Вторник, 31 Март 2020

Сряда, 28 Март 2018 08:38

Местан вещае тежки загуби за ДПС. Лидерът на ДОСТ издържал партията само от членски внос, отрече завръщане при Доган

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви, че няма намерение намерение да се връща в ДПС. Атаките на Мустафа Карадайъ срещу него говорели за тежка политическа криза в редиците на Ахмед Доган. Като председател на ДОСТ не получавал заплата, а парите за формацията идвали от членски внос и нямали нищо общо с Турция. По думите му предствоят тежки дни за ДПС, а Сокола ще продължава да губи електорат.

"Изказването на Ердоган за душевните му граници, не е провокация към България. България е там, където живее и един български гражданин и ако ние сме съгласни с тази максима, трябва да признаем това право и на други държавници", допълни Местан пред БТВ. „Аз ще се радвам да чуя, че сърцето на българския президент се простира до Бурса, където живеят няколкостотин хиляди граждани. В тази теория няма никакви териториални претенции. Моите душевни граници се простират, където има и един българин. Моят призив е тази теза да не се смесва с някаква заплаха за териториални претенции. Омръзна ми Турция да се размахва като плашило“, подчерта той. Той коментира и въпроса с геноцида над българското население в Одрин.

„Всяка война има за резултат и десетки хиляди невинни жертви и да се търси определението геноцид за всяка трагедия е неприемливо и прекалено. Тези теми не бива да се политизират излишно. Това са разговори, които трябва да се водят между експерти на двете държави. Има и насрещни претенции заради хилядите български граждани, изгонени през 1989 година“. „Мит е, че ДОСТ е продължение на Ердоган. Имал съм две срещи с Ердоган, като председател на ДПС и лидер на ДОСТ“, увери Лютви Местан. „Случилото се във Варна е сериозен геополитически пробив в дипломацията на Бойко Борисов. Ако той наистина съумее да организира и втората среща до края на европредседателството на България, той ще е направил исторически пробив. Турция е най-търпеливият кандидат-член на ЕС“, каза политикът. По думите му Турция трябва да е член на ЕС. „Присъединяването на Западните Балкани се възприемаше в по-широк контекст и да се приемат и Турция и Украйна. Така Европа ще стане по-силна“.

„ДОСТ никога не си е позволявала да се намесва във вътрешната политика на Турция. Очаквам турският политически елит да е в по-близки отношения с партиите, които защитават правата на ражданите, живеещи на българска територия“, подчерта Местан. По отношение на нарушаването на гражданските права в Турция, Местан каза: „Днес Турция води тежка война с терора. Стотици турски граждани губят живота си в нея. На нейна територия има 4 милиона бежанци. Не можем да прилагаме спрямо Турция абстрактни критерии“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар