Събота, 19 Януари 2019
Понеделник, 20 Август 2018 13:13

Правителството иска оставката на зам.-шефката на КФН

Правителството ще настоява Ралица Агайн да поеме отговорност и да освободи поста зам.-председател на КФН заради казуса „Олимпик“, заяви на брифинг в МС финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера във връзка със застрахователната компания „Олимпик“.

Коментирахме действията и бездействията на кипърския застраховател „Олимпик“, уточни Горанов. Той поясни още, че днес по дипломатически път в 14 ч. е поканен кипърският посланик в МВнР – ще поискаме отговор на няколко въпроса.

"Български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени, като по изчисления на КФН това са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция. Това, което българската държава ще направи е още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти.
Ще го попитаме какъв е статуса на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС. Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър“, разкри Горанов.
"Искам да се върна и върху ролята на регулатора - Комисията за финансов надзор. Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската фирма е отнет и до тук свършва приносът на КФН, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация, към МФ, към НС, към правителството за факта, че лицензът на "Олимпик" е отнет и в Кипър. КФН няма никаква идея как ще се процедира занапред.
От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират. По тази причина намираме сериозни пропуски в работата на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", г-жа Ралица Агайн. Нашата позиция е, че г-жа Агайн трябва доброволно да подаде оставка.
Тя, ако иска да запази доброто си име, трябва сама да напусне", категоричен беше Горанов.
"Аз също ще имам разговори с моя кипърски колега. Трябва да се спрат всички спекулации. Пропуски на КФН има. Пропуснато е, че ЗК "Олимпик" е предлагала доста по-ниски цени от други дружества и с това е влошила положението на тази важна застраховка. Ще положим всички усилия да помогнем на българските граждани", заяви още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Трогателно: Горанов приел луксозното жилище заради земетресението в Перник

  Министър потвърди, че синът на кръстника му е работил в Министерството на финансите в отдела за макроикономически прогнози.

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Горанов: Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени поръчки

  Синът на Сариев е работил в Министерството на финансите

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Цацаров даде 20 дни на КПКОНПИ да провери жилището, в което живее финансовият министър Владислав Горанов

   

  По разпореждане на главния прокурор на Р България Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка по повод зададен въпрос в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ по bТV за това, че „министърът на финансите живее в апартамент от 180 кв.м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“, съобщиха от Прокуратурата.

  В рамките на извършената лично от прокурор от ВКП проверка, на 26.11.2018 г. бяха снети писмени обяснения от министъра на финансите Владислав Горанов, а на 27.11.2018 г. от две лица, собственици на жилището, ползвано от Владислав Горанов.

  С постановление от 28.11.2018 г. на основание чл.145, ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, чл.82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Върховна касационна прокуратура разпореди на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ извършване на отделни, конкретни действия по проверката.

  Проверката се извършва и на основание чл. 8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев, уточняват от държавното обвинение.

Оставете коментар