Сряда, 23 Септември 2020

Петък, 30 Март 2018 10:21

Първан Симеонов: Борисов играе опасна игра, "Скрипал" беше най-лошото, което можеше да му се случи по време на европредседателството

Случаят "Скрипал" е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство, каза пред БНР политологът Първан Симеонов. Той очаква българското правителство да продължи с балансираната политика по този случай: "От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология. Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува успешно такъв стил на два гласа. Това безспорно е дефект. В последните няколко месеца и години може би България се опитва да превърне това в ефект. В случая "Скрипал" служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази солидарност, т.е. действа по устав. Политическото лице обаче, така да се каже втората камара на външната ни политика, "по-външният министър" Бойко Борисов каза – "Нека да балансираме". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция“, пише novini.bg.

"Тази игра на два гласа между тях нито е нещо ново за ГЕРБ, нито е нещо опасно за тях. Напротив – това им позволява да оцеляват. Това не ги разбива. Това, че могат да си позволят да кажат две неща едновременно, то това е ГЕРБ всъщност. Ако не можеха да кажат две неща едновременно, те отдавна да са пропаднали в българската политическа история. На практика Борисов се опитва да направи следното – в тази битка Запад – Изток, той постепенно се опитва да превърне България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за комуникация към югоизток, североизток. Опитва се да превърне нашето кръстопътно положение в политически капитал. Това е доста опасна игра. В момента нюансите се загубиха. Отдавна не бях виждал толкова консолидирана западна позиция", заяви политическият анализатор.

Според него Борисов се опитва да си извоюва правото както е посредник с Турция, да бъде посредник и с Русия. На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов очаква гъвкава позиция: "Сега и Борисов, и Радев като тоналност са абсолютно еднакви – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен план се карат, във външен план те звучат еднакво".

Във вътрешнополитически план Симеонов смята, че коалицията е стабилна: "Колкото по-крехка е коалицията на "Обединени патриоти", толкова по-здрава е голямата коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни "насипни патриоти", отколкото да има срещу себе си монолитна позиция".

Първан Симеонов отбеляза още, че напрежението расте в глобален аспект: "Струва ми се, че никога глобален унищожителен конфликт не е бил толкова близо. Вярвам, че заради глобалната икономическа свързаност, заради огромния залог, че Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар