Петък, 18 Септември 2020

Сряда, 28 Март 2018 08:38

Местан вещае тежки загуби за ДПС. Лидерът на ДОСТ издържал партията само от членски внос, отрече завръщане при Доган

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви, че няма намерение намерение да се връща в ДПС. Атаките на Мустафа Карадайъ срещу него говорели за тежка политическа криза в редиците на Ахмед Доган. Като председател на ДОСТ не получавал заплата, а парите за формацията идвали от членски внос и нямали нищо общо с Турция. По думите му предствоят тежки дни за ДПС, а Сокола ще продължава да губи електорат.

"Изказването на Ердоган за душевните му граници, не е провокация към България. България е там, където живее и един български гражданин и ако ние сме съгласни с тази максима, трябва да признаем това право и на други държавници", допълни Местан пред БТВ. „Аз ще се радвам да чуя, че сърцето на българския президент се простира до Бурса, където живеят няколкостотин хиляди граждани. В тази теория няма никакви териториални претенции. Моите душевни граници се простират, където има и един българин. Моят призив е тази теза да не се смесва с някаква заплаха за териториални претенции. Омръзна ми Турция да се размахва като плашило“, подчерта той. Той коментира и въпроса с геноцида над българското население в Одрин.

„Всяка война има за резултат и десетки хиляди невинни жертви и да се търси определението геноцид за всяка трагедия е неприемливо и прекалено. Тези теми не бива да се политизират излишно. Това са разговори, които трябва да се водят между експерти на двете държави. Има и насрещни претенции заради хилядите български граждани, изгонени през 1989 година“. „Мит е, че ДОСТ е продължение на Ердоган. Имал съм две срещи с Ердоган, като председател на ДПС и лидер на ДОСТ“, увери Лютви Местан. „Случилото се във Варна е сериозен геополитически пробив в дипломацията на Бойко Борисов. Ако той наистина съумее да организира и втората среща до края на европредседателството на България, той ще е направил исторически пробив. Турция е най-търпеливият кандидат-член на ЕС“, каза политикът. По думите му Турция трябва да е член на ЕС. „Присъединяването на Западните Балкани се възприемаше в по-широк контекст и да се приемат и Турция и Украйна. Така Европа ще стане по-силна“.

„ДОСТ никога не си е позволявала да се намесва във вътрешната политика на Турция. Очаквам турският политически елит да е в по-близки отношения с партиите, които защитават правата на ражданите, живеещи на българска територия“, подчерта Местан. По отношение на нарушаването на гражданските права в Турция, Местан каза: „Днес Турция води тежка война с терора. Стотици турски граждани губят живота си в нея. На нейна територия има 4 милиона бежанци. Не можем да прилагаме спрямо Турция абстрактни критерии“.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Март 2018 08:38
  Хаос в парламента при приемането на Изборния кодекс. БСП и ДПС искат оставката на Цвета Караянчева

  В пълен хаос изпадна парламентът, който продължава с разглеждането на промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Повод за това станаха новите правила за избор на Велико Народно събрание, а проблемите започнаха при гласуването на предложението да се обособят отделни глави в кодекса, посветени на обикновен и велик парламент.

  Депутатите от ГЕРБ подложиха на гласуване и предложението на правната комисия текстът да отпадне. Това обаче не беше прието – и така изведнъж се окажа, че едно и също законодателно предложение е било първо отхвърлено, а след това одобрено. Последва хаос в пленарната зала.

  Председателят на парламента Цвета Караянчева изпадна във видима паника и след ровене по папките даде 5 минути почивка, но с условието никой да не напуска залата.

  БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева от поста на председател на Народното събрание, тя отсече, че няма да я подаде.

 • Сряда, 28 Март 2018 08:38
  ДПС ще предприеме консултации за оставката на Караянчева и ще внесе такъв проект

  Ако разбирате какво правите, ще си подадете оставката, обърна се Карадайъ към председателя на НС

 • Сряда, 28 Март 2018 08:38
  ДПС: Изборният кодекс на ГЕРБ създава предпоставки за фалшификации!

  Най-вероятно председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос с тези промени в Изборния кодекс, за да може за пореден път да има възможности за фалшифициране на изборите. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в остро изказване по време на дебатите за промените в пленарна зала днес.

Оставете коментар