Сряда, 17 Октомври 2018
Неделя, 20 Май 2018 09:32

Гневна тълпа преби кмета на Солун

Кметът на Солун Янис Бутарис беше нападнат и бит от гневна тълпа. Охраната му проспа инцидента и се намеси твърде късно, докато народът налагаше градоначалникиа. Това се случи на церемония, отбелязваща геноцида над понтите – гръцко население в Мала Азия,което е било тероризирано от Младотурците, а след това принудено да се изсели на север на територии на бившия СССР и Турция.

Първоначално кметът бе освиркан и обиждан заради негови изявления относно Турция, а също така и за понтите. След като страстите се усилили, му било препоръчано да напусне. той обаче не си тръгнал и бил нападнат от тълпата.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 20 Май 2018 09:32
  Расте броят на пристигащите в Гърция мигранти през Турция

  Наблюдава се покачване на броя на мигрантите и бежанците, които пристигат в Гърция по море от Турция, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ), цитиран от ДПА.

  Към края на септември в Гърция са пристигнали 23 419 души, което е със 17 процентаповече спрямо същия период от 2017 г., съобщи ВКООНБ в Атина.

  Още 560 души са пристигнали на гръцки острови в Егейско море през първите четири дни на октомври, заяви гръцкото министерство на миграционната политика.

  Освен това броят на бежанци и мигранти, които идват през река Марица, образуваща граница между Гърция и Турция, се е удвоил в сравнение с миналата година.

  През 2017 г. 5500 мигранти са преминали реката и са влезли в Гърция, а само през първите девет месеца на 2018 г. броят им е вече около 12 000 души, заяви в гръцкия парламент министърът на миграционната политика Димитрис Вицас.

  Той добави, че властите планират да закарат повече мигранти и бежанци в континенталната част на страната.

  По данни на гръцката брегова охрана през последните 10 дни над 2000 мигранти са закарани в лагери в Северна и Централна Гърция, а още 19 000 чакат подобно прехвърляне от гръцките острови.

  Целта на гръцкото правителство е да намали броя на намиращите се на острови в Егейско море мигранти и бежанци на 10 000, съобщава DarikNews.

 • Неделя, 20 Май 2018 09:32
  New Europe: Резултатите от референдума в Македония могат да осуетят договора за името

  Изненадващо ниската избирателна активност на референдума в Македония на 30 септември за одобряване договора между Атина и Скопие за името може да се окаже непреодолима пречка пред прилагането на споразумението. Много е вероятно македонският премиер Зоран Заев да тръгне към предсрочни избори, за да задържи процеса по ратификацията, след като добилите смелост националисти от опозицията втвърдиха позицията, пише NewEurope.eu.

  Международните поддръжници на договора за името са крайно разочаровани от лошия резултат от референдума в Македония, но продължават да подкрепят Заев във всички решения, които ще вземе за в бъдеще.

  В Гърция удара по договора (в страната учудващо не е насрочен референдум по въпроса – бел. New Europe) заплашва да обезцени единственото значително постижение на премиера Алексис Ципрас, след като дойде на власт през 2015 година – споразумението не се приема от голяма част от обществото и опозицията и това може да доведе до предсрочни избори.

  Ниската избирателна активност може да предизвика предсрочни избори в Македония

  Огромното мнозинство от избирателите (91,5%) гласуваха „за“, но този резултат беше ясен още преди това. Избирателната активност е 37%. Още седмици преди гласуването фокусът на македонските партии и чуждестранните наблюдатели беше върху активността на гласуване, тъй като активност от 50% би направила референдума валиден.

  Това, което не се знае, е какво задържа толкова много избиратели далеч от избирателните секции, особено като се има предвид, че голямото албанско мнозинство (25-35% от населението) подкрепя твърдо договора за името.

  Избирателните списъци са много стари. Безспорно активността в социалните мрежи в подкрепа на бойкота се увеличи значително през септември и не е ясно дали външна (най-вероятно руска) подкрепа или финансиране за тази кампания ще бъде открита.

  Референдумът бе обявен за консултативен, което означава, че Заев може да вземе мощния вот „за“ и да продължи както желае с ратификацията, независимо от ниската активност, която значително влошава позициите му.

  На 30 септември македонският премиер заяви, че парламентът ще трябва да действа, въпреки ниската избирателна активност. „Волята на тези, които гласуваха, трябва да се трансформира в политически действия в парламента“, заяви той. Заев добави, че „по-добра сделка с Гърция няма и не може да бъде постигната. Няма алтернатива на членството в ЕС и НАТО и няма да има“.

  Моментът на истината идва в следващата фаза – промяната на Конституцията, в която ще бъдат вкарани промените, които Гърция поиска и на които Заев се съгласи с договора за името.

  Трябва да бъдат променени текстове, които гръцката страна смята за „иредентистки“. Тази процедура изисква мнозинство от две трети (80 депутати) в парламента.

  Преди референдума коалицията на Заев имаше слабо мнозинство в парламента и не му достигат 10 депутати до заветната бройка от 80 народни представители.

  Истинският резултат от референдума ще бъде усетен и във втвърдяването на без това ясната позиция на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на тези промени. Ако преди имаше колебаещите се депутати, сега те откажат да подкрепят Заев.

  Като знак за засилена съпротива срещу премиера след референдума е и изявлението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: „Факт е, че споразумението за името не получи зелена светлина, а знак стоп от народа“.

  Последната възможност на Заев е да отиде на предсрочни избори, на които да се опита да получи нужното за тези промени мнозинство, с което да спаси споразумението за името на страната.

  Анализаторите вече правят изчисления за сценарии за „голяма коалиция“ и съобщават за плановете на премиера Заев да ускори предсрочни избори до края на 2018 година, които да предхождат изборите в Гърция.

  Твърди се, че Заев е говорил с гръцкия си колега още на 30 септември по няколко въпроса и Ципрас го е поздравил за „решимостта и смелостта да продължи с прилагането на споразумението“.

  Разочарованието на партиите в Атина беше очаквано

  Управляващата гръцка коалиция, съставена от СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и АНЕЛ (Независимите гърци) отдавна страда от вътрешни разногласия заради спора за името на Македония. Лидерът на АНЕЛ и министър на отбраната Панос Каменос твърдо се противопоставя на споразумението и обещава да блокира ратификацията му, когато се стигне до гласуване.

  Гласовит, както винаги, Каменос „туитна“ на 30 септември, че референдумът е невалиден заради ниската активност, дори преди да завърши денят за гласуване. Той отбеляза, че ниската избирателна активност е показала, че „68% от гражданите отхвърлят споразумението“.

  Гръцкото външно министерство публикува по-дълго и не толкова емоционално изявление с две основни точки: "Голяма част от обществото в съседната страна подкрепи споразумението. Обаче значителна част я гледа със скептицизъм. Гърция уважава решенията на гражданите на бившата югославска република Македония”.

  Външното министерство добави: "Климатът на национализъм и подозрение, ежедневните фалшиви новини и необузданият фанатизъм не позволяват, за съжаление, трезва оценка на основните предимства на това споразумение и възпрепятства необходимото взаимно разбиране на народите и развитието на сътрудничеството ".

  Основната гръцка опозиционна партия "Нова демокрация", която се очаква да спечели следващите избори, също се противопоставя на споразумението от Преспа. След като през юни не успя да свали коалицията "СИРИЗА-АНЕЛ" с вот на недоверие и протести, потокът от цинични реакции към смущаващите събития в Скопие не е неочакван, сочейки "правителствена бъркотия" и подчертавайки различията в реакциите на Каменос, Ципрас и Министерството на външните работи.

  Говорителят на „Нова демокрация” Мария Спираки призова за избори възможно най-скоро и каза: "Шоуто трябва да свърши сега".

  „Нова Демокрация” напомня, че Ципрас се надява, споразумението от Преспа да разшири вътрешнопартийните разделения между умерените и националистичесските радикали – план, който видимо не успя.

 • Неделя, 20 Май 2018 09:32
  Пълен провал на референдума в Македония

  Гражданите на югозападната ни съседка вчера гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната.

  По последни данни на Македонската държавната избирателна комисия избирателната активност до 18.30 часа е била 34,09 процента, или 519 435 граждани са упражнили правото си на глас.

  Въпросът, на който отговаряха македонците, е "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.

  За да бъдат легитимни резултатите от референдума и коалиционното правителство на министър-председателя Зоран Заев да получи обществена подкрепа в намеренията си страната да получи международно признание под името Република Северна Македония, беше необходимо да бъде постигната избирателна активност от над 59%. С малко над 34 на сто активност анализаторите отчитат референдума като провал за управляващите в Македония.

Оставете коментар