Сряда, 17 Октомври 2018
Сряда, 16 Май 2018 11:16

Нов сюжет в НС: Менда Стоянова избухна, Явор Нотев я моли да не му се кара

Учителска практика: Вместо на театър, водят децата редовно в пленарната зала, къде е Агенция за закрила на детето?

Менда Стоянова, която винаги излъчва спокойстиве в телевизионните студия и дори приспива зрителите с цифри, които тя и още стотина души разбират в държавата, избухна. Днес депутатите гледат изменение на закона за кредитните институции. Основните участници в поредния парламентарен театър са Данаил Кирилов и Менда Стоянова от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП и Йордан Цонев от ДПС. Със свое изказване социалистът успя да запали фитила на Стоянова. Тя започна от място да вика и да се кара на председателстващия Явор Нотев от Обединените патриоти. След това взе думата и от трибуната нахока атакиста, че не е спрял Гечев. Тя се обиди от думата "алабалистики", която червеният народен представител употребил по неин адрес. Гечев също взе думата по начина на водене на заседанието и заяви, че не е искал да припише думата на Менда Стоянова, но преди това тя също е била употребена. В крайна сметка, кредитният индекс и банковата реформа потъна в махленски скандали пред смаяните очи на представителите от БНБ и на децата от частно училище. Все по-често се водят ученици в пленарната зала. Преди учителите ги водеха на театър, но днес явно Народното събрание е по-интересно и от професионалните актьори.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Май 2018 11:16
  С 30 % скача данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3 след данъчни промени

  Общинските съвети ще регулират данъчната ставка

  Средно с 30 % ще се повиши данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3, ако се приемат предложенията за промени в данъчното законодателство, предложени от Министерството на финансите, каза пред радио „Фокус“ председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянов.

  Тя обясни, че евросертификатът е този, който показва екологичността на даден автомобил. За по-мощните автомобили данъкът остава по-висок, но в сравнение с досегашния ще има намаление около 10-20% на най-екологичните автомобили от категория ЕВРО 6, каза още тя.

  Както и до сега, общинските съвети имат възможността да регулират данъчната ставка, уточни Менда Стоянова.

  „Съответните общински съвети могат да определят конкретната данъчна ставка и в частта имуществен компонент и в частта екокомпонент по свое решение в диапазон, предварително определен от закона. По този начин е въведена възможност общините да регулират данъчните си постъпления и да имат дял във формирането им. На този етап не можем да кажем колко точно ще бъде данъкът за различните градове“, каза Менда Стоянова.

  Тя обясни, че екостандартът не отпада, а замества катализатора. Голяма част от катализаторите не работят, независимо, че ги има в автомобилите и са декларирани от собствениците. Тя изрази надежда през следващите години да се направят още стъпки в посока стимулиране

 • Сряда, 16 Май 2018 11:16
  Подмяната на касовите апарати, засяга тези, които имат стари машини, които не могат да се надграждат с нов софтуер

  „Процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента

  Гласуваният от парламента закон, според който търговците трябва да сменят касовите си апарати, засяга тези, които имат стари машини, които не могат да се надграждат с нов софтуер. „Това е пътят за борба със сивата икономика”, заяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

  Тя допълни, че срокът е краят на 2018 г. и отхвърли обвиненията, че смяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки на ГЕРБ.

  „Досега към софтуерите на касовите апарати нямаше толкова строги изисквания. В тях има модули, които позволяват изтриване на информация и това беше констатирано многократно. По тази причина приехме по-строги изисквания към софтуерите”, обясни Менда Стоянова.

  „По-старите апарати ще трябва да бъдат сменени. НАП трябва да върви заедно с технологиите“, добави тя. „Това е начинът сивата икономика да се изсветли. Това са допълнителни приходи в бюджета. Укриването на обороти се укриват и данъци и осигуровки и така държавата не може да отговори на нуждите на обществото“, подчерта Менда Стоянова и допълни: „Процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери”.

  „Срокът за тази промяна е краят на 2018 г. Българинът обаче се активира в последните месец и ден от този срок. С промените, които приехме има и допълнителни изисквания. Дадохме шестмесечен срок за промяна в наредбата. Срокът 31 декември няма да е достатъчен и може да се наложи удължаване“, каза още председателят на бюджетната комисия.

Оставете коментар