Сряда, 26 Юни 2019
Сряда, 16 Май 2018 11:16

Нов сюжет в НС: Менда Стоянова избухна, Явор Нотев я моли да не му се кара

Учителска практика: Вместо на театър, водят децата редовно в пленарната зала, къде е Агенция за закрила на детето?

Менда Стоянова, която винаги излъчва спокойстиве в телевизионните студия и дори приспива зрителите с цифри, които тя и още стотина души разбират в държавата, избухна. Днес депутатите гледат изменение на закона за кредитните институции. Основните участници в поредния парламентарен театър са Данаил Кирилов и Менда Стоянова от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП и Йордан Цонев от ДПС. Със свое изказване социалистът успя да запали фитила на Стоянова. Тя започна от място да вика и да се кара на председателстващия Явор Нотев от Обединените патриоти. След това взе думата и от трибуната нахока атакиста, че не е спрял Гечев. Тя се обиди от думата "алабалистики", която червеният народен представител употребил по неин адрес. Гечев също взе думата по начина на водене на заседанието и заяви, че не е искал да припише думата на Менда Стоянова, но преди това тя също е била употребена. В крайна сметка, кредитният индекс и банковата реформа потъна в махленски скандали пред смаяните очи на представителите от БНБ и на децата от частно училище. Все по-често се водят ученици в пленарната зала. Преди учителите ги водеха на театър, но днес явно Народното събрание е по-интересно и от професионалните актьори.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Май 2018 11:16
  Менда Стоянова: Ако се намали ДДС, ще се увеличи подоходното облагане

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров предлага необлагаем минимум върху доходите вместо намаляване на ДДС за някои стоки

 • Сряда, 16 Май 2018 11:16
  Менда Стоянова брани Цветанов: Пазарната цена не е тази, която е обявена

  В повечето случаи тя е доста по-ниска от поисканата от фирмата през реклами и оферти, смята депутатката от ГЕРБ

 • Сряда, 16 Май 2018 11:16
  Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху новите данъци за старите автомобили

  ДПС и БСП ще подкрепят президентското вето

  Бюджетната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху данъчните закони. „За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 12 депутати, 9 бяха „против“. Най-оспорваната точка беше свързана с увеличаването на данъка върху старите автомобили. 

  Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни как ще се оскъпи данъкът за тях: 

  "Тук представителите на президентството ни дадоха един много хубав пример как ще се повиши данъкът на един автомобил, 20-годишен автомобил с 65 киловата мощност, тоест малък автомобил, и този процент на повишение ще е 110. Досега за него е плащано 30 лева данък. По новата методика ще се плаща 70 лева данък, тоест увеличението е 35 лева, което месечно е под цената на една кутия цигари".

  Промените в Кодекса за застраховането, с които се въвежда лимит от 5000 лева за неимуществени щети на далечни роднини на загинал на пътя, отпаднаха от дневния ред на комисията. Не е ясно с какви мотиви се отлага точката, с която трябваше кодексът да се пригоди към решението на Върховния касационен съд за разширяване на кръга на имащите право на обезщетения от Гражданската отговорност.

  Очаква се ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ повторното приемане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. ПГ на ДПС и БСП да подкрепят президентското вето.

  Припомняме, че президентът изрази несъгласие с данъка върху автомобилите, а именно по-старите да плащат повече. Това според него няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев апелира, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.

  Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции. Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците.

Оставете коментар