Вторник, 19 Юни 2018
Събота, 24 Февруари 2018 10:59

Българка писа до еврокомисар в Брюксел - "Вече загубих надежда за справедливост в България!"

Българка в чужбина е написала писмо до еврокомисарката по правосъдие в Брюксел - Вера Йоурова, с копие до председателя на ВСС и министъра на здравеопазването на България

И. Д. е българска гражданка с постоянен адрес в Република Австрия. В писмо до еврокомисарката по правосъдие в Брюксел - Вера Йоурова, с копие до председателя на ВСС и министъра на здравеопазването на България, жената разкрива случай, който ясно говори за схема на преплитане на частни с държавни интереси в България, и оставя поредното горчиво впечатление, че обикновените граждани у нас не могат да разчитат на честно правосъдие. В съответствие със Закона за защита на личните данни, ще публикуваме писмото с инициали, но документът с пълната информация се съхранява в редакцията на NBOX.BG.

„Завърших висшето си образование в България през 1994 г., пише И. Д. Дипломиран стоматолог съм. Болно и обидно е, когато един медик попада в лабиринтите на българското правосъдие и здравеопазване, защото здравето и правото в България са оплетени в съмнителни схеми.

През 2013 г. постъпих в частната клиника „ххх”. Собственичката на частната клиника – д-р Катрин Крахтова извърши операцията ми. Диагнозата е: Липоматозис регионес пелвиотрохантерика утриускве ет латус медиалес регионес генус утриускве.

След операцията получих усложнения и започнах да се консултирам и лекувам при европейски специалисти. Те бяха категорични, че операцията е извършена неправилно, а последиците от нея са необратими.

Представяте си какъв шок бе това за мен. Нямах друг избор и заведох дело. Не търсех възмездие. Нито справедливост. Исках само правосъдие!

През 2016 г. заведох дело в Софийски окръжен съд - гражданско дело № 139 от 2016 г., на II състав, Гражданско отделение. Съдебните заседания протекоха при изключително агресивен тон на председателката на съдебния състав. В мотивите към решение от 26 юни 2017 г., съдия Д. пише, цитирам: "Безспорно се установи, че има наличие на неравности в зоната на интервенцията и промени в контура на формираните сраствания. В областта на външната част на бедрата промените са трайни и окончателни. Тези промени могат да се определят като незадоволителен естетически резултат“ - стр. 8, абз. 5.

На първа инстанция загубих делото. За мен това решение беше шок. Как така съдията хем признаваше в мотивите на решението, че операцията е неуспешна, и в същото време отхвърляше иска ми към лекарката като неоснователен?...

Констатациите, които направиха българските вещи лица – трима души лекари /б.а.упоменават се имената им/, също твърдяха в своите експертизи като вещи лица, че операцията е извършена неуспешно, а последиците са трайни и необратими.

Вещите лица от чужбина, които аз бях ангажирала в процеса, предоставиха същите заключения. Цитирам: "състояние след липосукция - вдълбяване, вълни, белези, фибрози…....промените са трайни и необратими..." - стр. 11, абз. 2.

Прилагам епикризите на: д-р Герхард Кьоглер - клиника „Лайфейджънс”, Виена-Австрия, Клиника Грац и "С-ТЕТИК" клиника, Дюселдорф.

По-късно разбрах за някои странни "практики" в частната клиника на въпросната лекарка, която ме оперира – те обясняват защо загубих делото на първа инстанция.

Нормално ли е частна клиника "ххх" да получи втория по големина бюджет за София-област - над З млн. лева от НЗОК?

За последната година има десетки жалби за скъпо платени, но некадърно направени операции в тази частна клиника. В Министерство на здравеопазването и НЗОК знаят тази информация. Но всички пациенти, останали с трайни увреждания, са загубили делата в съда. Само за 2016 г. през частната клиника са преминали над 5000 пациенти.

Ето защо всички потърпевши пациенти губят делата си в съда:

Адвокат И.К. в началото е работила за частната клиника „ххх", след което е била избрана за подуправител на НЗОК. Това ли е топлата връзка между клиниката и милионите, които разпределя НЗОК за нея?

И още един скандален факт – същата адвокатка е сестра на прокурор. Всички жалби до прокуратурата през този период срещу лекарката са били парирани от брата на адвокатката. Висшият съдебен съвет скандално освободи този прокурор през месец май 2016 г. от един висок пост, а сестра му – адвокатката, е била скандално уволнена от НЗОК по повод на обвинение, повдигнато срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов.

Каква е тази взаимна обвързаност между лекари, вещи лица, роднини и прокурори?!

Ще прибавя и това, че адвокат от страна на лекарката по моето дело, беше бивш районен военен прокурор, разследван за подкуп.

На практика аз се изправих срещу една смазана корупционна машина. А тези съдебни и здравни неволи струват и много пари.

Госпожо еврокомисар,

Институциите в България блокират моето желание по правов път да защитя достойнството си. Предстои втора инстанция по делото. Каква е гаранцията, че гореописаната схема няма да задейства отново? Аз настоявам само за проверка на фактите, които изнасям.

Прилагам следните документи:

1. Решение по дело № 139/2016 г., II състав, Софийски окръжен съд.
2. Експертизи на водещи европейски и български пластични хирурзи.

Медиите в България настояват да разкажа тази история с лицето си и да снимат операцията ми. Намирам това любопитство за твърде кръвожадно.

Сигурна съм, че медийните изяви няма да решат въпроса.

Имам смелостта да говоря от името на десетки хора в България, които са пострадали като мен. С единствената надежда, че ще помогна.

Надявам се на правосъдие. Затова се обръщам към вас. Вече загубих надежда за справедливост в България. Не мисля за възмездие – не сме в първобитно-общинния строй, където споровете се решаваха “око за око - зъб за зъб”. Все пак сме граждани на Европа.

С уважение, И. Д.”, завършва писмото си жалващата се българка.

Това са най-общо основните точки застъпени в писмото на И.Д., като то вече е по бюрата на юристите от ВСС и експертите от здравното министерство. Еврокомисар Вера Йоурова, обаче, е отговорила на тъжителката преди тях.

Човек се пита: Трябва ли всички български граждани да се жалваме в Брюксел, понеже у нас никой не ни обръща внимание?! Всеки втори българин се оплаква от лошо здравеопазване и лошо правосъдие, дори от отказ на такова, а всеки втори политик говори за реформите и първоначалните "успехи" в тези сфери. Не е ли парадоксално това?!

Истината е, че нито съдебната ни система, нито която и да е друга лошо работеща институция у нас, ще се реформират, ако хората, работещи в тях, продължават да злоупотребяват с търпимостта ни към шуробаджанащината и корупцията в България.

В текста са използвани материали от DIR.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 24 Февруари 2018 10:59
  Доган до Мадам В. през 2010: "Ще се помоля за теб. Господ да ти е на помощ!"

  Поради фундаменталността на писмото на почетния лидер на ДПС до журналситката Валерия Велева, NBOX.BG препубликува текста

  „Браво, Мадам В!

  Съзнателно не общувам с теб от последните парламентарни избори (юни 2009 г.). Винаги съм знаел, че не си „моралният стожер“ на обществото, за каквато се представяш. Доколкото знам, само преди месец беше подновила офертата си да ни бъдеш таен PR.

  Колегите ми бяха наясно, че и понятие си нямаш от PR стратегии, а с този акт искаш само респектиращо възнаграждение за „добрия тон“, който ще имаш в писанията си за нас.

  Знам, че не си изключение в това отношение. Но не мога да проумея, кой ти внуши, че можеш да бъдеш моралния рупор на обществото?

  А само преди няколко дена, когато започна да провокираш поредната си манипулационна атака срещу ДПС, за един ден ме потърси шест пъти по телефона, и когато не ти отговорих, ми пусна sms, че „можеш да омекотиш и най-тежките удари, които получавам“.

  Браво, Мадам В. Много е яко, нали? В случая деликатният въпрос е : от колко места ти плащат за подобни „поръчки“? Или, може би, самосиндикално задаваш неприятната ситуация и притискаш само жертвата? Разбира се, срещу цената за „омекотяване на удара“. Не знаеш, че това е подсъдно, нали? А за морал, да не говорим…

  Явно е, че от време на време изпитваш чувство на вина. Ти си знаеш. Но сигурно не съзнаваш, че комплексът за виновност продуцира агресивност. Да. От гледна точка на цялостния ти статус, това е нормално.

  Дерзай! Знам, че имаш слабост към властимащите. Но запомни : накрая всеки трябва да си плати сметката.

  Ще се помоля за теб. Господ да ти е на помощ!“

  Ахмед Доган, 2010 година

  Бел. ред.: Преди два дни Валерия Велева публикува в сайта си "Епицентър" статията със заглавие „Да погледнеш в очите папата“. В нея журналситката откровенно поднася огромна порция подмазвачество спрямо министър-председателя Бойко Борисов. Материалът създаде вълна от недоволство и отвращение в социалните мрежи, особено в частта в която Велева нарича Борисов и папата - "баща и син".

  Проверка от днес показва, че материала на Велева е свален от сайта "Епицентър".

 • Събота, 24 Февруари 2018 10:59
  БСП изпрати остро писмо до КЕВР, пита уведомили ли са ЧЕЗ регулатора за скандалната сделка с Гинка

  Народните представители от ПГ на „БСП за България” Таско Ерменков, Драгомир Стойнев, Жельо Бойчев и Атанас Костадинов изпратиха писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов. В него  те питат - уведомили ли са  „ЧЕЗ Електро България“ АД и ЧЕЗ Разпределение България“ АД -  КЕВР за предстоящата сделка, съгласно чл. 92, ал. 2 от Наредба на ДКЕВР № 3/21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката; какви действия ще предприеме Комисията във връзка с правомощията и съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за енергетиката, в частта „…Както и на други сделки, които водят или могат да доведат до нарушаване сигурността на снабдяването вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие“, както и в съответствие с чл. 92, ал. 1, т. 1-3 на Наредба № 3/2013 г. на ДКЕВР.    Народните представители напомнят, че КЕВР е издала следните лицензи, свързани с дейности по електроснабдяване и електроразпределение: Лиценз № 135-07/3.08.2004 г. за дейности за електроразпределение – срок 30 години; Лиценз № 135-11/29.11.2006 г. на „ЧЕЗ Електро България“ АД за снабдяване с ел. енергия – срок до 13.08.2039 г. В писмото си депутатите информират, че на 22 февруари, 2018 г. излезе информация, че фирма „Инерком България“ ЕАД – след решение на Надзорния съвет на ЧЕЗ а.с. (Чехия) – е подписала договор за изкупуване на 67% от акциите на „ЧЕЗ Електро България“ и „ЧЕЗ Разпределение България“. Освен това, на съвместното заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност в НС,  на което присъствал и председателят на КЕВР Иван Иванов, е станало ясно, че структурирането на финансирането от купувача не е завършило. „Също така стана ясно, че купувачът ще разчита на привлечено дългосрочно финансиране и заеми, обезпечени с акции на дружеството, надхвърлящо стойността на 10% от активите му”, се казва още в писмото. 

  Ето целия текст на писмото:
  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ, Както Ви е известно, КЕВР е издала следните лицензи, свързани с дейности по електроснабдяване и електроразпределение: - лиценз № 135-07/3.08.2004 г. на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за дейности за електроразпределение – срок 30 години; - лиценз № 135-11/29.11.2006 г. на „ЧЕЗ Електро България“ АД за снабдяване с ел. енергия – срок до 13.08.2039 г. На 22 февруари 2018 г. излезе информация, че фирма „Инерком България“ ЕАД – след решение на Надзорния съвет на ЧЕЗ а.с. (Чехия) – е подписала договор за изкупуване на 67% от акциите на „ЧЕЗ Електро България“ и „ЧЕЗ Разпределение България“. На съвместното заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на спе­циалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, на което присъствахте и Вие, стана ясно, че структурирането на финансирането от купувача не е завършило. Също така стана ясно, че купувачът ще разчита на привлечено дългосрочно финансиране и заеми, обезпечени с акции на дружеството, надхвърлящо стойността на 10% от активите му. В тази връзка моля да ни отговорите: 1. „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД уведомили ли са КЕВР за предстоящата сделка съгласно чл. 92, ал. 2 от Наредба на ДКЕВР № 3/21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката? 2. Какви действия ще предприеме Комисията във връзка с правомощията ви съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за енергетиката, в частта „…както и на други сделки, които водят или могат да доведат до нарушаване сигурността на снабдяването вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие“, както и в съответствие с чл. 92, ал. 1, т. 1-3 на Наредба № 3/2013 г. на ДКЕВР? Припомняме, че днес е последен ден от преговорите на Гинка Върбакова и "Инерком" с ЧЕЗ в Прага. Днес е решаващият ден и трябва да стане ясно дали изобщо чешката компания е склонна да допусне българската държава до сделката. Предварително вече беше обяснено, че ЧЕЗ има договор с купувач и това би могло да се окаже пречка. Според анализатори един от възможните изходи е „Инерком” и държавата да се договорят помежду си, без официално да се променят вече постигнатите договорки с „ЧЕЗ-Груп”. 
 • Събота, 24 Февруари 2018 10:59
  Николай Бареков: Нямам намерение да се кандидатирам за втори път в ЕП и да продължа да се занимавам с политика под тази форма

  „Нямам намерение да се кандидатирам за втори път в ЕП и да продължа да се занимавам с политика под тази форма“. Това заяви в Брюксел на среща с журналисти по темата за фалшивите новини евродепутатът Николай Бареков в отговор на въпрос от журналиста Владимир Танев.

  „Аз съм в активна възраст, което означава, че трябва да работя активно. Тук дейността ми обаче не го позволява, тъй като съм ангажиран само 2 или 3 дни седмично, което за човек на моята възраст е крайно недостатъчно. Категорично потвърждавам, че няма да участвам в избори за Европейски парламент догодина.
  Според него терминът „фалшиви новини“ има свои корени много назад във времето, но през последните години отново е на дневен ред. На въпрос на журналист от BIG5 каква е спецификата на термина у нас и разликата със световните тенденции, той отговори, че определен корпоративно-политически кръг в България категорично доминира новините в двете най-големи частни национални телевизии Нова ТВ и БТВ, което по думите му е проблем на цялото общество. Според него определени олигархични кръгове гонят частни интереси с фалшивите новини, които се произвеждат.

  На семинара, който организира евродепутатът в Брюксел освен многото журналисти от печатни и онлайн издания беше поканил и неколцина експерти, както и бившия депутат от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, бившия прокурор Роман Ваилев и експерти от сферата на туризма.
  Евродепутатът прогнозира, че в следващия парламент ще доминира една партия. Според него в следващото Народното събрание ще влязат три формации – ГЕРБ, БСП и ДПС. Николай Бареков коментира още, че патриотите най-вероятно ще се разпаднат и няма да имат представители в парламента.

Оставете коментар