Понеделник, 17 Декември 2018
Вторник, 24 Април 2018 14:20

Еленко Божков прогнозира новия състав на КЕВР

Енергийният експерт Еленко Божков прогнозира кои ще бъдат членовете на КЕВР и дори се обзаложи кои ще са имената им във Фейсбук. Първи в "класацията" е бившият председател на парламента и посланик в Македония и Полша Александър Йорданов. Другият е Ремзи Осман, който беше депутат от ДПС. Другите двама са Пенка Трендафилова и Едвен Николов. По думите на Божков, така ще се изпълнят указанията на премиера Бойко Борисов за политическата конструкция на КЕВР.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 24 Април 2018 14:20
  Ал. Симов: След заглавие като "НАТО – кауза свята, кауза вечна", се чудя дали да не звънна на 112 за психиатрична помощ

  След неочаквания резултат от референдума в съседна Македония, евроатлантическата общност в България започна да търси оправдания и причини. Вижте реакцията на журналиста и депутат от БСП Александър Симов след публикуваните в сайта "Фактор" материали по темата Македония и НАТО:

  "Малко комични новини от политическото подземие на българската действителност. С удивление, тревога и лек възторг наблюдавам в какъв болезнен махмурлук е изпаднал неонацисткия сайт "Фактор" след провала на референдума в Македония.

  Очевидният отвсякъде Александър Йорданов още рано сутринта е изригнал с текст, озаглавен: "Македонците с поредна историческа грешка - изровиха още по-дълбоко сивата дупка на Балканите". Не бих се наел да ви преразказвам тази логорея, но най-общо казано тя е написана в гневно-минорен тон за провала на референдума.

  Малко по-късно обаче същият сайт пуска още по-изригващо мнение на Иван Сотиров, което гласи: "Твърденията, че референдумът в Македония е провал е руска хибридна кампания". Яко!

  Тогава обаче се замислих, че ако вярваме на Сотиров, това означава, че Ал Йо е руски хибридчик, направо говорител на Путин и внедрен интелектуален агент на Кремъл. Ако пък приемем мнението на Йорданов за валидно, тогава значи Сотиров дрънка нещо, което прилича на поток на обременено съзнание.

  И всичко това е побрано в рамките на един сайт, чието любимо занимание е да пуска конспиративни теории и текстове с лирични заглавия като: "НАТО - кауза свята, кауза вечна".

  Сега вече се чудя дали да не звънна на 112 и да ги помоля да пратят спешна психиатрична консултация на място, че нещата се задълбочават. Тези почнаха да се обвиняват един друг в шпионаж и хибридни кампании. Страх ме е да не почнат да си сипват и отрова във водките."

  Александър Симов, Фейсбук

 • Вторник, 24 Април 2018 14:20
  Литературна скука

  Забелязвате ли колко е скучно в литературата през последните двадесетина години. Двадесетгодишните не забелязват, но по-възрастните... Няма го Максим Наимович с по две рецензии в двата вътрешни джоба на сакото. В левия джоб, близко до сърцето се носеше положителната рецензия, в десния - отрицателната. В зависимост от поръчката. Тогава нямаше компютри, нямаше интернет, за да се прати съответната рецензия до редакцията. Ставаше или по пощата - минимум четири дена от центъра на София до... центъра на София. Шест стотинки билетчето отиване и още толкова - връщане... За евреина е непоносима загуба. И бай Максим сутрин пишеше по две рецензии за една книга, обикаляше любимите редакции - "Литературен фронт", "Пулс", "Пламък", "Септември", "Съвременник", "Дружба", "Родна реч", "Народна младеж" и други литературни издания, а имаше такива, Бога ми... И след кратък насочващ разговор, разбирайки нагласата на Главния редактор за съответен автор, Максим Наимович вадеше рецензията, съответно от левия, или от десния джоб...

  А после минаваше един път в месеца в дните за хонорари. Хонорарът за една рецензия бе между петдесет и седемдесет лева - че той и сега е огромен... А Максим Наимович всеки ден печаташе. Трудното бе при неговото писане само преписването на пишеща машина на съответната рецензия, но с отрицателни частици - за десния джоб... После се разгаряха страстите, писателите се събираха в кафенето на "Ангел Кънчев" №5, като в спора се раждаше и истината за рецензиите на Максим Наимович и за това, как веднъж, вместо от левия джоб извадил и предал рецензията от десния джоб. Тогава се намесваше и Партията. Което понякога значеше или Васил Колевски, или Иван Спасов. Станеше ли реч обаче за рецензия за поетеса, пръв бе Иван Спасов. Разбира се, тежката дума имаше и интелектуалецът Венко Христов - единственият критик, приет за член на СБП без издадена книга. Разбира се, появиха се после и Сергей Райков - тоже интелектуалец, Владимир Янев, Георги Янев, Христо Стефанов (него пък го сгази "Зил" осмак, защото се оказа че направил някаква застрахователна компания), Александър Йорданов...

  О, Сашо Йорданов, който после от трибуната на Народното събрание черпеше комунистите със студена вода, но не отпи от нея, въпреки опита му да се сближи със семейството на другаря Тодор Живков. Бе през 1988 г., когато той вдигна скандал на "Южна пролет" в Хасково, задето журито пренебрегва книгата на племенницата на Тодор Живков Весела Малеева и я лишава от награда. Тогава Сашо Йорданов я обяви за гениална, за явление в литературата и други такива мазни похвати. Но, все пак, след това се говореше дълго из кафенето, книгите се четяха. Или, както каза тогава един поет, автор на първа книга: "И, ся, кв'о... Издадоха ни в хиляда тираж, ще ни прочетат хиляда завистници, и, нищо... " Тогава се знаеше какъв е и тиражът на завистниците. А сега - тях не ги тиражират. Защото са първо, второ, трето... издание. Навремето, благодарение на критиката, имаше и такива издания: "Първо претопено издание, второ претопено издание... пето претопено издание... ".

  Такива "претопени издания" имаше най-много Лъчо Еленков. Поемата "Грамада", която бе издавана като в луксозна бонбониера - лъскави твърди корици, като че ли пияни вишни има в опаковката - се изземваше месец след излизането от книжарниците, претопяваше се и... се издаваше наново. Всъщност, това бе повод по-късно, автори на такива "претопени издания" да претендират за дисидентско място, защото им претопявали книгите. Вярно е, претопяваха ги, но не ги гориха. Единствената горена книга в България бе "Фашизмът" на Жельо Желев, но аутодафето и стъкна Едвин Сугарев пред Президентството... Ох, какви неща имаше тогава. Носталгия по младост. Чудя се сега какво правят младите без такива критици. Вярно сега си имат пиари, клакьори - почти същото. Вместо ЦК на ДКМС си имат "Америка за България", "Отворено общество", проекти и програми... Ама спомени нямат. Спомени. Пък и сега ги оценяват журналисти, по-неграмотни от самите писатели... Но и това е нещо, нали... Пардон, и това е нИщо, нали...

  Христо Стоянов, фейсбук

 • Вторник, 24 Април 2018 14:20
  Драгомир Стойнев: КЕВР прави каквото си иска, Иван Иванов ясно заяви, че няма да спазва законите

  „Няма натиск върху КЕВР, а искаме да се спазва законът“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев  в парламента по време на дебатите за оставката на Иван Иванов като шеф на КЕВР. След гласуване, народните представители от управляващото мнозинство запазиха поста му.

  Той посочи като една от причините за исканата оставка на Иван Иванов - негово изказване, в което заявява, че няма да спазва закона, защото е един бланкетен текст. „Но този текст е гласуван от управляващото мнозинство“, подчерта Стойнев.

  Той обясни, че според КЕВР прехвърлянето на акции от капитала, не представлява разпореждане с имущество и затова не могат да се намесят. „Това е независима институция, но не може да си прави каквото иска“, каза народният представител. Той подчерта, че критерии могат да се напишат в подзаконов нормативен акт, а не в закона. „Живеем в глобален свят. Няма как да знаем кога ще има прехвърляне на активи и продажба, каква ще бъде икономическата ситуация след 5, 10 или 15 години. Няма как сега да променим законодателството и да заложим рамка“, каза още Драгомир Стойнев.

Оставете коментар