Четвъртък, 20 Септември 2018
Понеделник, 20 Август 2018 13:13

Правителството иска оставката на зам.-шефката на КФН

Правителството ще настоява Ралица Агайн да поеме отговорност и да освободи поста зам.-председател на КФН заради казуса „Олимпик“, заяви на брифинг в МС финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера във връзка със застрахователната компания „Олимпик“.

Коментирахме действията и бездействията на кипърския застраховател „Олимпик“, уточни Горанов. Той поясни още, че днес по дипломатически път в 14 ч. е поканен кипърският посланик в МВнР – ще поискаме отговор на няколко въпроса.

"Български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени, като по изчисления на КФН това са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция. Това, което българската държава ще направи е още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти.
Ще го попитаме какъв е статуса на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС. Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър“, разкри Горанов.
"Искам да се върна и върху ролята на регулатора - Комисията за финансов надзор. Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската фирма е отнет и до тук свършва приносът на КФН, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация, към МФ, към НС, към правителството за факта, че лицензът на "Олимпик" е отнет и в Кипър. КФН няма никаква идея как ще се процедира занапред.
От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират. По тази причина намираме сериозни пропуски в работата на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", г-жа Ралица Агайн. Нашата позиция е, че г-жа Агайн трябва доброволно да подаде оставка.
Тя, ако иска да запази доброто си име, трябва сама да напусне", категоричен беше Горанов.
"Аз също ще имам разговори с моя кипърски колега. Трябва да се спрат всички спекулации. Пропуски на КФН има. Пропуснато е, че ЗК "Олимпик" е предлагала доста по-ниски цени от други дружества и с това е влошила положението на тази важна застраховка. Ще положим всички усилия да помогнем на българските граждани", заяви още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Владислав Горанов: Ще има още промени в кабинета

  "Промяната в правителството може да стане във всеки един ден. Дали определени министри трябва да си ходят или не... винаги ще има дебат на дневен ред. Сигурен съм, че до 2021 ще има още смяна на министри. Важно е да се отбележи, че не трябва да се дават толкова кадрови жертви. Защото така се създава усещането, че всеки може да бъде лесно похарчен. Въпреки всичко считам, че действията на премиера бяха удачни. По-добре е да се поема политическа отговорност, отколкото да не се поема. По този начин има усещане за справедливост в обществото". 

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Бившата зам.-шефка на КФН - новата Гинка и Пенка в новинарския поток

  Бившата зам.-председателка на КФН Ралица Агайн се превърна в новата медийна звезда, която получи своите минути слава. След като беше приета оставката ѝ, която сама подаде в парламента вчера и беше тема на дебати между управляващи и опозиция, буквално зае челното място в националните телевизии и напомни на драмите с Гинка Върбакова и кравата Пенка, които бяха в центъра на събитията. 

  Агайн е най-желаната гостенка, която днес обиколи БТВ и Нова ТВ, за да обясни, че в КФН няма проблеми, свършила си е работата по казуса със застрахователите от "Олимпик" и е действала героично и честно с оставката си в КФН. От управляващите също потвърдиха в парламента, че не е виновна, а е била подведена от кипърските власти. Въпреки опитите на опозицията да предупредят колегите си, че рискуват по този начин нови фалити на фирми, обичайно се стигна до мълчаливо гласуване на ГЕРБ и коалиционните им партньори, които набързо сложиха точка на дебата. „От трудни решения никога не съм бягала. Каквото съм преценила, че е необходимо, съм го направила“, заяви в сутрешния блок на Нова ТВ Ралица Агайн. 

  Дамата, която стана най-актуалната тема на новините, отново ще изчезне от хоризонта, както Гинка Върбакова и кравата Пенка, с които започваха новините. Тя ще е поредният бушон, който ще гръмне, за да се прикрият истинските виновници до следващия скандал. А хората само могат да разчитат на късмет да си получат парите от "Олимпик", както все още го правят ужилените от КТБ. 

  Васил Василев

 • Понеделник, 20 Август 2018 13:13
  Ралица Агайн изнесе открит урок по "български език" в парламента

  Зам.-шефката на КФН Ралица Агайн изесе открит урок по български език. Вместо Бойко Борисов и Владислав Горанов, на министерските места трябваше да застане Красимир Вълчев.

  Депутатите, които прекъснаха отпуските си, журналисти и случайни зрители бяха длъжни да изслушат 20-минутната реч на Агайн, която измисли нов начин на изразяване. Той повече приличаше на предизборна реч на Митьо Пищова, отколкото на доклад на КФН. Всяко изречение от прочетения текст на бившата царска депутатка започваше с "а". Подчинените изречения също бяха прекъсвани от притеснителното "а" за това, че очевидно прочетеното не е точно това, което се случва с "Олимпик", а обезпеченията ще потънат както парите от КТБ.

  Че явно Агайн не е в час какво се случва, а е поредната Калинка в екипа, която гори като бушон. Корнелия Нинова отбеляза, че има разминаване между това, което прочете с досадното "а" Агайн и онова, което са обяснили от правителството.

Оставете коментар