Четвъртък, 13 Август 2020

Сряда, 15 Юли 2020 14:11

Маринов: Има тревожни сигнали за ескалация на протеста

Не искам защитното оборудване на полицаите да не се бърка с въоръжение – то не е такова! То е за да го предпазва. Не искам да се говори, че полицията бие – когато полицаят е застрашен, тогава законът му позволява да използва сила. 

Това подчерта вътрешният министър Младен Маринов от парламентарната трибуна. Той беше извикан от опозицията, за да обясни случаите на полицейско насилие във втория ден на протеста. 

МВР шефът съобщи, че отново има данни за търсене на ескалация на протеста тази вечер. "Сигналите са тревожни", лаконичен беше той. 

Маринов уточни, че всички полицаи са инструктирани да се въздържат максимално от реакции срещу протестиращите.

"Полицейските служители не се там, за да бъдат поругавани и атакувани – те са там да пазят живота и здравето и да пазят институциите. Те са там въпреки страха в своите семейства", коментира шефът на МВР. 

Маринов съобщи още, че полицаите са оказали помощ на десетки хора на жълтите павета. 

"Нямам случай да е потърсена помощ от полицията на място и тя на де е оказана. Хора постоянно търсеха помощ – припадаха, ставаше им лошо, ние викахме линейки", разказа той. 

Вътрешният министър обаче избяга от конкретния въпрос за пребитите от полицаи момчета на втория ден от протеста. 

Междувременно той съобщи, че 13 души са задържани след безредиците на протеста снощи. 6 лица са задържани още снощи след опита за погром на бившия Партиен дом, едно от тях е пряк извършитeл на действията по разрушаване на вратата на сградата. Допълнително днес са задържани още 7 души, обясни министърът. Образувано е и наказателно производство. 

източник: lupa.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Юли 2020 14:11
  Протестно автошествие предизвика 20-километрово задръстване по АМ „Тракия“

  90% от шофьорите днес са на страната на протестиращите, заяви един от участниците в акцията

 • Сряда, 15 Юли 2020 14:11
  Бареков организира протест пред имот на Прокопиев в местността Буджака

  Случаят е аналогичен с Росенец, имотът на Прокопиев спира достъпа до морския бряг

   

 • Сряда, 15 Юли 2020 14:11
  Блокирани остават трите възлови кръстовища в София

  Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

  Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен:

Оставете коментар