Понеделник, 25 Март 2019
Събота, 21 Април 2018 12:04

След изцепката сина на Цоло Вутов в Куршавел, друга нашенска простотия гръмна в Швейцария!

В един от най-оборотните и скъпи барове в Женева - "Артур", цяла нощ гърмяха изпълнения на Азис и фамилия Стораро - баща и син. Всички крещят и танцуват, докато мятат салфетки, разказа пред BIG5 свидетел на срамната сценка. От време на време се е въртяла и култовата сръбска чалга "Трепни" на Цеца Величкович. 

В същото време се оказа, че Росен Плевнелиев е поканен и е приел една от сватбените му дестинации, да бъде Женевското езеро. Припомняме, че бившата шефка на неговия кабинет е в момента с ранг посланик в Женева. Много от приближените на Плевнелиев по време на неговия мандат са уредени на престижни позиции в Швейцария. И сега трескаво го очакват, като най-вероятно ще го посрещнат с някоя чалга на Азис, като "Обичам те". 

Близки до премиера пък не крият, че "Трепни ми" е любимата песен на Бойко Борисов и е изместила тоталния хит в сърцето му "Батальонът се строява" на дует Южен вятър.

Случаят отново напомни за резила на сина на милионера Цоло Вутов - Владимир, който пръсна 40 000 евро, за да се пръска с шампанско в един от най-скъпите швейцарски курорти Куршавел. Вече е повече от очевидно, че страната ни може и да няма кой знае какви успехи в Европа, но ще продължи да остава в ума на европейците с откровените балкански простотии, които носим и пръскаме щедро, надлъж и нашир.

Именно затова постепенното орязване на Алековия Бай Ганьо от учебниците по литература става все по тревожно за възпитанието на децата. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 21 Април 2018 12:04
 • Събота, 21 Април 2018 12:04
  За момичето, което поне прочете Вапцаров

  Някаква чалгаджийка пуснала песен по стихове на Вапцаров. Това бе обявено като терористичен акт срещу поета - като че ли не е терористичен акт изправянето му в Гарнизонното стрелбище и неговият разстрел. Апропо, Вапцаров не е разстрелян за това, че е поет, а заради това, че... е участвал в терористични групи. (По тогавашното законодателство. И Франсоа Вийон не го обесват заради стиховете, а заради това, че е обирал и убивал пътници по пътищата на Франция)... За тероризма - толкоз. Но аз се питам дали не е терористичен акт над Вапцаров и неизразителното четене на стиховете му в училище, сричането на тези стихове. Да попитам и всеки, четящ тези редове да сложи ръка на сърцето си и да си признае колко пъти след завършване на средното си образование е разтворил стихосбирката на Вапцаров...

  Не е ли терористичен акт фактът, че не се сещаме за него. Аз лично смятам, че това е тероризъм. А една чалгаджийка е отворила книгата, впечатлила се е и... е изпяла стиховете. Относно музиката - толкова може, толкова прави. Да се наеме някой и да направи друга музика - силна, въздействаща. Музика, която ще заглуши чалгата и ще ни накара да запеем "Предсмъртно"... Забравата на Вапцаров е тероризъм, не неговия прочит - наричат го някои "Нов прочит на произведението"... А не е ли тероризъм забравените му бюстове, затрупани с курешки, изчегъртаните букви по паметните плочи, хербаризираните венци и цветя, несменяни от няколко години... И всички тези скачат срещу едно момиче, което е прочело Вапцарово стихотворение... Смененото име с някой нов демократ на улици, площади и училища... Смяната на стиховете за изучаване в училище, защото как сега да преподадеш стихотворение, в което има стихове: "Терорът долу...Съюз със СССР"... Какво става с нас...

  Та ние какво направихме за Вапцаров, че тръгнахме да съдим единственото момиче, което е направило песен по негови стихове... Всъщност нямаме право да се възмущаваме, защото това момиче е продукт на нашата култура, нашето отношение към Вапцаров. Та тя няма представа за друга музика, освен за музиката, която са слушали родителите й, съседите й, на улицата, в детската градина нейните учителки, нейните учители в основното училище, в средното, в... може и висше да учи, откъде да знаеш... Това момиче, което е запяло стиховете на Вапцаров е същото това момиченце, което сме завели на чалготека и е наша дъщеря... Какво искаме от това момиче. Не е ли по-добре да се погледнем в огледалото. И, още по-страшното, да сложим ръка на сърцето и да си признаем, че така Вапцаров ни харесва повече, нали...

  Христо Стоянов, фейсбук

 • Събота, 21 Април 2018 12:04
  Мая Вапцарова: Чалгата със стихове на Вапцаров е първият терористичен атентат спрямо културата

  "Чалгата със стихове на Вапцаров е първият терористичен атентат спрямо културата. Тази вулгарност не отива на този човек, който няколко минути преди смъртта пише това прощално стихотворение, категорична е племенницата на Никола Вапцаров". Това заяви Мая Вапцарова, племенница на Никола Вапцаров, по повод простотията, която неизвестна чалга певица сътвори, за да я научи България.

Оставете коментар