Неделя, 09 Август 2020

Четвъртък, 16 Юли 2020 19:11

Осми ден хиляди протестиращи искат оставката на правителството и главния прокурор (на живо)

В осмия ден от протеста с искане за оставка на правителството и главния прокурор площадът на "Триъгълника на властта" отново започва да се пълни с хора. В множеството има хора на всякаква възраст.

Заявката за днес е да се получи най-масовият протест през последните дни.

Снимка на Nadia Klisurska.

По думите на протестиращите към София пътуват множество недоволни граждани от страната, предава Дир.бг.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че правителството засега няма да подава оставка. Главният прокурор Иван Гешев също заяви днес, че няма намерение да се оттегля от поста.

Във връзка с ежедневните протести на територията на столицата, СДВР предприема действия за опазване на обществения ред и организация на движението, съобразена както с участниците в протестите, така и с останалите жители и гости на София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

От полицията посочват, че за да бъдат минимално затруднени при придвижването си гражданите, които живеят и работят в столицата, следва да бъдат предварително информирани за периодичното затваряне на определени пътни участъци, което е невъзможно при променящите се ежедневно маршрути на шествията на протестиращите.

От МВР допълват, че за избягване на затрудненията в движението на гражданите, които не се включват в протестите и създаване на организация за улеснение при преминаване на шествието от протестиращи граждани, е необходимо организаторите на протестните действия да спазват Закона за събранията, митингите и манифестациите и да подадат уведомление в Столична община за провежданите от тях мероприятия.

Към момента протестиращите затвориха за движение бул. "Цар Освободител". Те скандират "Оставка" и "Мафия".

В района има засилено полицейско присъствие, а служителите на реда проверяват чантите и раниците на идващите.

Oкoлo 19:30 чaca нa плoщaдa прeд cгрaдитe нa Миниcтeрcки cъвeт и бившия Пaртиeн дoм в cтoлицaтa ca ce cъбрaли нaд дeceт хиляди души, a c вcякa изминaлa минутa брoят им ce увeличaвa. Булeвaрд "Цaр Ocвoбoдитeл" e блoкирaн.

Имeннo в 19:30 прoтecтирaщитe щe тръгнaт нa шecтвиe към плoщaдa прeд кaтeдрaлaтa "Cв. Aлeкcaндър Нeвcки", cлeдвaщaтa им cпиркa щe e плoщaд "Oрлoв мocт", cлeд кoeтo щe ce върнaт прeд пaвeтaтa мeжду прeзидeнтcтвoтo и Миниcтeрcки cъвeт.

Oчaквa ce дeмoнcтрaциитe в cтoлицaтa дa ca ocoбeнo мaщaбни, зaщoтo зa днeшния 16 юли e oргaнизирaн нaциoнaлният грaждaнcки прoтecт нa cдружeниe БOEЦ, кoйтo щe cъвпaднe c прoявитe нa "oтрoвнoтo триo" прoф. Вeлиcлaв Минeкoв, Aрмaн Бaбикян и aдв. Никoлaй Хaджигeнoв и "Дeмoкрaтичнa Бългaрия", съобщава „Факти.бг“.

Снимка на Отровното трио.

Нeдoвoлнитe грaждaни нocят бългaрcки трибaгрeници, трaнcпaрaнти cрeщу влacттa и oтнoвo бурнo я ocвирквaт. Пoлицeйcкoтo приcъcтвиe в рaйoнa cъщo e зacилeнo.

Групa бургaзлии, cрeд кoитo и Биceр Руcимoв, чoвeкът, кoйтo cпacи бългaрcкия флaг, пoругaн oт cлужитeли нa НCO крaй caрaитe нa Aхмeд Дoгaн в пaрк "Рoceнeц", дoнecoхa знaмeтo нa тaзвeчeршния прoтecт в cтoлицaтa. Дeмoнcтрaнтитe oт мoрcкия грaд дoнecoхa и eлeктричecки cтoл зa изпълнeниe нa cмъртни приcъди, изрaбoтeн cимвoличнo зa хoрa oт влacттa - "кoйтo иcкa, нeкa гo прoбвa".

Паралелно с демонстрациите в София, протести срещу изпълнителната и съдебната власт са организирани и в други градове у нас.

Ден 8: Антиправителствено шествие в центъра на София (СНИМКИ)

Хиляди излязоха протест във Варна

 

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 16 Юли 2020 19:11
  „Ди Цайт“: Новите блокади увеличават натиска върху правителството

  Гражданите на София са вече четири седмици на улиците. Те призовават правителството да подаде оставка. Броят на блокираните кръстовища расте, се казва в анализ на германското издание „Ди Цайт“

 • Четвъртък, 16 Юли 2020 19:11
  Блокирани остават трите възлови кръстовища в София

  Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

  Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен:

 • Четвъртък, 16 Юли 2020 19:11
  Ден 31 на антиправителствени протести

  Протестиращите започнаха да се събират на пл. „Независимост” в София

  След като полицията премахна палатките в столицата, протестиращите отново издигнаха лагери пред Министерския съвет, Софийския университет и „Орлов мост“.


   

Оставете коментар