Сряда, 23 Септември 2020

Четвъртък, 30 Юли 2020 14:27

Свиленски: Борисов да се отчете пред парламента. Грозно е да обикаля с джипа, докато София е блокирана

Оставката на цялото правителство е задължителна, а управляващото мнозинство ни устройва водевилни сценки, заявиха от БСП по време на изслушване на министри в парламента

 

 

„Поканете министър-председателя да дойде и да се отчете, да разкаже на народните представители, български граждани и стотиците хиляди протестиращи, да разкаже какви мерки предлага, как ще се справи с кризата, до която той доведе България. Тези трима министри отново да бъдат бушоните, подложени на парламентарни процедури, най- малкото не го заслужават, защото са избрани преди дни." Това заяви от трибуната на НС зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той отново призова председателят на парламента да го покани в зала и изрази надежда, че Борисов не е в Брюксел, нито под карантина, нито пътува някъде с джипа си. По думите му София е блокирана и ще е неприятно, ако той се вози някъде извън града.

„Да дойде и да си свърши работата. В правилника ясно е казано, че в началото на всяко шестмесечие г-н министър-председателят трябва да дойде тук и да ни информира. И понеже искате да го скриете, решавате отново да нарушите правилника. Хайде да спрете да нарушавате законите на държавата, защото София е блокирана именно от вашите действия“, заключи Свиленски.

Георги Гьоков: Подходът към кризата от страна на правителството е неадекватен

„Оставката на цялото правителство е задължителна, а управляващото мнозинство ни устройва водевилни сценки - под формата на парламентарно изслушване. И вместо този, който повече от 10 години забърква кашите в държавата, хамалски псува и обижда президента, евролидерите, народните представители, който не уважава българския народ, да дойте тук и да си подава оставката, или поне да се защити, той се крие и праща накуп 3-ма от министрите си да се обясняват от негово име какви велики дела ще свършат, ама друг път”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков в Народното събрание.

По думите това, с което управляващите се хвалят, хората определят като хвърляне на прах в очите, купуване на спокойствие и отсрочка за подаване на оставката. „Още от първия месец на хората им е ясно, че подходът към кризата от страна на правителството е неадекватен и то не може да се справи с това огромно икономическо и социално сътресение. Необходими са прецизно планирани мерки в един ясен и консенсусен план за възстановяване, но не виждаме такъв”, категоричен е Гьоков.

„Ще харчите много пари и хората очакват да се гарантира, че здравето им ще е защитено, работните места също, а компаниите ще се подкрепят и ще се върви към социално сближаване. Но за съжаление в мерките ви няма перспектива. Възстановяване на икономиката се очаква след края на 22 г., а вие планирате в перспектива от три месеца – по 50 лева на пенсионер, по 3 лева на безработен. Смешно и неубедително на фона на това, което правят други страни”, смята още народният представител от левицата.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Никакво значение няма дали ще похарчите 2 милиарда или 2 лева, ако хората не останат с удовлетворение, че тези пари са похарчени в тяхна полза, а не че си купувате спокойствие с тях или че ги редите в шкафчето”, завърши Гьоков.

Драгомир Стойнев: За 5 месеца не свършихте нищо за хората

„Планът на правителството за икономически мерки  е главно в бъдеще време – ще направим хубава мярка, ще има нови мерки. Това, което  вълнува хората, е какво се е случило досега.

Един болен човек има нужда от лекарство сега, ако му се даде след 3-4 месеца, този човек може да не е сред живите”, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на изслушване на икономическия министър в парламента.

„Министърът е прав, че кризата е безпрецедентна, но тогава се налагат и безпрецедентни мерки. Имаме едно забавяне, забавяне, забавяне. Какво е свършено до момента?”, попита Стойнев. Той допълни, че единствената мярка, която трябва да подпомага бизнеса е „60:40”: „Какво вие сте свършили по тази мярка – до момента са усвоени само 17% от прословутия 1 млрд. А минаха 5 месеца.”, подчерта народният представител.

„До момента от 200млн. за малките предприятия сте дали 6млн. лв., за средните предприятия, до момента не  е получено. Вместо да използвате бюджетни средства за директно финансиране, вие не го направихте и те останаха без средства”, отбеляза Стойнев.

„От 500 млн. лв. във Фонда на фондовете, ефектът от този фонд е нула. Нула. Запомнете го. За 4 години, от колкото работи този фонд, пари за български предприятия няма”, завърши Драгомир Стойнев.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 30 Юли 2020 14:27
  Русофилството е кауза, а не партиен проект

  „Кому е изгодно днес, в дигиталната, глобална епоха на ХХI век да се делим отново на „фили” и „фоби”!?“

 • Четвъртък, 30 Юли 2020 14:27
  Явор Божанков: БСП има основна роля в приемането на България в ЕС, а ГЕРБ ни отдалечава от него

  „За 10 години създадохте корупционен облик на страната ни“, заяви в декларация от името на парламентарната група той

 • Четвъртък, 30 Юли 2020 14:27
  Правната комисия отхвърли президентското вето върху Закона за съдебната власт

  Правна комисия отхвърли президентското вето върху Закона за съдебната власт, предаде Агенция "Фокус".

  "За" повторното приемане на законопроекта гласуваха 15 народни представители, "против" – 7 и без "въздържали се", с което той бе приет, а ветото отхвърлено. Окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала. Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда ветото да се счита за преодоляно, ако парламентът приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

  Законопроектът бе приет на 3 септември 2020 г. на второ четене и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 17 септември 2020 г. Окончателното решение за ветото ще бъде взето от пленарната зала.

Оставете коментар