Понеделник, 21 Май 2018
Четвъртък, 26 Април 2018 08:36

Икономисти: И да изпълним условията на ЕС, пак може да не ни приемат в еврозоната

Възможно е да изпълним условията за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната и същинската еврозона и пак да не бъдем приети. Това посочиха икономистите Владимир Каролев и Георги Ганев в студиото на „Тази сутрин”. Тъй като няма краен срок за приемане на еврото знаем само, че трябва да стане, но не и кога.

Теоретично можем да подадем заявлението си още по време на председателството ни. „Промяната през последната година е, че отговорът е, че вече е възможно, но дали ще се случи е друга история. Преди година ЕЦБ даваше сигнали, че няма интерес да приема нови страни в т.нар. чакалня. Сега политическата обстановка е различна. Има сигнали и от Брюксел, и Париж и Берлин и ЕЦБ и вече може да се мисли по този въпрос”, коментира Ганев.

По думите на Каролев, въпреки че на централно ниво Ангела Меркел да казва „да”, това не значи, че ще има одобрение. „Имаше тема в техен вестник със заглавие: „По-добре без София”. Те поставят въпроси и за обективни критерии – по-малко корупция и реформирана съдебна система”, каза той.

Изискванията за влизане в „чакалнята” са по-тежки от самото влизане в еврозоната, добави Ганев -всички 19 членки трябва да дадат одобрение, иначе се иска квалифицирано мнозинство. Експертите успокоиха, че вдигане на цени няма да има, дори може да има спад в инфлацията.

По повод новината за понижаването на външния ни дълг с 2,3 млрд. лв. Ганев посочи, че отдавна имаме нисък публичен дълг. „По-важното съобщение не е, че сме на трето място в ЕС по съотношение дълг към БВП, но и това се отразява в оценката на макроикономическите дисбаланси. Бяхме извадени от категорията на тежките дисбаланси. Това беше свързано с повишаване и на кредитния рейтинг, както и ръст на преките чужди инвестиции и повече внос на инвестиционни стоки”, заяви той.

Според Каролев, ако това се окаже тенденция, то би трябвало да се намалят още лихвените равнища, по които фирми могат да взимат заеми. Има цели сектори в България със скрити дисбаланси – от топлофикационния, до водния, електроенергията.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 26 Април 2018 08:36
  Кольо Парамов пред BIG5: Никой няма да ни чака до 2025 г. за еврозоната. Сменим ли валутата си, ще бъдат ударени олигарсите, които спечелиха 25 млрд. за 15 години

  Масово хората отиват да работят в чужбина. Липсва ни качествна работна ръка. Валутният борд в условията на дефлация изолира всички сектори в икономиката. Докато ние се пазим от еврозоната, Гърция с планирана политика успя да си спечели 105 млрд. евро, които ѝ бяха отпуснати като подарък от ЕС, коментира пред BIG5 финансовият анализатор. 

 • Четвъртък, 26 Април 2018 08:36
  Станишев и еврокомисарят по икономиката попариха надеждите на Борисов за еврозоната

  Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси и Сергей Станишев попариха надеждите на премиера Бойко Борисов, който заяви, че страната ни до една година може да влезе в чакалнята на еврозоната. 

 • Четвъртък, 26 Април 2018 08:36
  Владимир Каролев: На протестите срещу лифта в Банско няма екозащитници, а политици

  "Няма протест в защита на Пирин. Тези хора, които ги виждаме, болшинството са партийни членове и не съм ги виждал на Пирин. Има увеличение на хабитата на всички животни, няма да има сечене на вековните мури...", каза финансистът Владимир Каролев пред BGonAir. 

  Изказването му идва в контекста на продължаващите протести в защита на Национален парк "Пирин". Исканията на недоволните остават непроменени - отмяна на решението на правителството за застрояване на парка, оставка на екоминистъра Нено Димов и отговор на въпроса кой е реалният собственик на ски зоната в Банско.

  Според Владимир Каролев международни организации плащат на български "зелени" организации, за да няма ски туризъм в България, а да има такъв в други държави.

  "Каролев политизира напълно протестите, а на улиците излизат хора, които виждат опасност за планината. Непрекъсното представят нещата, че това са интересчии, които протестират за Пирин. Пробемът на Банско вече е нерешим - има 20 хил. легла и още 4 лифта не могат да осигурят това качване на скиори", посочи от своя страна журналистът Иван Бакалов. Той се позова се на данни, че в австрийските и швейцарските курорти има много по-малка леглова база в сравнение с тази в Банско. Журналистът бе категоричен, че планината не може да понесе постоянното увеличение на легловата база.

  Владимир Каролев нарече тезата му абсурдна и отбеляза, че по тази логика на Витоша не трябва да има нищо, защото в София има толкова много хотели. "Това са бакалски сметки и всеки, който се е занимавал с урбанизация, може да прочете как се прави планирането на ски зоните. Няма никаква промяна в концесионната зона. Единствено се позволява зоната да се уплътнява с нов кабинков лифт. В момента процесът е предимно политически", настоя Каролев.

  "Не съм от "Зелените", нито от някаква организация. В България има много планини, които не са природни паркове и може да се развива ски туризъм. Защо трябва да е в Банско?", отговори Иван Бакалов. Той подчерта, че управлението раздава природа и по думите му това е лобизъм. Грешно се представя ски туризмът като синоним на туризъм, отчете журналистът.

Оставете коментар