Понеделник, 24 Февруари 2020

Сряда, 12 Април 2017 10:26

Александър Симов за шефския пост в парламента: ГЕРБ опитаха да обезглавят Корнелия Нинова

Предложението беше благороден жест, смята Делян Добрев

Отказът на Нинова да приеме предложението да стане председател на парламента е съвсем нормален. Под никаква форма не може да има подобно взаимодействие с ГЕРБ.

Това каза в сутрешния блок на БНТ новоизбрания депутат от „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на партията Александър Симов.

„Тук не говорим за някакъв жест на толерантност, а за предложение-капан. Това е опит лидерът на опозицията да бъде обезглавен чисто институционално, тъй като като председател на парламента не може да си позволи ярки политически изказвания“, подчерта Симов.

На друго мнение бе Делян Добрев, новоизбран депутат от ГЕРБ.

„Предложението беше принципно, беше благороден жест и знак, че можем да се обединяваме около големите теми. Приемането му щеше да е знак, че има теми, които са по-важни от партийните интереси“, каза той. „За съжаление, нашето предложение беше отхвърлено. Ние обаче не съжаляваме, че го направихме. Важните теми в новия парламент са свързани с икономиката, затова се радвам, че от БСП са заявили подкрепа за идеите в тази област“, продължи Добрев.

По някои теми може да има подкрепа, но за БСП акцентът е защита на икономическите и социалните права, заяви Симов. Делян Добрев каза, че според ГЕРБ начинът да се преборим с демографската криза е развитие на икономиката и ин витро процедурите да бъдат финансирани без ограничения. По отношение на сектор сигурност ще работим по предложението си от предизборната програма за осигуряване на полицейско присъствие в селата и по-добро материално обезпечаване на полицейските управления, уточни той.

През последните две години видяхме как ГЕРБ постига целите си, така че няма как да не се противопоставяме на някои техни политики, заяви Симов. Трябва и да започнат разговори в парламента с цел ясно да се противопоставим на бруталната намеса на чужда държава в изборите у нас, която за малко да вкара една партия в парламента. Политическата имунна система на България трябва да бъде засилена, за да може да се противодейства на такова нещо моментално, подчерта социалистът, който е избран в 44-тия парламент от Кърджали.

Делян Добрев заяви, че ограничаването на вота в чужбина не е приоритетна тема. „Страната има далеч по-големи предизвикателства, с които трябва да се справи. Ключово е развитието на икономиката, защото чрез него се финансират другите политики. Пенсиите ще бъдат високи, ако имаме високи доходи и ниска безработица. Трябва да се концентрираме върху това да има повече средства в НОИ, а не да вдигнем пенсиите и после да се чудим откъде да дойдат парите за увеличението“, подчерта Добрев.

Най-вероятно пенсиите ще се увеличат два пъти до края на годината, съобщи Делян Добрев от ГЕРБ. По думите му с колко и откога ще скочат пенсиите ще стане ясно утре, когато се очаква краят на преговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти". До утре се очаква двете формации да са готови с програмната си стратегия за управление.

 

Оставете коментар