Петък, 19 Април 2019
Понеделник, 20 Август 2018 13:13

Правителството иска оставката на зам.-шефката на КФН

Правителството ще настоява Ралица Агайн да поеме отговорност и да освободи поста зам.-председател на КФН заради казуса „Олимпик“, заяви на брифинг в МС финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера във връзка със застрахователната компания „Олимпик“.

Коментирахме действията и бездействията на кипърския застраховател „Олимпик“, уточни Горанов. Той поясни още, че днес по дипломатически път в 14 ч. е поканен кипърският посланик в МВнР – ще поискаме отговор на няколко въпроса.

"Български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени, като по изчисления на КФН това са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция. Това, което българската държава ще направи е още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти.
Ще го попитаме какъв е статуса на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС. Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър“, разкри Горанов.
"Искам да се върна и върху ролята на регулатора - Комисията за финансов надзор. Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската фирма е отнет и до тук свършва приносът на КФН, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация, към МФ, към НС, към правителството за факта, че лицензът на "Олимпик" е отнет и в Кипър. КФН няма никаква идея как ще се процедира занапред.
От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират. По тази причина намираме сериозни пропуски в работата на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", г-жа Ралица Агайн. Нашата позиция е, че г-жа Агайн трябва доброволно да подаде оставка.
Тя, ако иска да запази доброто си име, трябва сама да напусне", категоричен беше Горанов.
"Аз също ще имам разговори с моя кипърски колега. Трябва да се спрат всички спекулации. Пропуски на КФН има. Пропуснато е, че ЗК "Олимпик" е предлагала доста по-ниски цени от други дружества и с това е влошила положението на тази важна застраховка. Ще положим всички усилия да помогнем на българските граждани", заяви още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Данъчните ще виждат личните ни медицински досиета

  БЛС: Разпоредбите на Наредба Н-18 превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани.

  С разпоредбите в новата наредба за касовите апарати НАП получава достъп до чувствителна информация в здравните досиета, без такъв да е нужен за данъчен контрол, освен това се нарушава лекарската тайна, предупредиха от Българския лекарски съюз в писмо до министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

  "Смятаме, че разпоредбите на Наредба Н-18 превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани. БЛС е притеснен от поставянето под един знаменател на чисто търговските обекти и лечебните заведения", пишат от БЛС. Оттам обясняват, че на среща между БЛС и ръководството на НАП медицинския софтуер е бил приравнен с този, използван за управление на продажбите в търговските обекти, "което е не само погрешно, но и неприемливо".

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Илияна Йотова: Опрощаването на дълговете на вероизповеданията е тежък прецедент

  Николай Панков – експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството: Мюфтийството дава 4700 имота под наем, защо ГЕРБ и ДПС му опрощават данъци?

   

   

  С гласовете на ГЕРБ и ДПС на първо четене бяха подкрепени промените в Закона за вероизповеданията за опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство. Ако депутатите в пленарната зала одобрят промените и на второ четене, ще бъдат амнистирани дълговете на всички регистрирани вероизповедания у нас на обща стойност 8 267 000 лева, като 8 106 000 са дълговете на Главното мюфтийство.

  Вицепрезидентът Илияна Йотова призова чрез ефира на БНР управляващите да кажат "как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност и как така се опрощават задължения". Тя определи като "тежък прецедент" решението на НС.

  Финансовият министър Владислав Горанов обясни в кулоарите на парламента, че това са неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство.

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Горанов не бил в конфликт на интереси

  Според КПКОНПИ кръстникът му не е свързано лице

Оставете коментар