Петък, 25 Септември 2020

Петък, 14 Август 2020 19:18

Президентът в отговор на Борисов: Доверието в управлението е безвъзвратно загубено

Отговорът е „Не“!

Държавният глава с обръщение към народа: Президентът, а не премиерът свиква ВНС. Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки

 

Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от оставки. Самият акт от днес на Борисов показва пренебрежение към Конституцията, според която инициативата за свикване на Велико народно събрание принадлежи на депутатите и президента.

Това заяви тази вечер президентът Румен Радев в специално обръщение към народа.

Повече от месец продължават протестите и искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки, категоричен е президентът.

Ето какво още каза държавният глава в обръщението си:

Премиерът Бойко Борисов предлага свикване на ВНС и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията – член 159 е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър-председателя.

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите да инициира промени в конституцията? Моят отговор е „Не“.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията? Отговорът е „Не“.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е „Не“.

Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „Не“.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „Не“.

Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е „Не“.

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар