Петък, 19 Април 2019
Четвъртък, 13 Септември 2018 14:23

Драгомир Стойнев попита Валентин Радев: Подслушвани ли са политици по време на европредседателството ни?

„Като страна, която иска да влезе в Шенген, Валентин Радев трябва да отговори на въпроса- как за пореден път чужденци влизат в България без граничен контрол“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. „Да отговори и дали е имало подслушване на европейски политици по време на Председателството“, призова той. Според него управляващите се опитват да отклонятвниманието от оставките на министрите. „Това, че ГЕРБ и институциите не могат да си вършат работата, си е тяхна вина, не е на гражданите“,подчерта Стойнев.

„След като управляващите искат да сменят темата и да изслушваме министри и главен прокурор, тогава нека да ни информират за всички случаи на обвиняеми и осъдени, напуснали държавата, укривайки се от правосъдието“, призова зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. „Нека да поканим и министър Московски за влезлите граждани от Ливан на летище „София“, тъй като вчера МВР заявиха, че вината и пропуските са в летище „София“, а не в Гранична полиция“, подчерта той.

Явор Божанков: Председателят на комисията за конфликт на интереси да разясни купил ли е Бойко Борисов къща в Барселона на любовницата си?

„Тъй като управляващите са много притеснени и загрижени за слухове, ние също сме притеснени от слухове в обществото. Затова предлагаме да бъде извикан председателят на КПКОНПИ, за да разясни купил ли е премиерът Бойко Борисов къща в Барселона на любовницата си или не. Защото такива слухове има в публичното“. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков от парламентарната трибуна. Той подчерта, че управляващите принизяват Народносто събрание до това ниво- да бъде предизвикано гласуване на база слухове.

Кутев: Цветанов отново раздава присъди от трибуната, за подобни негови действия държавата е платила над половин милион лева

„Цветан Цветанов неведнъж е издавал присъди от трибуната, както го прави и днес. За подобни негови действия държавата е платила над половин милион лева“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Той призова Цветанов да каже- колко са делата, по които по негова вина е осъдена България да плаща заради негови изявления с присъди. „Колко пъти полицията е влизала в къщите на хора, които след това се оказаха невинни“, припомни Кутев. Той е категоричен, че Народното събрание не трябва да бъде принизявано.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 13 Септември 2018 14:23
  Драгомир Стойнев: Цветанов е обладан от българските социалисти

  Цялата пленарна зала се занимава с БСП, защото тя ще е победителка на изборите, категоричен е депутатът

 • Четвъртък, 13 Септември 2018 14:23
  Стойнев: Без сделката между ГЕРБ и „Воля“ кабинетът пропада

  Искаме да знаем нейните параметри, заяви зам-председателят на ПГ на "БСП за България"

 • Четвъртък, 13 Септември 2018 14:23
  Драгомир Стойнев: Засега парламентаризма трябва да го защитаваме извън парламента

  Крум Зарков: Вместо да е политическа сцена, този парламент се превръща в завеса.

  "Два законопроекта - ето какво ще работи Народното събрание тази седмица по програма. Първият е Законопроект за ратифициране на Споразумение за преглед на многостепенното управление между МРРБ и ОИСР, с вносител Министерски съвет, а вторият – Законопроект за преброяване на земеделските стопанства". Това написа във Фейсбук зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

  "Не подценявам двата документа, проблемът е, че те са единствените в дневния ред на законодателя. Другото е изслушване на министри и регулярни отчети на няколко институции. Исканията за изслушване са от страна на депутатите от мнозинството", пише още той.

  Според него ще чуем чудесни неща за магистралите, за инвестициите, икономическия растеж и за лекарствената политика.

  "Казвам това със съжаление. Като общество и като управленски потенциал загубихме Парламента - най-важния център за правене на политика и реформи, основния инструмент за промяна и напредък, гарант на това, че хората участват и контролират чрез избора си", споделя Стойнев.

  Според него огромната празнота в дневния ред не е случайна – това е дневният ред на управлението, което иска да се задържи на власт, а не дневният ред на бизнеса, на иновациите, на образованието, на младите и амбициозни българи или на възрастните, болните и бедните. Той коментира, че този дневен ред не е от вчера – той отдавна се е изключен от реалността, а новото сега е, че се опитва да предреши и изборите чрез нови правила, които да гарантират възпроизвеждане на статуквото.

  "Има обаче и още нещо ново - опозицията отказа да легитимира машинациите на ГЕРБ, като участва в дебати, които само симулират демократичен законодателен процес и напусна парламента. Към нас се отправят призиви- БСП да се върне обратно в Народното събрание. Да, но това може да стане, само ако мнозинството „освободи“ това Народното събрание от партийно-груповата хватка и се откаже от злоупотребите чрез законодателство. Засега парламентаризма трябва да го защитаваме извън парламента", заключва Драгомир Стойнев.

  Крум Зарков: Взехме решението да излезем от парламента, след като станахме свидетели на издевателстване над парламентарната процедура

  Във вторник в предаването "Плюс минус" по Нова ТВ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков също коментира излизането на опозицията от парламента и заяви: "Когато не сме в парламента, ние сме при хората".

  Той обясни, че мотивите, с които президентът е наложил вето върху промените на Изборния кодекс, са тези, които от БСП са представили по време на дебатите. "Президентът направи това, което се очакваше от институцията - върна за преразглеждане изборните промени", коментира Зарков. Той уточни, че ветото на президента е частично и че са върнати за преразглеждане 18 разпоредби, сред които са преференциите и машинното гласуване.

  "Дебатите по въпроса за Изборния кодекс са изчерпани - те се състояха преди 10 дни. Ние ги обсъждахме 26 часа", заяви Зарков. По думите му въпреки аргументите на БСП, ГЕРБ не са отстъпили от позициите си. "Исканията ни, които също включват начина на вземане на решения в изборните комисии, както и правото на обжалване пред ВАС, не бяха удовлетворени", коментира народният представител.

  "Нямаха адектватно парламентарно поведение по време на гласуването. Ние взехме решението да излезем от парламента, след като станахме свидетели на издевателстване над парламентарната процедура", поясни Зарков. "Парламентът трябва да е сцената, на която се играе политическата игра. Вместо в сцена, този парламент се превръща в завеса", категоричен бе социалистът.

  "Излизането на опозиционната партията от парламента е практика, която е позната. Ние не напускаме просто така. Преди десет дни събрахме Националния съвет на БСП и излязохме с декларация. Решихме, че напускаме парламента, докато не бъдат отменени скандалните промени в Изборния кодекс", обясни Зарков.

  "Веднъж завинаги трябва да кажем, че царят е гол. Не може непрекъснато да се правим, че не виждаме какво става", заключи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Оставете коментар