Събота, 24 Март 2018
Четвъртък, 15 Февруари 2018 15:34

БСП застава зад Валери Жаблянов, няма да иска оставката му в парламента

БСП застава зад Валери Жаблянов и няма да иска оставката му. Това става ясно след продължило над 2 часа заседание на Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група, след като днес от ГЕРБ настояха, че той няма място като зам.-шеф на парламента заради констатация, която направи, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие". 

Заместник –председателят на БСП Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й.

"БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен", каза той. Самият Жаблянов също вижда причини и мотиви да напуска парламента. Той обясни, че бил изразил личното си мнение.

Освен ГЕРБ и Съюзите на репресираните се разгневи Жаблянов и осъди тезата му, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие". От Съюза също поискаха освен оставката му, но и публично извинение.

От ГЕРБ пък се заканиха, че ако Жаблянов не напусне ръководния пост в НС доброволно, още утре започват събирането на подписи за официалното искане на оставката му.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 15 Февруари 2018 15:34
  Борисов вади тайното си оръжие Лукарски, внедрява Валери Симеонов в нова коалиция между СДС и НФСБ

  Седесарите са в паника, искат оставката на лидера си, който възражда синята идея с помощта на бургаския патриот. Премиерът изчаква края на председателството ни в ЕС, за да бие шута на патриотите, които се държат като детската градина на Реформаторския блок във втория му кабинет.

 • Четвъртък, 15 Февруари 2018 15:34
  Скандалът с Гинка размести процентите на социолозите, БСП се изравни с ГЕРБ

  Скандалът с покупката на бизнеса на ЧЕЗ от Гинка от Пазарджик е разместил политически пластове. Отговорите на въпроса „Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?“, сочат, че силите на двете водещи формации – ГЕРБ и БСП – са напълно изравнени.

  Това показват данните от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 15-19 март 2018 г. При него са интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

  На трето място се подрежда ДПС, а партиите от коалицията „Обединени патриоти“ сборно са на четвърто място.

  "Списъкът продължава с политически субекти, които са в практически неразличими нано-стойности – около 1% и по-малко, а близо една трета от гражданите са трайно отдалечени от всички партии", коментират от социологическата агенция.

  Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?

  БСП 24.7%
  ГЕРБ 24.6%
  ДПС 6.5%
  Атака 2.4%
  ВМРО 2.0%
  Реформаторски блок 2.0%
  Воля 1.6%
  АБВ 1.0%
  СДС 0.8%
  НФСБ 0.6%
  Да, България 0.6%
  Движение 21 0.4%
  ДСБ 0.3%
  Зелените 0.2%
  Друга партия 2.7%
  Нито една 29.6%

 • Четвъртък, 15 Февруари 2018 15:34
  Социалисти нападнаха ГЕРБ: Забравихте хората в Брегово, защото никога не са гласували за вас

  БСП и ГЕРБ се скараха за бедствието в Брегово. Червените обвиниха премиера, че е забравил хората там. Очаквано герберите защитиха лидера си. Община Брегово е наказана от кабинета, защото там ГЕРБ никога не е печелил избори, започна Филип Попов от БСП.

  Смята, че правителството не може конюнктурно да разделя хората от различните общини. За съжаление го прави по най-безпардонен и уродлив начин, подчерта червеният депутат. Прави го, защото в община Брегово ГЕРБ никога не е печелило избори, заподозря Попов. Може би там според г-н Борисов живеят друга категория хора, по-малко граждани, по-малко европейци, коментира червеният депутат. Не се отнасяйте към българите там като към лош материал, те са достойни, четни и смели българки граждани, обърна се социалистът задочно към Бойко Борисов. БСП си прави кризисен пиар, скочи веднага Владимир Тошев от ГЕРБ. Във Видинско работят кризисните щабове в областта и общините, където е необходимо. В момента се решават проблемите по отводняването на подпочвените води, допълни Тошев.

Оставете коментар