Вторник, 18 Септември 2018
Петък, 29 Юни 2018 15:15

Управляващите сътвориха грандиозен скандал на гърба на хората с увреждания

Намаляват се "огромните" помощи, които ще получават хората в нужда. Социалният министър и екипът му се подиграват. Наложиха лимити при държавна помощ за нуждаещите се от протези.

Депутати и министри сътвориха грандиозен скандал. Вместо да се обърнат с разбиране към хората с увреждания и да се стегнат, гаврата продължава. Мизерните пари, които получават като подаяние, не само че не се увеличават, а напротив. Инвалидите официално са наказани за това, че  

Според ЗАПОВЕД № РД-01-508 от 19-и юни 2018 г., видна в днешния брой на Държавен вестник, бр. 54, бюджетът за помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания се намалява още и се слагат лимити, на които може да отговори само монопол. Министър Бисер Петков пък е напът да заслужи пракора мистър Лимит. 

ЗАПОВЕД № РД-01-508

от 19 юни 2018 г.

На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията във връзка с чл. 44, ал. 3 от Закона за интеграция на хората с увреждания и чл. 40, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания определям пределни размери (лимити) на помощите за изработване, покупка или ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, както следва:". 

По-надолу е даден "ценоразписът" на протези, ортези, ортопедични обувки и т.н. как обаче социалният министър Бисер Петков е преценил, че помощ от точно 421 лева ще стигнат като помощ за протеза за дълги чукани
кожена със „Сач“ стъпало, например, не е ясно. Вероятно е запознат поименно с всички инвалиди и знае точно колко пари ще им трябват. 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Юни 2018 15:15
  Социолози: Рейтингът на кабинета се срина след последните политически трусове

  Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите. На практика всички представители на управляващите (без столичния кмет Йорданка Фандъкова) бележат сериозен спад в обществената си популярност. Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов. За един месец той е загубил 6% от личния си рейтинг, следван от Волен Сидеров (- 5 %); Томислав Дончев (- 5 %); Цветан Цветанов (-3 %). Това показват резултатите от изследване на агенция "Медиана", проведено от 1 до 8 септември сред 1006 души по метода Facе-to-face интервю.

  Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" - 3.29). Само за три месеца хората, които считат, че е добре правителството да изкара пълен мандат, са намалели с близо 10 на сто (6% за последния месец). Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за управляващите (37%) и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто. (При 20% преди три месеца).

  Намаляват оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще. Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период, анализират социолозите, цитирани от "19 минути". 

  На този фон не се наблюдава драстично разместване на електоралните нагласи. ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент (БСП) с 3,5%.

  Кризата във властта от последния месец (и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила Обединените патриоти. Те са загубили над 3% от електоралния си потенциал в рамките на месец. "Воля" продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%.

  Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо. В този смисъл твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото, обобщават от "Медиана".

 • Петък, 29 Юни 2018 15:15
  Циркът продължава: Симеонов остава в коалицията, ако останат министрите в оставка

  "Преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа в Своге, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политичесkи рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционното споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения.

  Нарушена е за пореден път точка 6 от Коалиционното споразумение, която предвижда „предварително съгласуване на предлагани промени с коалиционния партньор”.

  Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС са достатъчни за спиране на всеки законопроект, както и промени в Държавния бюджет в тяхна полза. Желанието да се угоди на всички води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията.

  Стабилността на коалиционфното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти. Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент ДПС.

  Оценяваме темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление, като незадоволителни. Липсва воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот.

  Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция. Парламентарната група на ОП в Народното събрание се е превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство.

  НИК на НФСБ не приема за нормални подобен модел на управление на държавата и такива взаимоотношения в голямата и малката коалиция.

  В тази връзка НИК на НФСБ изисква:

  Решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ.

  Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.

  Осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

  НИК на НФСБ реши:

  1. Председателят на НФСБ да постави на първото заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решения, в това число за кадрови промени.

  2. Представителите на НФСБ в Политическия съвет на коалиция ОП да предложат чрез промяна на коалиционното споразумение промяна на модела на управление на парламентарната група и възстановяване на нормалната работа и ръководство на групата.

  3. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.

  4. В случай на отхвърляне на направените по-горе предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, съгласно устава на НФСБ, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата.

  Национален фронт за спасение на България поставя проблемите на държавата над частните и партийните интереси и декларира, че участва в настоящото управление, само за да реализира своята програма и да даде своя принос за изпълнение на програмата на правителството. Без каквито и да било претенции за власт, постове и облаги, тъй като девизът на партията, приет за лозунг и на коалицзията ГЕРБ-Обединени патриоти е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!”

  „Стабилността на коалиционното управление е застрашена“, заяви категорично Валери Симеонов.

  "Ще поставим и пред колегите ни от трите партии предложение за промяна на модела на управление на парламентарната група на Обединени патриоти. Искаме колективен модел на управление, който ще бъде по-ефективен и по-резултатен. Това може да стане и без оставка на председателя на парламентарната група Волен Сидеров", коменитра пък от своя страна и Борис Ячев.

  "Не е сериозно да се разпространяват лъжи. Лидерът на "Атака" на няколко пъти си позволи да изопачи повода за напускане на председателския пост на Общинския съвет в Бургас. А поводът беше искането за изграждане на джамия в квартал "Меден рудник" в Бургас. Аз се противопоставих на това искане, но то беше прието и затова напуснах Общинския съвет", отговори той на въпрос на телевизия "Алфа" дали с това заседание на НФСБ не се опитва да прикрие нещо, както през 2008 година, когато е подал оставка като председател на Общинския съвет в Бургас.

  "Има редица законопроекти, които са важни не за НФСБ, но за България. И в зависимост от това как тези законопроекти ще бъдат разгледани и приети, ние имаме правото да свикаме Изпълнителния комитет, за да обсъдим излизането от коалицията и властта", уточни вицепремиерът.

  "Най-голямата група в Народното събрание започва да се колебае дали да подкрепи законопроект, който е внесен от Министерски съвет с подписа на министър-председателя. Това ни кара да бъдем нащрек", разкри Валери Симеонов.

  "Не мога да съм сигурен, че ще бъдат приети оставките на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Предстои събиране на коалиционния съвет на голямата коалиция. На мен ми е казано,че това събрание ще е довечера в 18.00 часа. Ще видим дали ще бъдат приети оставките. Виждате, имаше оставки в парламента, които не бяха приети", заяви Валери Симеонов и поясни: "Аз съм дисциплиниран коалиционен партньор, не говоря това, което не ми е разрешено, не се моля, не заплашвам".

  "Ангелкова да е проблема в коалицията, на филия да я намашеж. Има 12 случая в коалицията, които са уволнени без причина, като зам. - министър, на който МС е купил скъп самолетен билет", каза още той.

 • Петък, 29 Юни 2018 15:15
  Протестиращи замерят Цачева с краставици и патладжани

  На 12-и септември в сряда се организира протест срещу липсата на адекватен диалог с Министерството на правосъдието и за оставката на Цецка Цачева. След 8 часа пред сградата до Народния театър на ъгъла на Славянска и Бенковски ще полетят криви краставици и патладжани срещу правосъдната министърка. Приемат се предложения за включване в мотивите на откази за адекватни действия по проблеми, изискващи законодателни промени, които са в компетенцията на министерството.

  Припомняме, че тя е в центъра на скандала с изчезването на Търговския регистър и бъркотията в икономиката, който беше създаден. От БСП поискаха оставката ѝ, но все още тя не е решила как да постъпи при създадената ситуация. 

Оставете коментар