Събота, 19 Септември 2020

Неделя, 15 Юли 2018 09:04

Гавра на Румен Порожанов: Хората ме разбраха. Животновъдите изумени: Не сме се разбирали за нищо, само той така си мисли!

Гаврата с животновъдите в района на Странджа продължават. След като избиха 4000 овце и кози и оставиха хората в района без работа, земеделският министър Румен Порожанов се опита да представи кабинета и министерството в добра светлина. По думите му вчера той лично се е разбрал с животновъдите. Те обаче разкриха, че за нищо конкретно не са се разбирали и явно само той е е останал с такова впечатление.

 

Тази сутрин продължи евтаназирането на овце и кози в района на Странджа. В студиото на БТВ гост беше земеделският министър Румен Порожанов. По време на разговора бяха включени и пострадалите животновъди, с които вчера се видя лично. 

Министърът обясни как вчера са говорили надълго и нашироко, обяснил им, че чумата по животните може да се разпространи, ако не се умъртвят. Той на няколко пъти беше категоричен, че е стигнал до консенсус с животновъдите, които остават без стада. Те обаче разказаха съвсем друга среща със земеделския министър. По думите им не са се разбрали за нищо конкретно. Той ще предложи от 150 лв. обезщетението за едно животно да бъде 190 лв. Овцевъдите обаче не са съгласни и настояват да се плащат по 300 лева за овца и по 700 лева за коч обезщетение. 

Въпреки протестите и енергията, която хвърлиха, хората, особено по-възрастните са се предали. Някои от тях са мислили да се занимават оттук нататък с крави, но са категорични, че нямат никаква гаранция, дали стадата няма да имат същата съдба при следващата болест, която влезе в България.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар