Вторник, 18 Септември 2018
Сряда, 21 Февруари 2018 17:36

Весела Лечева: Чрез случая "Жаблянов" ГЕРБ опитва да скрие скандалите в здравеопазването и подводните камъни в държавата

„Днес ние бранихме демокрацията, а ГЕРБ показа как не трябва да се управлява. С устрема си да защитават само своите правила от ГЕРБ отнеха думата на един човек. Аргументите за оставката на валери Жаблянов бяха смешни“. Това заяви пред БТВ депутатът от БСП Весела Лечева. „Оценката и изречението, което даде повод за толкова яростни спорове, е факт от българската история. Народният съд е част от договор, който е трябвало да се изпълни. Ние сме дали нашата негативна оценка за минали събития, но трябва да се учим от историята, а не да я повтаряме. С исканата оставка се опитва да се заглуши сериозният проблем в здравеопазването. Ние неколкократно предупредихме за подводните камъни в правителството. В последните 9 от 10 години управлява ГЕРБ. Те отново дойдоха с обещания към гражданите да оправят здравеопазването им и благосъстоянието им, но нищо подобно не виждаме“, каза още Лечева.
„Грешка е да се поиска оставката за изразена политическа политическа. Това е извън всякакви правила. Когато говоря за ГЕРБ, става дума и за Обединените патриоти и за „Воля“. С просто око се вижда, че Веселин Марешки е патерица на управляващите. Това обаче не работи в полза на демокрацията“, коментира Лечева.
„Премиерът се опитва да остане безспорен лидер. В момента има страх у него, че вече не е единствен в тази позиция. Именно заради това Бойко Борисов се опитва да прави внушения, че Румен Радев чета речи, които са написани от други, а няма глава на раменете си. Интервюто на Бойко Борисов беше опит за неглижиране на президентската институция“, допълни Лечева.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 21 Февруари 2018 17:36
  Депутатите от БСП напуснаха НС: Няма смисъл да слушаме съжденията на министър в оставка!

  Депутатите от БСП напуснаха пленарна зала. „Няма какво да слушаме министър в оставка, той си я носи в джоба. Да слушаме някакви съждения по слухове - няма смисъл“, посочи секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. По предложение на ГЕРБ прекъсването на работата на парламента за почивка беше отложено до приключване на изслушването на министъра в оставка Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров. 

  „На 10.11.2016 г. в ГДБОП е постъпил сигнал, че лицето Илия Стоилов е ръководител на организирана престъпна група за изнудване, рекет, побой. Установени са лица, които сплашват, изнудват и рекетират лица по поръчка на Стоилов. Спрямо членовете на групата и лидера ѝ са предприети съответните мерки. Образувано е досъдебно производство по повод организирана престъпна група на територията на Русе. В хода на работа са установени лица, потърпевши от групата, които са разпитани като свидетели“, обясни Радев.

  По думите му при извършените процесуално-следствени действия са претърсени 15 адреса и са направени 6 обиска на лица. „Има 8 задържани лица. На 29 август 2018 г. е Илия Стоилов е с отменена мярка „задържане под стража“ в подписка и е освободен. На 6 септември Стоилов е напуснал територията на България, не е обявен за издирване и няма налагане за ограничения за напускане на страната“, обясни Радев.

 • Сряда, 21 Февруари 2018 17:36
  Стоян Мирчев: Министерските оставки са нищо повече от гърмене на бушони

  Увеличението на бюджетните заплати не компенсира поскъпването на основни стоки.

  „Министерските оставки са нищо повече от гърмене на бушони, за да може министър-председателят да си спечели още малко политическо време на българската сцена. Ние сме искали оставките на редица министри. Държавните системи колабират. Виждаме какво се случва в здравеопазването, вътрешните работи и по темата за любимите пътища на г-н Борисов, но пътища- убийци. Държавата е неспособна да се справи.” Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев.

  Според него отговорността за тези проблеми я носи именно министър-председателят Бойко Борисов. „Той управлява тоталитарно. Показва, че решенията ги взима само той. Затова цялата отговорност и вина е само негова”, добави Мирчев.

  Народният представител беше категоричен, че управляващите много избирателно поемат отговорности. „В случая с катастрофата край Своге напускат трима министри, защото не могат да управляват ресорите, на които са назначени. От друга страна, министърът на правосъдието Цецка Цачева, при положение, че изгърмя Търговският регистър, че затворниците бягат от затворите, сякаш са на разходка – не подаде оставка. Министърът на земеделието Порожанов също не подаде оставка, при положение, че избиха здравите животни на хората. Тъй като напрежението от лятото стана много голямо, премиерът реши да изгори трима министри, при положение, че самите те казват, че нищо няма да се промени в политиката”, посочи Мирчев. По думите му, новите министри ще са новите бушони и нищо повече.

  Стоян Мирчев обясни, че депутатите от ПГ на „Коалиция за България” тръгват в страната, за да обсъдят с хората „Визия за България”, но пленарна зала няма да остане без тяхно присъствие. „По време на разглеждането на министерските оставки и на ветото на президента ние ще сме в пълен състав като парламентарна група в НС”, каза още той.

  По отношение на заявеното желание на управляващите да увеличат бюджетните заплати с 10% от следващата година, Мирчев го определи като ненавременно и в недостатъчен размер.

  „Увеличението на бюджетни заплати не компенсира поскъпването на основните стоки. Очаква се драстично покачване на цената на природната газ, от там следва скок на тока и всички продукти. Не се говори нищо за пенсиите, а по-голямата част от населението живее на прага на бедността или под него. За тях нищо не се говори. Увеличението на бюджетните заплати няма да се пренесе автоматично и в частния сектор”, каза той. Мирчев поясни, че прокламираният растеж от управляващите е нереалистичен, защото преките чуждестранни инвестиции са ударили дъното и единственият инвеститор у нас са емигрантите.

 • Сряда, 21 Февруари 2018 17:36
  Весела Лечева: Няма да подкрепим новите министри, защото промяната няма да доведе до нищо по-добро

  "В парламента БСП ще гласува и срещу смяната на тези министри и срещу новите, които се предлагат, защото промяната няма да доведе до нищо по-добро", обяви Весела Лечева пред БТВ.

Оставете коментар