Събота, 19 Януари 2019
Понеделник, 20 Август 2018 11:27

Цацаров проверява КФН заради аферата "Олимпик"

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на дейността на Комисията по финансов надзор заради случая със застрахователна компания „Олимпик", която изненадващо прекрати дейността си и остави хиляди без застраховка "Гражданска отговорност", съобщиха от пресцентъра на главния прокурор.
Предмет на проверката е начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията, на ресорния й заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор" и на това управление, по отношение на конкретния застраховател.

Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик" в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик" да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.
Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност".

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:27
  Цацаров: Промените в НПК, на които президентът наложи вето, трябва да се прецизират

  Според главния прокурор Антикорупционната комисия и в момента има достатъчно конкретни правомощия и ,,няма нужда да се пресолява манджата''

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:27
  Баневи са отвличаща маневра на Цацаров от делото „Магнитски”

  Основната цел на тази операция е да им вземат парите и имотите, но не за да влязат в хазната, а да бъдат преразпределени към "правилните джобове", пише Илиян Василев във Фейсбук

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:27
  Цацаров даде 20 дни на КПКОНПИ да провери жилището, в което живее финансовият министър Владислав Горанов

   

  По разпореждане на главния прокурор на Р България Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка по повод зададен въпрос в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ по bТV за това, че „министърът на финансите живее в апартамент от 180 кв.м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“, съобщиха от Прокуратурата.

  В рамките на извършената лично от прокурор от ВКП проверка, на 26.11.2018 г. бяха снети писмени обяснения от министъра на финансите Владислав Горанов, а на 27.11.2018 г. от две лица, собственици на жилището, ползвано от Владислав Горанов.

  С постановление от 28.11.2018 г. на основание чл.145, ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, чл.82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Върховна касационна прокуратура разпореди на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ извършване на отделни, конкретни действия по проверката.

  Проверката се извършва и на основание чл. 8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев, уточняват от държавното обвинение.

Оставете коментар