението“ е сред основните причини за изразяване на общественото недоволство.

БСП поиска изслушване на вътрешния министър Младен Маринов за протестите. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов в процедура.

"Мисля, че във връзка с всичко, което беше казано тук и случвалщото се на площадите на България, но и зачестилите случаи на насилие върху протестиращите, вътрешният министър дължи отговор как действа полицията. Моля да поканите вътрешния министър да даде информация как се развиват протестите и полицията упражнява ли насилие?, попита Иванов.

"Заседанието започва много емоционално. Нека да говорим истини. Г-н Биков, парите от Дубай са в чекжмеджето и се пазят с пистолет до главата му. Вие много добре знаете къде са парите от Дубай", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар