Четвъртък, 01 Октомври 2020

Събота, 01 Август 2020 09:10

Франция и Италия ще създадат смесена бригада срещу каналджиите

"Франция и Италия ще създадат съвместна бригада на границата си за борба срещу каналите за прехвърляне на незаконни мигранти". Това обяви в Рим френският министър на вътрешните работи Жерал Дарманен, който е на визита там и разговаря с италианската си колежка Лучана Ламорджезе, предаде Франс прес

Общи патрули вече има между граничната полиция на двете страни, но бригадата ще събира за първи път в рамките на една спицифична структура италиански и френски агенти, поставени под единно командване, поясниха от антуража на френския министър.

Юридическата рамка и базата на бригадата, са все още обект на разговори. Очаква се тя да заработи след два или три месеца. Дарманен пожела първата му визита зад граница като вътрешен министър да е в Рим, за да укрепи френско-италианската връзка, която е много важна пред миграционните трудности, които има Европа.

Франция иска да има обща позиция с Италия по миграционния въпрос преди срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС през октомври, която ще бъде посветена на новия миграционен пакт, който трябва да предложи ЕК през септември. Франция иска да получи подкрепата и на Испания и Германия, където Дарманен ще отиде през август.

"Париж и Рим освен това решиха, че споразумението от Малта може не само да бъде интегрирано в правото на ЕС, но и да се разшири за всички страни от ЕС", каза Дарманен.

Германия, Франция, Италия и Малта се договориха през септември за временен механизъм, основаващ се на доброволната основа, за разпределяне на спасени в морето мигранти, но само няколко страни като Португалия, Люксембург и Ирландия се присъединиха към тази инициатива. Механизмът беше преустановен заради новия коронавирус.

"Споразумението от Малта беше преустановено, но имаше няколко кораба, които пристигнаха на италианска земя и трябва днес всички европейски страни да направят това, което Франция и Германия направиха, тоест да проявят едновременно твърдост на външните граници на ЕС и в същото време трябва да можем да разпределим кандидатите за убежище, когато те пристигнат в Италия", каза Дарманен.

След срещата с него Ламорджезе каза: "Нуждаем се от смели реформи, които да изразят по един конкретен начин принципите на солидарност и на справедливо разпределяне на задълженията между страните членки".

Според италианското вътрешно министерство, 11 191 мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината до 24 юли. От тях 4000 са тунизийци. В тази връзка Италия е поискала от Франция да се намеси пред тунизийското правителство, което преживява изключително тежки икономически трудности, за да се уреди този въпрос и да се намали миграционният натиск за Италия.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 01 Август 2020 09:10
  Над 13 000 нови случаи на коронавирус са регистрирани за последното денонощие във Франция

  Броят на заразените с коронавирус във Франция през последното денонощие се увеличи с 13 215 души, което е рекорд за периода след отмяна на карантината, предаде Франс прес като се позова на мониторинговата агенция "Санте пюблик Франс" към министерството на здравеопазването

 • Събота, 01 Август 2020 09:10
  Париж и Марсилия бяха обявени за зони с повишен риск от COVID-19

  Френското правителство обяви вчера Париж и Марсилия, както и околностите им, за зони с повишен риск от коронавирус, което дава на местните власти правомощия да налагат локални ограничителни мерки за спиране на разпространението на заразата, предаде Ройтерс

  Тази мярка, обявена с указ, последва резкия ръст на заразени с коронавирус във Франция през последните две седмици. Франция регистрира за последното денонощие повече от 2500 нови случая на коронавирус за втори пореден ден. Такива равнища бяха отчетени последно в средата на април, когато страната се намираше под една от най-строгите карантини в Европа.

  Така броят на регистрираните случаи на заразени с коронавируса достигна 212 211. От здравното министерство нарекоха положението "обезпокоително" и посочиха, че броят на заразените е нараснал във всички възрастови групи, но особено силно сред тези на възраст между 25 и 35 г.

  Решението на правителството дава на местните власти в Париж и югоизточния департамент Буш дю Рон правомощия да ограничават придвижването на хора и автомобили, достъпа до обществения транспорт и въздушните превози, достъпа до обществени сгради, както да затварят ресторанти, барове и други обекти.

  Париж и Марсилия вече направиха през последните дни носенето на предпазни маски задължително на оживени обществени места. Властите в столицата публикуваха актуализирана карта, показваща местата, където носенето на маска е задължително. В тази зона влиза почти цялата централна част на Париж, включително и алеите покрай река Сена и каналите.

  Събиранията на повече от 10 души в града се забранява, ако не може да се гарантира спазването на предпазните мерки, съобщи полицията. Вчера Великобритания съобщи, че ще наложи 14-дневна карантина на всички пристигащи от Франция от днес заради ръста на новозаразените.

  Нидерландия и четири други страни бяха добавени също към карантинния списък на Великобритания, където вече са Испания и Белгия. Веднага, след като Лондон обяви тази мярка, пристанищата покрай Ламанша се задръстиха с коли на британски туристи, бързащи да напуснат страната и да се приберат с фериботи в родината си преди влизането й в сила, което би ги задължило да се карантинират за две седмици след завръщането си. Напълниха се и влаковете и самолетите за Великобритания.  

  Източник: БТА

  Снимка: iStock/Getty Images

 • Събота, 01 Август 2020 09:10
  Италия удължи мярката за 14-дневна карантина за идващи от България

  Изключения има единствено за екипажите и пътуващия персонал на превозни средства – товарни камиони, самолети, влакове, кораби

Оставете коментар