Вторник, 07 Юли 2020

Вторник, 04 Септември 2018 14:05

Корнелия Нинова: Искаме избори, остават 20 души в парламента, а останалите отиват при народа

"Започваме тази сесия с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство. В последния месец се случиха две събития и една трагедия, които казват всичко не само за последните месеци, а за последните 29 години. Срина се Търговският регистър и блокира целия икономически живот в страната, а държавните институции бяха абсолютно безпомощни да реагират. 250 хил. души, които правителството е задължило да се застраховат с Гражданска отговорност, бяха измамени от застраховател, който правителството е лицензирало и държавата остана безучастна. 17 невинни души загинаха заради корупция и кражби, които вече убиват физически. Чуждестранните инвестиции са се сринали 10 пъти, цените тръгват нагоре, а от 01.10.2018г. се очаква и ново увеличение на цената на газ, а от там и на всички стоки". Това заяви днес Корнелия Нинова в парламента по време на декларациите, които направиха групите.

 

Какво казват всички тези факти – корупцията и кражбите, връзките на властта с бизнеса- доведоха до физическа смърт. Държавните институции са блокирани, държавата абдикира от грижата за своите граждани и задължението си да ги защитава в случай на фалити. Управляващите реагираха като се хванаха за гушите, но не в спор за родолюбието, а в спор за постовете и парите. Главната партия в коалицията, ГЕРБ, от снощи също реагира и в следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов – Борисов. Подадени оставки от премиера Борисов се оспорват от г-н Цветанов. За какво говори всичко това - за абсолютна нестабилност при управляващите и несигурност в страната. Най-тежката реакция е отговорът- диктатура.

Г-н Валери Симеонов, кои са маргиналните групи, които искат смяната на правителството, майките с увреждания ли са маргинали или се борят за живота на децата си? Г-н Каракачанов, кои са тези които искат кръв- 10-те деца от хора на БНР, които протестират пред МС ли? Г-н Борисов, къде са спящите клетките? „Спящи клетки“ се казва за терористи, за ИДИЛ. Баба Дора е спяща клетка терористка или жена, която се бори за правото да работи, да гледа животни, за труд и да си изкарва хляба. Това е реакцията на диктатурата- всеки, който е недоволен е или спяща клетка, или маргинал, защото народът стана и каза мнението си, а то е- че повече така не може.

Вчера медиите нарекоха ситуацията „Цирк във властта“. Това не е цирк, а разпад на държавността и агония на народа. И винаги има алтернатива, уважаеми българи. Има нужда от идеи и ние днес се обръщаме към вас, за да ви ги предложим, но не идеи, които променят този или онзи закон, а идеи за промяна на системата на 29-годишно управление на България, на власт и пари, на леви и десни, които се събираха уж за общия народен интерес, а всъщност за личния свой. Можем ли да организираме националната енергия, за да сложим край на този модел, в който всички имаме принос. Това е нашето обръщение към вас, народе, и конкретно ви предлагаме разговор- дали можем да променим системата по следния начин.

Първо, да кажем, че държавата няма да бяга от онези сектори, които гарантират националната ни сигурност, здравето и образованието на нацията. Можем ли да кажем, че няма да приватизираме и даваме на концесии българските железници, „Български пощи“, Българския енергиен холдинг. Заедно, с много от вас, учени и специалисти, направихме преглед и анализ- каква икономика трябва да развива България, за да имаме собствена икономика и производство. Предлагаме ви този анализ. България с ресурси и кадри да развива електротехника, електроника, информационни и комуникационни технологии, земеделие и хранително-вкусова промишленост, фармацевтика и химическа промишленост. Можем ли да заложим държавна грижа, без да нарушаваме правилата на пазарната икономика в тези сектори?

Заедно с бизнеса обсъждахме от какви кадри има нужда тази икономика, за да съществува и да се развива, благодаря им. Грешна е тезата, че ще си внесем кадри. Истинската, държавническата позиция е да си отгледаме кадри, имаме и този анализ - България има нужда от 125 машинни инженери, 125 химически инженери и т.н. Питаме ви, може ли държавата да заложи тези специалности в българските училища, да плаща стипендии, да се грижи за тези деца и когато завършат да бъдат задължени да работят определено време в България. Имаме нашата визия, предложение към вас, за земеделие. До кога 10 фамилии в България ще държат земеделската земя и тя ще се използва за инвестиции, а не за отглеждане на храна. Можем ли да сложим таван на субсидиите? Има сили и пари да възстановим Напоителни системи, да преразпределим средствата към плодове, зеленчуци, мляко и месо, а не към 10-те големи в България, които гледат само жито.

Здравеопазването е в катастрофа - все повече пари, все по-лошо качество. И тук имаме своето предложение към вас - държавните и общински болници да не са търговски дружества, а лечебни заведения, ако искат да ползват парите от НЗОК. Не можем да вървим срещу модерната икономика и срещу Конституцията, нека да има частни болници, но ако искат да лекуват и да ползват пари от Здравната каса, да станат лечебни заведения.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Септември 2018 14:05
  Eрата „Димитър Дъбов“ в БСП-Шумен приключи

  Дъбов дори няма да е делегат на предстоящия конгрес на БСП

   

 • Вторник, 04 Септември 2018 14:05
  Иван Иванов: Закрепването на статуквото е от първостепенно значение за всички парламентарно представени партии, освен за БСП

  В обществото се налага едно мнение, че щом нещо не се харесва от премиера, то трябва да спре да работи, коментира депутатът от БСП

 • Вторник, 04 Септември 2018 14:05
  Корнелия Нинова: Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте

  Поздравявам Младежкото обединение за енергията, която вложихме заедно в последните четири години в политиките за социална справедливост и грижа за младите хора. Четири много наситени години, с десетки срещи, кампании, протести, международни прояви в отстояване на семейно подоходно облагане, грижа да децата, културен чек, младежка заетост, помощ на възрастните хора. Настоящето ни изправя пред новите предизвикателства на високите технологии, изкуствен интелект и екологичните проблеми. Това са теми на бъдещето. Знам, че работите по тях и сте готови за тези предизвикателства. Радвам се, че с промените в БСП дадохме възможност на младите да участват активно в политиката и да прилагат нашите идеи на практика като кметове, общински съветници, депутати и евродепутати. Сега имате и собствено младежко предаване в Българска свободна телевизия. Изпълнете го със съдържание за проблемите на младите и грижа за тяхното бъдеще. Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте.

Оставете коментар