Събота, 04 Юли 2020

Понеделник, 01 Октомври 2018 10:39

Финансистът на Костов не смята за проблем поскъпването на газа, само мързеливите обеднявали. Привидя му се Жан Виденов в идеите на Каракачанов

Мит е, че с поскъпването на газа ще се вдигнат цените на всички продукти, както и че домакинствата много ще обеднеят. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV Муравей Радев, който беше финансов министър в правителството на Иван Костов.

Според него ще поскъпнат само стоките и услугите, пряко зависими от цената на газа - тези, които използват газа като суровина.

Вредно и опасно е предложението на БСП за 5% ДДС върху хляба, а "след хляба идва сиренето, месото, детските храни, събаря се бюджетът, държавата изпада в криза", а идеята на министър Порожанов за търговските вериги и надценките на храните е "наивна", коментира Муравей Радев.

Идеята на министъра на земеделието Румен Порожанов да агитира веригите да не слагат надценка на храните той определи като „наивна”.

Каракачанов иска да фиксира печалбата, но не това е начинът. "Никога, когато държавата е правила подобни експерименти, не е свършвало добре", коментира Радев и обясни, че по времето на Жан Виденов било подобно положението. Когато цените са фиксирани и се стига до голямата криза, предупреди финансистът от Костово правителство.

Държавата да разчисти пътя пред конкуренцията. Ако има жестока конкуренция, цените заспиват. Единственият начин българите да обеднеят е като са мързеливи, чакат на социални помощи или са безработни, добави бившият финансов министър.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 10:39
  Премиерът ползва редуцираната от ЕК цена на газа като брошка на ревера на управленските си успехи

  Бойко Борисов отново се похвали, че е негова заслугата за по-ниската с над 50% цена на газа от Газпром. Това е изключително груба лъжа. Не само премиерът ни няма никаква заслуга, а България направи всичко по силите си да саботира процеса по намаляване на цената.

   

  Кратка хронология:
  - През 2012 г. по молба на Литва ЕК започна разследване срещу Газпром. България се сниши, за да не ядосва Путин и не предостави аргументи, които да помогнат на ЕК.
  - През 2015 г. ЕК възобнови разследването срещу Газпром. България отново не съдейства на ЕК, дори саботира процеса, заради страха на Борисов от реакцията на Русия.
  - През 2018 г. (в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу Газпром и натискът оказан от ЕС) България получи възможност да предоговори цената за руската газ, но дори самото предоговаряне бе умишлено забавено и се случи в последния момент.
  - По-ниската цена е резултат от антимонополното дело, което ЕК води срещу Газпром и последвалото споразумение за редуциране на цената.
  - България бе най-ощетена от политиката на Газпром, но остана последната страна, която предоговори условията си за цената на руския газ. Причината - страхливото поведение на българското правителство спрямо Русия.
  Цената на метана не е нещо, с което Борисов може да се гордее, напротив - България можеше да е по-активна и това предоговаряне да се случи много по-рано. С което да се спестят стотици милиони разходи на домакинствата и бизнеса в България. Това не пречи днес премиерът да ползва сериозно редуцираната (от ЕК) цена като брошка на ревера на управленските си успехи.

  Ивайло Мирчев, фейсбук

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 10:39
  КЕВР упорито си държи на поскъпването на парното от 1 юли

  Планираното вдигане на цените на топлоенергията е драстично в цялата страна, като за София е 22%

   

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 10:39
  Шоково поскъпване на парното от 1 юли

  Най-голямо увеличение се планира за София - с 22%. Общественото обсъждане на доклада с новите цени ще е утре

   

Оставете коментар